Blog
FDA stemt in met de eerste synthetische THC olie ooit
3 min

FDA stemt in met de eerste synthetische THC olie ooit

3 min
Nieuws Wetgeving
De VS heeft de eerste synthetische THC-olie ooit goedgekeurd als behandeling voor serieuze gezondheidsaandoeningen als AIDS en kanker. Toch staat cannabis nog steeds ingedeeld als Schedule I drug die "geen medicinale waarde heeft en een hoog risico op misbruik," ondanks het feit dat het tegendeel bewezen is.

In tegenspraak met het officiële standpunt van de VS, dat cannabis geen echte medicinale voordelen biedt, hebben federale gezondheidsagentschappen in de VS de laatste jaren synthetische versies van cannabis' psychoactieve bestanddelen goedgekeurd voor de behandeling van diverse gezondheidsaandoeningen.

De ironie kan je niet ontgaan, maar de US Food and Drug Administration (FDA), de organisatie die een van de grootste obstakels is als het gaat om de legalisatie van cannabis, heeft recentelijk een vloeibare variant van synthetische THC goedgekeurd, die beschikbaar zal komen als behandeling voor patiënten met AIDS en kanker.

Insys Therapeutics, gevestigd in Phoenix, Arizona, is een van de bedrijven die probeert een voet aan de grond te krijgen in de multimiljoen dollar medicinale cannabismarkt, met de FDA-goedgekeurde vorm van Dronabinol, een vloeibare, synthetische THC. De drug, die zal verkocht onder de naam Syndros, is goedgekeurd voor de behandeling van "anorexia, geassocieerd met gewichtsverlies bij patiënten met AIDS en misselijkheid en overgegeven, geassocieerd met chemotherapie bij kankerpatiënten die niet goed reageren op conventionele behandelingen tegen misselijkheid".

Verwacht wordt dat Syndros zal worden geclassificeerd als Schedule III drug onder de Controlled Substances Act, wat indiceert dat het medisch kan worden gebruikt en dat het een laag tot gematigd potentieel voor misbruik bezit. Dit in tegenstelling tot cannabis, die nog steeds beschouwd wordt als Schedule I drug, wat betekent dat het illegaal is op federaal niveau, net als heroïne. Volgens de FDA bieden synthetische THC drugs, zoals Syndros, een meer nauwkeurige manier voor behandeling dan hun natuurlijke, kruiden tegenhanger.

DRONABINOL IS NIET HELEMAAL NIEUW

Voor wat betreft Dronabinol: Dit is een generieke naam voor Marinol, een synthetische cannabinoïden pil, die al meer dan drie decennia in de handel is. Marinol is geclassificeerd als Schedule III drug, maar is nooit echt populair geworden vanwege de vertraagde werking en de bijwerkingen (sombere stemming).

Deze nieuwste variant van Dronabinol, die dus niet nieuw is als het gaat om synthetische THC-varianten, wordt nu aangeboden als een "eenvoudig door te slikken" vloeistof die sneller moet worden opgenomen dan haar tegenhanger in pilvorm.

Insys heeft al aangegeven dat ze van plan zijn het merendeel van hun handel in Dronabinol over te zetten naar Syndros. Het bedrijf zal ongeveer 8.000 artsen benaderen om de voordelen van hun vernieuwde product te bespreken.

Hoewel de synthetische drug duidelijk het voordeel bezit dat het mag worden verkocht in samenwerking met medicinale cannabis programma's in de Amerikaanse staten, samen met een Schedule III classificatie onder de Controlled Substances Act (wat zowel medicinale waarde als een laag risico op misbruik indiceert), onderstreept dit toch wel de hypocrisie dat cannabis zelf nog steeds staat ingedeeld als Schedule I drug met "geen enkele medicinale waarde en een hoog risico op misbruik."

BEWIJS SPREEKT EFFECTIVITEIT VAN LAB-VERVAARDIGDE SYNTHETISCHE THC TEGEN

Daarnaast is er bewijs dat plantaardige medicijnen superieur zijn aan hun "Big Pharma" tegenhangers, vanwege de manier waarop natuurlijke cannabinoïden en terpenen in synergie samenwerken, wat ook wel het "Entourage Effect" wordt genoemd. Wanneer een enkele chemische stof wordt onttrokken aan de plant (in het geval van Dronabinol is uitsluitend de cannabinoïde THC aanwezig) zal het medicinale effect zwakker zijn. In een laboratorium vervaardigde medicijnen zoals Syndros missen honderden andere verbindingen die in de natuurlijke tegenhanger wel samenwerken om een gewenst resultaat te leveren.

Dit is ook de reden dat patiënten, die in het verleden Dronabinol kregen voorgeschreven, opmerkten dat de drug lang niet zo effectief is als cannabis.

In een interview met CNN in 2014, was medicinaal cannabis onderzoeker Dr. Sanjay Gupta niet zuinig met zijn kritiek op Marinol. Hij zei: "Toen de drug halverwege de jaren '80 beschikbaar werd, dachten wetenschappers dat het dezelfde effecten zou hebben als de gehele cannabisplant. Maar het werd al snel duidelijk dat de meeste patiënten liever de hele plant gebruikten dan Marinol. Onderzoekers realiseerden zich al snel dat andere bestanddelen, zoals CBD, mogelijk een grotere rol speelden dan eerst werd gedacht."

Het is onmogelijk je niet af te vragen hoe bedrijven als Insys succesvol hun producten kunnen introduceren en promoten ondanks deze en soortgelijke bevindingen. Het antwoord is dat ze de taal van de Amerikaanse overheid spreken. Om "veilige en effectieve" medicijnen op de markt te brengen, wordt cannabis "ontleed" en een kunstmatig verschil tussen de "nuttige" en "slechte" componenten gecreëerd, een mythe die door DEA ambtenaren in stand wordt gehouden. Als een gevolg hiervan, hebben drugscontroleurs controle over het product terwijl de zwarte markt openblijft, waardoor de voortdurende strafrechtelijke vervolging en hoge belastingen op legale cannabis ondernemingen in stand worden gehouden.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken