Blog
Geen verband tussen langdurig cannabis gebruik en slechte long gezondheid
1 min

Geen verband tussen langdurig cannabis gebruik en slechte long gezondheid

1 min
Het verhaal gaat dat het roken van cannabis slecht is voor je longen, maar volgens nieuw onderzoek hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken.

Afgelopen maand is er een nieuw onderzoek gepubliceerd, waarin de lange termijn effecten van cannabis rook op de longen zijn onderzocht. Wat hebben ze gevonden? Er is geen negatieve associatie tussen de twee, waardoor stoners zich geen zorgen hoeven maken.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Annals of the American Thoracic Society, waar onderzoekers van de Emory University de effecten onderzochten van het roken van een joint per dag, gedurende 20 jaar, op het geforceerde uitademingsvolume van de longen, bij een grote groep deelnemers van 18 tot 59 jaar oud.

Ze ontdekten niet alleen dat er geen afname was in het geforceerde uitademingsvolume, maar dat cannabis rook ook een aantal beschermende effecten leek te hebben op langdurige tabaksrokers.

Dit is een gigantische stap voorwaarts in long-gerelateerd cannabis onderzoek. Dit onderzoek is de grootste en meest uitgebreide analyse van de relatie tussen cannabis rook en de effect op de longfunctie tot nu toe en het ondersteunt wat eerder onderzoek al suggereert: Cannabis lijkt geen negatieve impact te hebben op de gezondheid van de longen.

Als het gaat om een definitief antwoord, zijn we er nog niet, maar de omvang van dit onderzoek is behoorlijk groot en het opent de deur naar groter, meer gedetailleerd werk. Hopelijk zet deze trend zich voort.

Het is echter de moeite van het vermelden waard, dat de onderzoekers hebben gemeld dat cannabis gebruikers zelf aangaven vaker last te hebben van bronchitis. Of dit nu wordt veroorzaakt door het gebruik van cannabis, of simpel een symptoom is van een cannabis gebruiker, die zich zorgen maakt om zijn gezondheid, is niet duidelijk, maar het vraagt om meer onderzoek. Ook werd opgemerkt dat het vaporiseren van cannabis een einde maakte aan dit probleem, omdat mensen het minder meldden. In ieder geval kan je opgelucht ademhalen nu je weet dat je geliefde kruid niet zoveel schade aanricht als eerst werd gedacht.

Je kan het onderzoek hier zelf lezen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25521349

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken