Blog
FDA beweert dat Cannabis NIET minder giftig is dan alcohol
2 min

FDA beweert dat Cannabis NIET minder giftig is dan alcohol

2 min
Sommigen zitten nog steeds vast in een fase van ontkenning en proberen wetenschappelijke feiten te weerleggen met fictief bewijs. Dit kan bevooroordeeld klinken, maar tot nu toe geven wetenschappelijk

Sommigen zitten nog steeds vast in een fase van ontkenning en proberen wetenschappelijke feiten te weerleggen met fictief bewijs. Dit kan bevooroordeeld klinken, maar tot nu toe geven wetenschappelijke onderzoeken en harde cijfers aan dat cannabis veiliger IS dan alcohol.

Allereerst moet je begrijpen hoe ruwe vergelijkingen te maken voor het acute sterfte risico bij verschillende drugs. Robert Gable, hoofdprofessor in de psychologie op Claremont Graduate University, publiceerde deze simpele vergelijking hieronder in 2011, na het studeren van de toxiciteitsniveaus van stoffen, variërend van softdrugs als cannabis tot harddrugs als heroïne. Volgens Robert Gable, toonde het onderzoek aan dat "cannabis ongeveer 100 keer veiliger is dan alcohol of cocaïne."

a) Het bepalen van de effectieve dosering van de drug. Voor alcohol bijvoorbeeld: 33 gram ethylalcohol, overeenkomend met twee shotjes wodka van 4cl of 2 bier van 0,35l, is voldoende om een aanzienlijke dronkenschap te veroorzaken bij een gezonde tiener.

b) Het bepalen van de dodelijke dosering van de drug. Ziekenhuisverslagen geven aan dat mensen die overlijden aan een overdosis alcohol over het algemeen 330 gram alcohol hebben gedronken; dit komt overeen met 20 shotjes wodka.

c) Het bepalen van de "veiligheidsmarge" van de drug. Dit wordt berekend door het delen van de dodelijke dosering door de effectieve dosering. Voor ons voorbeeld betekent dit: b) (330 gram) : a) (33 gram) = 10. Dit houdt in dat de dodelijke dosering alcohol 10x hoger is dan de effectieve dosering, oftewel 20 biertjes van 0,35l of 20 shotjes van 4cl. Voor marihuana is de uitkomst 100.

Maar we dwalen af....

In antwoord op een advertentie door The Marijuana Policy Project die in juli uitgezonden zou worden buiten de NASCAR Brickyard 400 (lees het artikel hier), gaf het Nationaal Instituut voor Drugsmisbruik de maandag erop een aparte verklaring af op PolitiFact, waarin werd ontkend dat cannabis minder giftig is dan alcohol. Het instituut is onderdeel van het Nationale Gezondheidsinstituut, een organisatie die geld steekt in faciliteiten van de overheid die onderzoek doen met maar een doel: "Het overbrengen van de kracht van de wetenschap op de natie inzake drugsmisbruik en verslaving."

Het National Institute for Drugs Abuse beweert dat "de bewering dat cannabis  minder giftig is niet kan worden gedekt omdat elke drug een ander effect heeft op een willekeurige persoon."

Ja, we gokken dat een aantal van jullie al hoofdschuddend doorlezen...

Aldus, PolitiFact kwam ter zake en ging aan de slag met deze bewering door het vergelijken van de giftigheidsniveaus van de twee stoffen; marihuana gerelateerde sterfgevallen versus alcohol gerelateerde sterfgevallen. En de cijfers van de Centers for Disease Control en Prevention's National Center for Health Statistics tonen een ongemakkelijke onbalans tussen de bewering van het National Institute on Drug Abuse en de keiharde werkelijkheid.

In 2010, waren er geen verslagen waarin cannabis genoemd werd als (directe) doodsoorzaak tegen 41.682 alcohol gerelateerde sterfgevallen.

Mason Tvert, communicatiedirecteur van de Marihuana Policy Project, vertelde de Huffington Post dat de bewering van het instituut een nieuw dieptepunt was voor hen en dat hun verklaring overeenkomt met "De FDA kondigt aan dat sushi even dik maakt als gefrituurde kip." Mason voegde toe: "op dit moment, na tientallen jaren overdrijven over de mogelijke gevaren van marihuana, is de overheid hiermee te ver gegaan" en dat "deze roekeloosheid van het instituut onmiddellijk door het Witte Huis zou moeten worden aangepakt."

Tvert zegt ook nog: "Het is een ding voor onze federale ambtenaren om hun verzet tegen hervormingen in het cannabisbeleid te uiten. Het is compleet anders en meer verontrustend als zij zich verzetten tegen wetenschappelijk bewijs."

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken