Blog
Een Diepere Kijk Op Cannabis Social Clubs
3 min

Een Diepere Kijk Op Cannabis Social Clubs

3 min
Nieuws Wetgeving

De wetten rond cannabis evolueren snel hier in Europa. Een goed voorbeeld is Spanje, waar de cannabis social club nu oppermachtig heerst. We nemen een kijkje naar hoe het gaat bij hen.

Ondanks de mondiale en Europese economische crisis, floreren Cannabis Social Clubs in Spanje. Ze bieden cannabisgebruikers een veilige en gemeenschap-vriendelijke manier om van wiet te genieten, en tonen de wereld dat er alternatieve modellen zijn voor het gebruik van cannabis, die niet per se volledige legalisatie vereisen. Terwijl de wereld toekijkt, dachten we dat het een goed idee was om een diepere kijk te nemen op wat er precies gaande is in Spanje, en hoe het de publieke perceptie ten goede verandert.

WAT ZIJN CANNABIS SOCIAL CLUBS?

Ook gewoon bekend als cannabis clubs, zijn deze organisaties particuliere entiteiten die cannabis kweken en leveren aan al hun leden. De particuliere kweek en het gebruik van cannabis is enigszins getolereerd in Spanje, zolang er geen sprake is van verkoop van het betrokken kruid. Deze clubs werken door het aanvaarden van particuliere leden die onderhoudskosten betalen aan de club. Dit geeft hen een stem in wat er wordt gekweekt, hoe het wordt geteeld, en ontvangen een gedeelte van de oogst. Aangezien ze de cannabis niet van de club kopen, en het allemaal particulier wordt gedaan, wordt het in het algemeen beschouwd als ok. Clubs maken geen reclame voor leden, en zijn vaak volledig transparant met hun werking, zowel open en eerlijk met de autoriteiten en gemeenschappen. Het creëert een cultuur van acceptatie, aangezien clubs een veilig en verantwoord model van een semi-gereglementeerde cannabismarkt tonen.

ER ZIJN NU MEER CANNABIS CLUBS DAN OOIT

De invloedrijke Spaanse krant "El Pais" meldde dat Cannabis Social Clubs in Catalonië 165.000 gewone leden tellen, en ongeveer 6 miljoen euro aan cannabis per maand consumeren. Barcelona begon in 2010 met 40 cannabis clubs, en heeft er vandaag meer dan 200! Veel buitenlanders verhuizen nu naar Spanje om toegang te krijgen - zeker als ze het therapeutisch gebruiken - of om te solliciteren voor een baan in de cannabis industrie. Vandaag de dag, hebben meer dan 700 Spaanse Cannabis Social Clubs leden zich aangemeld van over de hele wereld, die allen naar Spanje verhuisden om van dit progressieve cannabis model te genieten. Ze komen uit een reeks van sociale en professionele achtergronden en bestaan ook uit alle leeftijdsgroepen.

De publieke opinie in Spanje is nu langzaam uitgegroeid tot het ondersteunen van het Cannabis Social Club model, hoewel de conservatieve politieke krachten blijven proberen om de clubs tegen te houden. Lokale overheden spelen een belangrijke rol in dit land, en dat is de reden waarom de Cannabis Social Clubs hun experimenten in Barcelona mochten beginnen, ondanks het verzet van de centrale overheid tegen het model. Het ontbreken van een duidelijke regeling veroorzaakte een "grijze zone", waar het ontluikende systeem misbruikt begon te worden door een aantal sociale clubs, waardoor onduidelijk beleid werd aangepakt. Deze problemen werden gemanipuleerd door oud-burgemeester van Barcelona, Xavier Trias, die probeerde om sommige clubs te sluiten en zeer strenge regels wilde opleggen voor Cannabis Clubs operaties. Het resultaat? Nou, hij is geen burgemeester meer - je kunt dat, en zijn populariteit bij het publiek, opvatten zoals je wilt.

EEN STAP VOORUIT NEMEN: CLUBS VERENIGEN ZICH

Veel cannabis clubs begonnen samen te komen in verenigingen om de politieke, sociale en medische problemen te confronteren. Het zet een stap dichterbij de cannabis normalisatie, met de Catalaanse cannabis social club verenigingen FEDCAC en CatFAC die een online platform ontwikkelen om goede praktijk of teelttechnieken te discussiëren en te publiceren. Het geeft clubs een air van legitimiteit, en toont de autoriteiten dat ze serieus zijn om een verantwoordelijk deel van de samenleving te zijn.

Het is niet onopgemerkt gebleven. Ada Colau, de eerste vrouwelijke burgemeester van Barcelona, werkt nu samen met de Public Health Agency van Barcelona en de sociale club verenigingen om de allereerste ontwerp-verordeningen voor Cannabis Social Clubs te creëren. Nieuwe regels zijn onder andere teelt en transport beperkingen, vereisten voor het lidmaatschap, afstand van scholen, de maximale hoeveelheid per lid, en kweekregisters. Het klinkt misschien als een stap verwijderd van de vrijheid van kweken zoals je wilt, maar door het uitwerken van een compromis, is het mogelijk om op verantwoorde wijze vooruit te gaan.

HET VERSCHIL TUSSEN CANNABIS CLUBS EN COFFEESHOPS

Cannabis Social Clubs kunnen selectief zijn over hun leden. Ze kunnen ze van elkaar onderscheiden door bepaalde soorten gebruikers toe te staan - bijvoorbeeld onderscheid maken tussen medische en recreatieve gebruikers. Sommigen van hen zijn slechts een kleine kamer, terwijl anderen een chique loft zijn; het gevoel is alsof je in het huis van een vriend bent, in plaats van een bar. Dit is een belangrijk verschil met het Nederlandse model, waar de coffeeshops open zijn voor het volwassen publiek, zonder beperkingen, met veel die er uitnodigend uitzien als een bar.

Het Spaanse model zorgt voor een meer persoonlijke sfeer en voor een betere kwaliteit van toppen: de Nederlandse autoriteiten onderdrukten de gepassioneerde kleinschalige telers die leverden aan de coffeeshops, hetgeen criminele organisaties hielp om de vraag te vullen met een lage kwaliteit commerciële cannabis. In Spanje moet de nieuwe regelgeving de bijwerkingen getoond van dit verouderde Nederlandse model zien te voorkomen, waardoor kleinschalige commerciële teelt, hoge kwaliteit biologische cannabis kan leveren aan een beperkte entourage van verantwoordelijke mensen.

Slechts een paar Cannabis Social Clubs zijn strikt gericht op medicinale cannabis, en verstrekken hun leden met hoge CBD soorten, eetwaren en andere formuleringen die het therapeutisch effect maximaliseren, terwijl longschade van rook inademen wordt vermeden. Sommige clubs beginnen met het produceren van cannabisolie, koekjes, body crèmes, infusen, harsen, droog gezeefd, en verbrijzeld.

HOE ZIT HET MET TOERISTEN?

Een cannabis social club lid worden is niet zo gemakkelijk voor niet-ingezetenen van Spanje. Als je een reis daar naar toe plant, is het raadzaam om van tevoren contact op te nemen met sommige clubs om hun lidmaatschap beleid te begrijpen. Hen voorzien van een geldig adres in de stad, wat niet een hotel of bed & breakfast is, kan het proces versnellen. Het is ook belangrijk om te weten dat dit 'sociale' clubs zijn waar sociaal gedrag en het delen van cultuur wordt bevorderd. Dit is een totaal andere benadering van de "enter-buy-smoke-go" -benadering van de Amsterdamse coffeeshops. Omdat Cannabis Social Clubs zo gedifferentieerd zijn, zijn veel mensen in Barcelona lid van meer dan één club, gewoon om verschillende mensen te ontmoeten en nieuwe producten te experimenteren.

De cannabis social club beweging groeit snel. Het maakt Spanje de voorloper van de beweging om verouderd en slecht geïnformeerd cannabis beleid te hervormen. Laten we hopen dat de dingen vooruit kunnen blijven gaan op een dergelijke open en verantwoorde wijze. Daarbij wordt het stigma rond cannabis verbrijzeld, en de wereld krijgt deze prachtige plant te zien voor wat het werkelijk is.

 

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken