Blog
Gaan De VN Overheden Oproepen Om Alle Drugs Te Decriminaliseren?
1 min

Gaan De VN Overheden Oproepen Om Alle Drugs Te Decriminaliseren?

1 min
De biljonair Richard Branson heeft opzien gebaard door een VN document te lekken dat suggereert dat er plannen zijn om overheden wereldwijd op te roepen drugs te decriminaliseren.

Het nieuws werd bekendgemaakt door Branson op Virgins Media blog, hij bracht het als "baanbrekend nieuws" en bewijs dat het gezonde verstand en het rationele denken eindelijk gaan overwinnen. Hoewel het nog niet officieel VN-beleid is, laat het document van het VN kantoor voor drugs en criminaliteit (UNODC) wel zien dat er een dramatische omslag op komst is.

Het document is nog niet officieel vrijgegeven, maar het embargo werd gebroken door Branson, want hij vreesde dat de VN zouden "buigen onder de druk en het belangrijke nieuws niet bekend zouden maken". Door het zelf vrij te geven (Branson maakt deel uit van de globale commissie voor drugs) hoopt hij dat het niet vergeten wordt.

EEN VN-BELEIDSWIJZIGING? NOG NIET

De VN lijken echter hun inzet al weer veilig hebben gesteld en ontkennen dat dit inderdaad binnenkort officieel beleid wordt. Ze zeiden dat als het daadwerkelijk hun beleid gaat worden, dat dan wel wordt aangekondigd op een conferentie van de organisatie en dat het eerst door een rigoureus beleidsproces zou moeten gaan. De paper is eerder een onderwerp voor debat voor een komende conferentie.

Het document geeft echter wel significante informatie; het laat zien dat er steeds meer steun is voor het decriminaliseren in een organisatie die wereldwijd vorm geeft een beleid. Leden van de UNODC spreken zich op conferenties steeds meer uit voor decriminalisering, en de paper laat zien dat deze trend vruchten begint af te werpen. Deze mening zal waarschijnlijk de komende tijd niet meer veranderen.

Men gelooft, onder andere Branson, dat dit rapport onder het tapijt is geschoven vanwege druk van overheden wereldwijd.

"Nu ik dit schrijf verneem ik dat er ten minste één regering is die excessief veel druk uitoefent op de UNODC", zegt hij. "Laten we hopen dat de UNODC, een wereldwijde organisatie die onderdeel is van de VN en het beste met de wereldbevolking voor zou moeten hebben, niet een opmerkelijke ommezwaai laat zien op het laatste moment en buigt onder de druk door niet door te gaan met deze belangrijke verandering.

"De oorlog tegen drugs heeft al te veel schade aangericht bij te veel mensen."

Uiteindelijk gaat men wel anders tegen drugs aankijken, op een betere manier. Twintig jaar geleden zou het onmogelijk zijn geweest om een dergelijke paper te schrijven. Nu is het een groot onderwerp in de debatten van de VN. Natuurlijk is er tegenstand en is er voorlopig nog geen dramatische beleidswijziging op komst. Verandering is nu eenmaal een langzaam bewegende machine, en verandering is op komst.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken