Blog
Gelegaliseerde Cannabis: Gebruik Onder Volwassenen Stijgt, Tienergebruik Daalt
2 min

Gelegaliseerde Cannabis: Gebruik Onder Volwassenen Stijgt, Tienergebruik Daalt

2 min

Nieuwe en interessante gegevens suggereren dat het gebruik onder volwassenen toeneemt op plaatsen waar wiet legaal is, maar het gebruik onder tieners daalt.

Het idee van legaal toegankelijke wiet is een droom voor velen van ons hier in Europa. De meerderheid kan niet gewoon even binnenvallen in de lokale coffeeshop, cannabis club of dispensarium om zijn favoriete soort op te pikken. Voor de mensen in de VS, is deze droom werkelijkheid. Je kan je natuurlijk voorstellen dat zo'n realiteit veel data oplevert voor wetenschappers, zeker als het gaat om gebruikstrends. Een van de grootste angsten van de anti-cannabis kant rondom legaal toegankelijke wiet, is dat dit leidt tot meer gebruik, zeker onder tieners. Nou, het laatste longitudinale onderzoek suggereert dat er geen reden is tot zorg. Meer volwassenen gebruiken cannabis als het beschikbaar is, maar als het om tieners gaat, dalen de cijfers.

NAAR DE DATA KIJKEN

In het onderzoek in kwestie, worden de gegevens van de laatste 10 jaar uit de VS bekeken, waar 23 staten cannabis in de een of andere vorm hebben gelegaliseerd. De nadruk lag op het beoordelen hoe de verandering in drugswetgeving de percentages drugsgebruik beïnvloedden, zeker nu meer en meer staten overwegen recreatief gebruik te legaliseren.

Met behulp van informatie, verkregen uit de National Survey on Drug Use and Health, werd ontdekt dat niet alleen minder tieners cannabis gebruiken, maar dat ze het ook niet meer beschouwen als de super gevaarlijke drug, wat voorstanders van het verbod graag zouden willen. Dankzij zaken als smartphones, is de jeugd van tegenwoordig extreem goed geïnformeerd. Het is eenvoudig het web op te duiken en de feiten op te zoeken, maar ze kunnen ook twijfelen aan de gegeven informatie. Het is iets wat prohibitionisten nog niet echt doorhebben, zoals laatst gedemonstreerd bij het "Stoner Sloth" fiasco, wat tot doel had tieners bang te maken voor cannabis gebruik, maar ze uiteindelijk slechts betuttelden.

De auteurs van het onderzoek speculeren dat deze afname in waargenomen gevaar kan leiden tot grotere aantallen cannabis gebruikers, wanneer de tieners volwassen worden. Het is echter net zo gemakkelijk te speculeren dat dit niet het geval is, om dezelfde reden waarom tieners momenteel niet gebruiken. Naarmate mensen meer leren over cannabis, realiseren ze zich dat het niet stoer of rebels is; het is gewoon wiet. Het nieuwtje is eraf.

En hoe zit het dan met de volwassenen? Nou, het is natuurlijk geen verrassing te ontdekken dat meer mensen gebruiken. Tijdens het verbod is de hoeveelheid cannabis gebruikende volwassenen geleidelijk toegenomen. Ondanks de pogingen van de anti-cannabis activisten, heeft de toegenomen hoeveelheid onderzoek, waarin zowel de legalisatie van cannabis werd ondersteund, maar ook de mogelijke valkuilen werden genoemd, ertoe geleid dat een groeiende groep mensen geïnformeerde beslissingen kon nemen. Daarnaast heeft de meerderheid van de staten die hebben gelegaliseerd, dit gedaan op medische gronden, waarmee wordt gesuggereerd dat de toename in gebruik voornamelijk neerkomt op meer medicinale gebruikers. Meer mensen dan ooit gebruiken cannabis en weet je wat? De maatschappij is niet ingestort en de miljoenen gebruikers hebben niet te maken met psychologische aandoeningen.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken