Blog
Gele Cannabis Bladeren
8 min

Hoe Voorkom En Behandel Je Gele Cannabis Bladeren?

8 min

Gele bladeren op je wietplanten kunnen alarmerend zijn. Maar wist je dat dit probleem vaak gemakkelijk te behandelen is? Het enige wat je nodig hebt, is alertheid. Ga daarbij meteen over tot actie om ervoor te zorgen dat je plant niet verder beschadigd raakt. Ontdek hier hoe je de problemen die tot gele bladeren leiden oplost en voorkomt.

Je wilt natuurlijk het beste voor je wiet. En de aanblik van prachtige groene bladeren is een teken dat je kweek lekker gaat. Als de bladeren echter tekenen van vergeling vertonen, kan dit problematisch zijn. Hoewel dit veel oorzaken kan hebben (hierover later meer), zijn je planten niet per definitie ten dode opgeschreven. Al met een beetje vindingrijkheid, geduld en op tijd ingrijpen kun je je wietplanten zo weer op het goede spoor krijgen. Meer weten? Lees dan snel verder.

Het probleem bepalen

Het probleem bepalen

Een groot aantal problemen kan vergeling van bladeren veroorzaken, dus het is cruciaal dat je eerst het probleem herkent. De vergeling zelf staat als 'chlorose' bekend. Dit betekent in feite het verlies van chlorofyl dat in de verkleuring van bladeren resulteert.

Als je al een doorgewinterde cannabiskweker bent, ben je vast wel bekend met verschillende plantenproblemen. Ben je een beginner, dan kan het echter wat langer duren om de oorzaak te constateren. Maar wees gewoon geduldig en neem de tijd bij het bekijken van je planten. Hoewel vergeling zorgwekkend is, zal je plant enkele veelbetekenende signalen vertonen waar je op moet letten. Hoe sneller je het probleem vaststelt, des te meer tijd en opties je hebt om het op te lossen.

Gele bladeren zijn niet altijd problematisch

Gele bladeren zijn niet altijd problematisch

Het kan verleidelijk zijn om gele bladeren meteen te verwijderen. Dit kan echter een negatief effect hebben op je plant. De bladeren werken namelijk als een soort biologische zonnepanelen en bevorderen de gezondheid en groei van je wietplant, met name als ze nog jong is. Dus meteen afknippen is niet aan te raden. Tegen het einde van de bloeicyclus hebben planten sowieso de neiging om van nature geel te worden, waarbij de bladeren verwelken. Dit proces staat ook wel bekend als 'senescentie', en is volkomen normaal. Dus wanneer je plant zich in het laat stadium bevindt en natuurlijke tekenen van vergeling vertoont, is er nog geen reden tot paniek.

De meest voorkomende oorzaken van gele wietbladeren

Vergeelde wietbladeren kunnen zorgwekkend zijn, maar wees gerust, er zijn tal van manieren om plantenaandoeningen te herkennen, behandelen en zelfs te voorkomen. Hieronder de meest voorkomende oorzaken van gele wietblaadjes en wat je kunt doen om je planten te helpen.

pH-onbalans

pH-onbalans

Het juiste pH-niveau is voor je planten enorm belangrijk. Het kan je kweekproject echt maken of breken. Zo kan de verkeerde grondsoort al enorme problemen tot gevolg hebben. Wanneer de pH-waarde niet goed is, kan er echter ook een fenomeen optreden dat bekendstaat als een 'voedingsblokkade'. Dit is een chemische reactie die optreedt wanneer de plant geen voedingsstoffen uit de bodem kan opnemen. Als je hierbij niet snel actie onderneemt, kan het je wietplant onherroepelijk beschadigen.

Hoe herken je een pH-onbalans?

Het vergelen van bladeren kan een pH-onbalans betekenen. Je moet echter wat meer onderzoek doen om hier 100% zeker van te zijn. Naast verkleuring verschijnen er ook vlekken op het oppervlak en verbranding aan de randen van de bladeren.

Hoe behandel je een pH-onbalans?

Controleer eerst de pH van het substraat. Steek hiervoor een pH-meter in het groeimedium, en lees vervolgens de pH-waarde af.

Als vuistregel moet je een pH-waarde van 6 tot 7 voor aarde aanhouden. Voor hydro/kokos is dit 5,5 tot 6,5. Zolang de pH-waarde binnen deze marges blijft, zit je goed. Voedingsstoffen worden bij verschillende pH-waarden opgenomen, dus schommelingen binnen deze marges zijn prima.

Als de pH-waarde niet goed is, is een fles pH-up of pH-down de eenvoudigste manier om dit op te lossen. Voeg dit gewoon toe aan het water dat je aan je plant geeft. Controleer de pH van het water voordat je het aan je plant geeft en bewater vervolgens zoals je normaal doet. Test ook de pH van het afvloeiende water. Al met al is het verstandig regelmatig de pH-waarde van zowel het water dat je geeft als van het afvloeiende water te testen.

Gerelateerd artikel

Hoe Pas Je De pH-waarde Aan Bij Het Kweken Van Cannabis?

Hoe voorkom je een pH-onbalans?

Voorkomen is beter dan genezen, dus geef je planten vanaf het begin de best mogelijke omgeving. Zorg ervoor dat je de gezondheid van de bladeren regelmatig controleert en je groeimedium af en toe test. Op deze manier vermijd je een pH-onbalans of voedingsblokkade.

Temperatuurproblemen

Temperatuurproblemen

Een te heet of te koud klimaat kan ook funest zijn voor je planten, zowel binnen als buiten. Dit kan variëren van het te lang in direct zonlicht zetten van een plant tot een te koude omgeving. Maar gelukkig is het supereenvoudig te vermijden en te behandelen.

Hoe herken je temperatuurproblemen?

De ideale temperatuur voor wiet hangt af van de soort die je kweekt en de vochtigheid van je omgeving. Over het algemeen wordt echter 20 tot 28°C beschouwd als het ideale temperatuurbereik. Inconsistente of te hoge temperaturen resulteren in verkleurde en gekrulde bladeren. Een plant in een te warme omgeving zal snel uitdrogen, waarbij de grond droog wordt en de blaadjes verwelken. Hetzelfde geldt voor lage temperaturen. Wanneer je deze symptomen bij je planten ziet, kun je het beste zo snel mogelijk ingrijpen om het probleem te verhelpen.

Hoe behandel je temperatuurproblemen?

Bij buitenkweek moet je letten op de hoeveelheid direct zonlicht die je planten krijgen. In Zuid-Europa kunnen wietplanten vatbaarder zijn voor overmatige blootstelling aan hitte. Zorg ervoor dat je ze voldoende water geeft en plaats ze indien nodig in de schaduw.

Hetzelfde geldt voor binnenplanten: het gebruik van kweeklampen kan voor ernstige hitte zorgen en problemen veroorzaken. Zorg daarom voor goede ventilatie om warme lucht te verdringen.

Als je echter denkt dat je plant te koud staat, zet haar dan op een warmere plek. Wanneer je potten hebt staan, overweeg dan om deze te verplaatsen, vooral als ze op een stenen, betonnen of betegelde vloer staan.

Hoe voorkom je temperatuurproblemen?

Kies een goede omgeving uit. Zoals gezegd: zet je planten ergens waar voldoende luchtcirculatie is. Het is daarbij belangrijk dat ze niet aan extreme hoge en lage temperaturen onderworpen worden. Dit is vaak al voldoende om temperatuurproblemen te voorkomen.

Lichtverbranding (light burn)

Lichtverbranding (light burn)

Bij een te hoge temperatuur ontstaat er ook vaak lichtverbranding. Deze aandoening treft vooral binnenplanten, en kan normaal gesproken aan een slechte belichting worden toegeschreven. Vaak is het probleem overmatig veel licht, wat in diverse symptomen bij de plant resulteert.

Hoe herken je lichtverbranding?

Een plant met lichtverbranding zal gele bladeren ontwikkelen. Meestal begint de vergeling op de delen die zich het dichtst bij de lichtbron bevinden. Dit is een teken aan de wand dat er lichtverbranding plaatsvindt. Andere symptomen zijn vergeelde bladeren die je niet gemakkelijk kunt verwijderen.

Hoe behandel je lichtverbranding?

Lichtverbranding ontstaat doordat de kweeklampen te dicht op de planten hangen. Om verdere schade te voorkomen, kun je ze dan ook het beste wat hoger plaatsen. Raadpleeg simpelweg de handleiding van de lampen voor de optimale afstand.

Gerelateerd artikel

De Optimale Afstand Tussen Groeilampen En Wietplanten

Hoe voorkom je lichtverbranding?

Net als het behandelen van lichtverbranding, is het voorkomen van deze aandoening supereenvoudig. Of je nu een ervaren thuiskweker bent of net komt kijken, creëer de best mogelijke omgeving voor je planten. Zorg dat je lampen op een veilige afstand hangen en voorkom zo schade.

Onder/overbewatering

Onder/overbewatering

Teveel of te weinig water kan ook een breed scala aan symptomen bij je planten veroorzaken. Het is geen geheim dat wiet het beste bij een bepaalde nat-droog-cyclus gedijt. Met een gedisciplineerd bewateringsschema voorkom je dan ook al snel problemen.

Hoe herken je onder/overbewatering?

Onder- en overbewaterde wietplanten lijken nogal op elkaar. Bij planten die te weinig water krijgen, zullen de bladeren door een gebrek aan vocht vergelen en verwelken. Ook zullen de blaadjes zwak aanvoelen. Controleer daarnaast de grond en de onderkant van de pot. Als dit allemaal kurkdroog is, heeft je plant waarschijnlijk verschrikkelijke dorst!

De situatie is vergelijkbaar bij overbewatering. Een plant die teveel water krijgt, zal hangende bladeren krijgen die naar beneden krullen, maar toch stevig aanvoelen. De blaadjes bevatten in dit geval zoveel water dat ze ombuigen. De grond kan ook vochtig zijn of je pot kan in een plas water staan.

Hoe behandel je onder/overbewatering?

Als je merkt dat je plant verwelkt en vergeeld is, geef haar dan voldoende water. De kans is namelijk groot dat ze te weinig water heeft ontvangen. Ze zou dan redelijk snel moeten herstellen.

Wanneer je plant teveel water heeft gekregen, wacht dan een tijdje met water geven. Je wietplant heeft tijd nodig om het water op te nemen en de grond om uit te drogen.

Gerelateerd artikel

Hoeveel Water Hebben Cannabisplanten Nodig?

Hoe voorkom je onder/overbewatering?

Wat voorkomen betreft, moet je zorgen dat je je planten gewoon goed onderhoudt. Steek je vinger een stukje in de grond, en beoordeel of het droog aanvoelt en water nodig heeft. Een kind kan de was doen!

Let op: het is veel gemakkelijker voor wiet om te herstellen van te weinig water dan van te veel, dus als je twijfelt, speel dan op veilig.

Wortelrot

Wortelrot

Teveel water kan ook leiden tot ernstigere problemen, zoals wortelrot. Deze microbiële aandoening tast de wortels van de planten aan en zorgt ervoor dat ze gaan rotten als je niet op tijd handelt.

Hoe herken je wortelrot?

Naast vergeling zorgt wortelrot er ook voor dat de wortels slijmerig en bruin worden. Controleer het wortelstelsel door de plant voorzichtig uit de pot te halen en goed te checken. Als de wietplant begint te rotten, zullen de wortels ook gaan stinken.

Hoe behandel je wortelrot?

Gelukkig is het vrij eenvoudig om wortelrot te behandelen, zolang het maar vroeg wordt opgemerkt. Ten eerste, beperk de hoeveelheid water die je geeft. Dit is waarschijnlijk de boosdoener en oorzaak van de wortelrot. Door je plant de tijd te geven om uit te drogen, kan ze enigszins herstellen. Maar wat aan die wortels te doen? Je kunt daarvoor nuttige microben, zoals mycorrhiza-schimmels, aan de bodem toevoegen. Deze zullen de infectie bestrijden en, hopelijk, je plant herstellen.

Hoe voorkom je wortelrot?

Door middels een vast schema water te geven, verklein je de kans op wortelrot. Voor extra hulp kun je ook stoffen potten gebruiken. Deze genereren extra beluchting en drainage en zorgen dat de plant niet in drassige grond blijft staan.

Ongedierte invasie

Plaaginvasie

Een plaaginvasie is de nachtmerrie van iedere kweker. Voorheen betekende een dergelijke plaag het begin van het einde van cannabisplanten. Maar door constant op te letten en snel actie te ondernemen, is het heel goed mogelijk om ongedierte snel en efficiënt te bestrijden.

Hoe herken je een ongedierte invasie?

Ongedierte is er in allerlei soorten en maten, maar komt meestal op de bladeren van de plant voor. Het zit vaak op of onder de blaadjes, waar het zich met omringend plantmateriaal voedt. Check dus altijd goed de bovenkant en onderkant van de bladeren. Zie je dat er ongedierte op zit, dan is het zaak snel te handelen. Bekende symptomen zijn vergeelde en verschrompelde bladeren, afhankelijk van hoe vergevorderd de plaaginvasie is.

Hoe behandel je een ongedierte invasie?

Je kunt een pesticide kopen of je eigen middel maken met huishoudelijke artikelen, zoals neemolie. Spray wat op de bladeren, en je maakt snel korte metten met ongedierte. Je kunt ook roofinsecten uitzetten om nare wezentjes te bestrijden, denk aan lieveheersbeestjes. Dergelijke insecten zijn niet schadelijk voor je planten, maar zitten er wel graag op om ongedierte op te sporen en zo je wiet te beschermen.

Belangrijk is dat als je van plan bent om pesticiden te gebruiken, je dit niet op delen van de plant sprayt die je gaat consumeren: dus niet op de toppen!

Hoe voorkom je een ongedierte invasie?

Je kunt al met een paar eenvoudige stappen een plaaginvasie voorkomen. Wees, om te beginnen, voorzichtig met het naast elkaar zetten van wietplanten. Als je ze namelijk te dicht bij elkaar zet, kan dit enorm aantrekkelijk zijn voor mogelijke plagen. Sproei ook een beetje pesticide op neemoliebasis op de bladeren om ongedierte af te schrikken. Je plant zal je dankbaar zijn!

Gerelateerd artikel

Top 5 Natuurlijke Bestrijdingsmiddelen Voor Cannabis

Bladvlekkenziekte (septoria)

Bladvlekkenziekte (septoria)

Bladvlekkenziekte (septoria) is een schimmelinfectie die je planten op praktisch ieder moment kan treffen. En deze slopende ziekte kan de prestaties van wietplanten aanzienlijk beïnvloeden.

Hoe herken je bladvlekkenziekte?

Bladeren die zijn geïnfecteerd, zullen aanvankelijk donkere vlekken vertonen. Vervolgens worden ze geel en verwelken ze. Als je niet ingrijpt, kan bladvlekkenziekte grote schade aanrichten. Het belemmert namelijk de groei en kan de oogst verminderen en je plant zelfs volledig om zeep helpen.

Hoe behandel je bladvlekkenziekte?

Het is essentieel om geïnfecteerde bladeren af te snijden om de resterende blaadjes te beschermen. Gebruik hiervoor een snoeischaar en maak deze na elk gebruik schoon om verdere besmetting te voorkomen. Spuit vervolgens wat neemolie-bladspray op je plant om eventuele resterende sporen van de infectie te bestrijden.

Hoe voorkom je bladvlekkenziekte?

Bladvlekkenziekte voorkomen is vrij eenvoudig: zet je planten in een omgeving met voldoende luchtcirculatie. Wanneer je in een vochtige binnenomgeving kweekt, kun je altijd een luchtontvochtiger gebruiken.

Over/onderbemesting

Over/onderbemesting

De belangrijkste voedingsstoffen voor wiet zijn stikstof, fosfor en kalium. Deze zijn absoluut essentieel voor de groei, prestaties en algehele gezondheid van de plant. Ze zitten meestal in vloeibare en korrelige meststoffen. Te veel of te weinig kunstmest kan echter schadelijk zijn, voor welk kweekproject dan ook.

Hoe herken je over/onderbemesting?

Overbemesting zal resulteren in gekrulde, vergeelde en knapperige bladeren, wat vaak het gevolg van teveel mest is. Onderbemesting zal tot uitgedroogde, vergeelde en verwelkte bladeren leiden. Dit duidt erop dat de plant niet genoeg voedingsstoffen heeft ontvangen.

Hoe behandel je over/onderbemesting?

Het gebruik van meststoffen is secuur werk. Exacte hoeveelheden zijn essentieel om je planten optimaal te laten presteren. Wietmeststoffen uit de winkel hebben vrijwel altijd een gebruiksaanwijzing met daarin informatie over hoeveel je moet gebruiken. Dit is meestal genoeg om problemen met overbemesting te verhelpen. In het geval van onderbemesting, is het verstandig onze gids over voedingstekorten lezen.

Hoe voorkom je over/onderbemesting?

Time goed en zorg ervoor dat je de voedingsbehoeften van je planten leert herkennen. Dit is essentieel bij het gebruik van meststoffen. Te vroeg of te laat voeding geven, is vaak de boosdoener. Zorg er dus voor dat je planten klaar zijn om de meststof te ontvangen. Dan kan het bijna niet misgaan.

De baas zijn over gele bladeren

De baas zijn over gele bladeren

De bovengenoemde aandoeningen zijn de grootste oorzaken van vergeelde en verwelkte bladeren. Het is allemaal vervelend, maar, zoals je hebt kunnen lezen, betekent het niet per se het einde van je thuiskweekproject. Zorg er gewoon voor dat je je planten gedurende hun hele groeicyclus, van zaadje tot oogst, goed in de gaten houdt. Hierdoor zie je alle veranderingen die ze doormaken, of deze nu klein of groot zijn, en verbeter je ook nog eens je kennis en vaardigheden als teler. En als je eenmaal vergelende bladeren bestreden hebt, ben je helemaal klaar voor je volgende succesvolle project!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken