Blog
Cannabisconcentraten
4 min

Een Kijkje Naar Cannabisconcentraten Door De Jaren Heen

4 min
Blog Cannabis Geschiedenis

Cannabisextracten worden sinds de prehistorie gebruikt voor therapeutische en rituele doeleinden. Wat is er nieuw na THC, CBD en terpenenolie, wax en dabs?

Het steeds toenemende klinische bewijs van de voordelen van cannabis heeft het onverbiddelijke eind op verboden helpen versnellen en heeft de verbetering van extractietechnieken voor cannabinoïden gestimuleerd. De belofte van een legale cannabismarkt zette onderzoekers en entrepreneurs ertoe aan om een wijd scala aan pure, geconcentreerde en bewerkte vormen van cannabisderivaten te ontwikkelen. Deze nieuwe door wetenschap ondersteunde harsen, tincturen, olies en edibles representeren waarschijnlijk de toekomst van spirituele en medicinale cannabis. We weten echter dat de onderdelen van de cannabisplant al sinds de mensheid op aarde is, gebruikt worden voor therapeutische en rituele doelen.

EEUWENOUDE CANNABISEXTRACTIES

Infused brouwsels en zalvende oliën met botanische bereidingen worden al duizenden jaren gebruikt, maar het is altijd een probleem geweest om de lipofiele hars van cannabis volledig op te lossen zonder een aantal van haar waardevolle fytocomponenten te verliezen.

De cannabisplant en haar onderdelen worden zowel genoemd als medicijn als opgegraven bij archeologische ontdekkingen in verschillende regio’s en van verschillende culturen door de eeuwen heen. De oudste geschreven documentatie over cannabis leert ons over stoombaden als de eerste rudimentaire vorm om actieve principes te extraheren, simpelweg door toppen op hete stenen te gooien. Van inhaleren tot inname is “bhang” de bekendste traditionele cannabis-edible. Deze cannabisdrank wordt in het Indisch subcontinent al eeuwen gebruikt.

Hashish is het resultaat van een mechanische procedure om trichomen van de plant te extraheren. Volkeren uit de valleien tussen India, Pakistan en Nepal hebben de oorspronkelijkste, maar niet gemakkelijke methode ontwikkeld om hars te extraheren uit cannabistoppen en het in een rookbare bal te verpakken. De handgerolde Charas is een natuurlijk zwart goud uit het Himalaya-gebergte dat toekomstige hi-tech-extracties zal overleven.

Hashmaker Shake Me

Droog zeven is de tweede oude manier om hashish te produceren. Het zeven van toppen met de hand (of door een gemotoriseerd scherm) en het verhitten en samenpersen van de overgebleven harsklieren (kief) tot handige blokjes hashish is nog steeds de discreetste en effectiefste manier om met cannabis om te gaan. Scheiding met bevroren water is een recente methode om trichomen te extraheren en vereist een beetje hard werken. Andere technieken worden constant ontwikkeld, met hitte, druk, statische elektriciteit of zelfs met akoestisch droog zeven. De meeste eeuwenoude of trendy methoden om hashish te maken, kan je gemakkelijk thuis repliceren. Veel plezier!

HET CATEGORISEREN VAN EEN EEUWENOUD MEDICIJN

Rond 1830 publiceerde Ierse natuurkundige William Brooke O’Shaughnessy het eerste modern-westerse medicijndocument over medicinale cannabis, waarmee hij traditioneel therapeutisch gebruik in Indiase regio’s valideerde en cannabisextracten als behandeling voor verschillende aandoeningen adviseerde.

Sindsdien hebben veel verschillende recepten voor cannabisextractie de Amerikaanse en Europese apotheken bereikt. Deze concentraten waren meestal vloeibare tincturen die gemaakt waren via alcoholextractie. Het waren eigenlijk gewoon evoluties van eeuwenoude botanische extractietechnologieën, eindelijk goedgekeurd door onze officiële farmacopee tot het cannabisverbod in de late jaren dertig. Deze geregistreerde tincturen werden simpelweg gemaakt door gedroogde bloemen in ethanol of andere alcohol te weken en het oplosmiddel te doen verdampen.

NAOORLOGSE NIET-ZO-GEHEIME EXPERIMENTEN

Het is vandaag de dag geen geheim dat de inlichtingendiensten van de VS en veel andere landen experimenteert met cannabisconcentraten. Uit een aantal gederubriceerde documenten uit de Tweede Wereldoorlog blijkt dat een aantal bereidingen op basis van cannabis werden gebruikt als waarheidsserum om de ondervragingen te vergemakkelijken. Omdat het THC-effect misschien niet krachtig genoeg is om een spion de hele waarheid te laten vertellen aan zijn gevangenisbewaarders, werd in de Koude Oorlog ook lsd gebruikt om de fantasie van de gevangen tijdens hun verblijf in kelders van Amerikaanse gevangenissen te versterken. Volgens een aantal gederubriceerde documenten werd deze biochemische techniek tot de late jaren ’60 onder het CIA-programma genaamd MK Ultra gebruikt.

DE RENAISSANCE VAN CANNABISCONCENTRATEN

VIDEO: Ehle-x-trakt Glass Extractor

In de late jaren ’60 zorgden jongerenbewegingen voor een nieuwe generatie cannabiswetenschappers. In 1973 probeerde het boek “Cannabis Alchemy: The Art of Modern Hashmaking” de extractietechnieken die tot dan toe bekend waren samen te vatten tot een enkele methode om heldere amberkleurige “cannabishoning” te maken. Alcohol en geactiveerde houtskool waren de oplosmiddelen die gebruikt werden om hars te extraheren uit de toppen en bladeren van de planten.

Een paar jaar later bood een nieuw boek, genaamd “Marijuana Chemistry: Genetics Processing and Potency” een volledig overzicht van verschillende cannabisolie-bereidingen. In dit eerste volledige overzicht van bekende extractietechnieken werden een aantal verschillende oplosmiddelen en extractieprocessen geanalyseerd. Dit gaf aanleiding tot de eerste zelfgemaakte experimenten met vluchtige chemische oplosmiddelen. De butaan-hasjolie-extractieprocedure was favoriet en deze boodschap werd verspreid via een nieuw peer-to-peer-communicatiemiddel genaamd het internet. Butaan is een nogal vluchtig en brandbaar gas, dus de huizen en kelders van een paar van de eerste stoners begonnen te exploderen.

DE BUTAAN-HASJ-OLIE-BOOM

De ontdekking van het gesloten lussysteem verbeterde de butaan-hasjolie-extractiemethode en maakte het veiliger. BHO is een extreem krachtig concentraat dat meestal geconsumeerd wordt met dabbing-rigs of vaporizers. Cannabisbutaanextractie eindigt normaalgesproken in een kleverige, heldere was die uiteindelijk kan verharden tot honeycomb of shatters. BHO kan tot 80% THC bevatten, wat dit soort extracten geschikt maakt voor de behandeling van chronische pijn of andere ernstige aandoeningen. Een laboratoriumtest op puurheid wordt aangeraden omdat BHO sporen van butaan kan bevatten.

Een andere techniek om cannabinoïden te extraheren die op koolwaterstoffen gebaseerd is, is Rick Simpsons methode. Rick Simpson Oil, ook bekend als Phoenix Tears, werd populair onder patiënten die een makkelijk maar krachtige zelfgemaakte cannabisremedie zochten. Met Simpsons methode worden cannabinoïden met pure nafta of isopropyl alcohol geëxtraheerd uit plantenmateriaal, wat leidt tot een dikke vloeistof die geschikt is voor inname of toediening op de huid.

WAXEN OP HET NET

Cannabis wax

In de late jaren negentig werd de wereldwijde beweging voor de vrije cannabis steeds meer verbonden, wat online buzzes creëerde over alles wat met cannabis te maken had, inclusief extractietechnieken. Eind jaren 2000 deden olies, honingen en waxen hun officiële toetreden op feesten en wedstrijden zoals de High Times Cannabis Cup. In staten waar cannabis legaal is, begonnen verstrekkers naast cannabistoppen ook concentraten te verkopen. Het succes van ultra-refined vloeistoffen, oliën en dabs wakkert de industrie van geconcentreerde extracten aan als leider op de vrije cannabismarkt.

Vanaf 2010 begonnen nieuwe Amerikaanse cannabisbedrijven serieus te investeren in het verbeteren van hun extractieapparaten en –methoden. Vandaag de dag is er een hele nieuwe industriële standaard voor cannabisextractie dankzij het CO2 superkritische extractieproces. Deze dure industriële extractiemethode leidt de weg naar het ontwikkelen van veilige, pure en effectieve cannabisoliën dankzij de mogelijkheid om onderdelen met maximale precisie en minimaal afval te scheiden. Superkritische CO2-extractiemethodes gebruiken koolstofdioxide onder hoge druk om plantenmateriaal te scheiden, wat geen schadelijke residuen achterlaat.

DE TOEKOMST NA FLOWER POWER

Budders, shatters, oliën en alle andere ultra-refined bereidingen zijn tegenwoordig niet meer zo duur, gezien hun hoge hoeveelheid actieve stof per gram. Deze nieuwe concentraten bieden de patiënt een wijde keuze aan verschillende cannabinoïderatio’s en terpeenprofielen. Old-school methoden konden niet alle gunstige fytocomponenten van de cannabisplant extraheren, en/of lieten giftige stoffen achter in het eindproduct. Traditionele hashish en oliën kunnen alleen als veilig “good stuff” beschouwd worden als je zeker weet waar het vandaan komt. Naast de zelfgekweekte cannabis, die iedereen zou moeten kunnen kweken, past de cannabisindustrie elke smaak, gemoedstoestand of medische conditie nu binnen extracten met versterkte smaak van over het hele spectrum. Dag, skunky bloemen.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Blog Cannabis Geschiedenis
Search in categories
or