Blog
Gekrompen Hersenen Door Cannabis? Wacht Eens Even...
2 min

Gekrompen Hersenen Door Cannabis? Wacht Eens Even...

2 min

Heb je het recente nieuws gehoord dat cannabis de hersenen zou laten krimpen? Vrees niet, het is niet zo erg als de media je wil laten geloven.

Het lijkt erop dat anti-cannabis mediakanalen de dag van hun leven hebben! Een nieuw onderzoek suggereert dat chronisch cannabis gebruik de grijze materie van de hersenen kan laten krimpen, terwijl tegelijkertijd de connectiviteit wordt verbeterd, waardoor mediakanalen misleide conclusies hebben getrokken.

Eigenlijk kan je het ze niet kwalijk nemen. Er is de laatste tijd zoveel positief nieuws te melden over cannabis dat mensen, die het illegaal willen houden, elke kans aangrijpen om de goede naam van wiet te bezoedelen, ongeacht hoe absurd het is.

Het onderzoek

In het onderzoek, uitgevoerd door de Davis Centre for Neuroscience aan de Universiteit van Californië, werd MRI technologie gebruikt om de hersenbeelden van regelmatige cannabis gebruikers (die drie keer per dag rookten) te vergelijken met personen die hun hele leven nog nooit cannabis hebben gebruikt. Ontdekt werd dat de grijze massa in de orbitale frontale cortex van de hersenen, een gebied die geassocieerd wordt met het nemen van beslissingen, kleiner leek bij rokers, maar ook meer verbindingen creëerde naar andere gebieden van de hersenen. Het onderzoek kan je zelf hier nalezen.

Neem de resultaten met een korrel zout

Hoewel het interessant is, vertellen de resultaten eigenlijk niet zoveel. Omdat het onderzoek geen lengte-onderzoek is, maar slechts een momentopname van de verschillen tussen de groepen, is het niet mogelijk om te weten wat de effecten deze veranderingen zouden hebben op de lange termijn, zowel positief of negatief. Het is ook onmogelijk conclusies te trekken, of te bepalen of deze veranderingen kunnen zijn veroorzaakt door andere factoren in de levens van de cannabis gebruikers.

Feit is dat, totdat er meer doorslaggevende conclusies kunnen worden getrokken, dit onderzoek weinig echte toepassingen op het dagelijks leven bevat. De auteur beweert: "Chronisch gebruikers lijken prima te presteren". Het mag dan zo zijn dat het verschil in de dagelijkse cognitieve prestaties en de kwaliteit van leven tussen deze twee groepen niet te onderscheiden is, het zou zomaar zo kunnen zijn dat deze verhoogde connectiviteit een voordeel is.

Hoe zit het met het IQ?

Een andere punt, dat door de onderzoekers is geobserveerd, is dat het lijkt dat de cannabis gebruikende groep een lager gemiddeld IQ heeft dan de groep niet-gebruikers. Ook dit kan je met een gezonde dosis scepsis bekijken. Een hoog in aanzien staande beoordeling uit 2012 ontdekte dat de impact van cannabis op intelligentie hoogstwaarschijnlijk niet van toepassing is, zodra rekening wordt gehouden met andere factoren, zoals economische variabelen (iets wat in dit onderzoek niet wordt gedaan). Dit wordt ondersteund door een lengte-onderzoek uit Canada, waar groepen cannabis gebruikers en niet-gebruikers vanaf de geboorte werden gevolgd. Ontdekt werd dat het gebruik van cannabis "op de lange termijn geen negatieve impact heeft op de globale intelligentie."

Het draait niet alleen om cannabis

Het brein is een extreem gecompliceerd orgaan en concluderen dat cannabis de hersenen krimpt, zal uitsluitend sensationele koppen in de krant opleveren. Het is in feite niet alleen cannabis, die volgens de wetenschap effecten heeft op de bedrading in onze hersenen. Het roken van tabak lijkt ook effect te hebben op de hoeveelheid aanwezige grijze en witte materie, in DIVERSE gebieden van de hersenen, maar toch is tabak een veelvoorkomende en compleet legale drug.

Dat is echter niet alles; zaken als beweging, leeftijd, slaap, meditatie en zelfs het verdelen van je aandacht tussen je telefoon en andere taken hebben effect op de dichtheid van de grijze materie in je hersenen; soms wordt deze vergroot, soms verkleind. De hersenen zijn zo complex, dat je bijna kan aannemen dat alles wat we doen de hersenen vormt tot wat het is, waarbij het zich voortdurend aanpast aan onze manier van leven. Om simpelweg aan te nemen dat cannabis slecht is, omdat het effect lijkt te hebben op de hersenen, zonder onderbouwd bewijs om de effecten aan te tonen, is een extreem misleide praktijk. Dit doet onrecht aan de reputatie van de mediakanalen, die sensationele krantenkoppen belangrijker vinden dan hun vermogen om geloofwaardig en evenwichtig nieuws melden.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken