Blog
Gezonde Wortels voor Gezonde Wietplanten
8 min

Gezonde Wortels voor Gezonde Wietplanten en Grotere Oogsten

8 min
Kweken Seedshop

Als het gaat om het kweken van gezonde cannabis, is er niets belangrijker dan een geweldig sterke wortelbasis.

Als de wortels gezond zijn, zijn de wietplanten gezond en gezonde planten leveren meer op. Die eenvoudige wijsheid maakt duidelijk waarom wietkwekers goed voor het wortelstelsel van hun planten moeten zorgen. In dit artikel verdiepen we ons in veelvoorkomende wortelproblemen en laten we zien hoe je deze voorkomt en bestrijdt.

Het Belang van Gezonde Wortels bij Wietplanten

Het Belang van Gezonde Wortels bij Wietplanten

Hoewel andere delen van de wietplant, bijvoorbeeld de bladeren, essentieel zijn voor de groei, spelen vooral sterke en gezonde wortels een belangrijke rol bij haar gezondheid. Je planten gebruiken hun wortelstelsel tenslotte voor de opname van water, voedingsstoffen en zuurstof, allemaal essentieel voor hun ontwikkeling. Maar dat is niet het enige:

 1. Wortels zijn het belangrijkste deel waarmee de planten water absorberen.
 2. Planten nemen de meeste voedingsstoffen op via de wortels. Het wortelstelsel slaat daarnaast extra voeding op voor toekomstig gebruik.
 3. De wortels verankeren planten in de aarde en zorgen dat ze stevig blijven staan.
 4. Wortels produceren hormonen genaamd cytokines die zorgen voor celdeling (m.a.w. ze stimuleren de groei), maar ook de aanmaak van toppen in de plantoksels en apicale dominantie reguleren.
 5. Het wortelstelsel kan een wederzijdse voordelige relatie vormen met nuttige bacteriën en mycorrhizae. Deze laatste zijn schimmels die zorgen voor een betere absorptie van voedingsstoffen.

Gerelateerd artikel

Melasse En Cannabis: Je Bodem Naar Een Niveau Hoger Tillen

Symptomen van Wortelproblemen bij je Wietplant

Symptomen van Wortelproblemen bij je Wietplant

Ook als je alle nodige voorzorgsmaatregelen hebt getroffen, kun je last krijgen van wortelproblemen bij het kweken van wiet. Het feit dat de wortels niet zichtbaar zijn als je in aarde kweekt, helpt daar ook niet bij.

Er zijn wel diverse signalen en symptomen waar je op kunt letten die aangeven wat de status is van de gezondheid van de wortels. Omdat het cruciale wortelstelsel vele aspecten van de groei beïnvloedt, kunnen deze tekenen zich echter op diverse manieren manifesteren.

 • Gele bladeren
 • Omgekrulde bladeren
 • Kruimelige bladeren
 • Bruine vlekken op de bladeren
 • Verbrande randjes van de bladeren
 • Bladeren vallen af
 • Geremde groei
 • Problemen met de opname van water

Elk van deze symptomen wijst niet automatisch op een probleem met de wortels. Er kunnen ook problemen zijn met de voedingsstoffen, te veel of te weinig bewateren, plagen, etc. Stuk voor stuk kunnen dergelijke problemen leiden tot aanwijzingen dat je planten hulp nodig hebben. Via een eliminatieproces van factoren kun je er echter achter komen of er sprake is van een probleem met de wortels.

Bovendien, als er ernstige problemen zijn met de wortels van je wietplanten, kan de hele plant er zwak en ziek uit gaan zien. Je kunt dan meerdere van de hierboven genoemde symptomen waarnemen. Dat kan de doorslag geven dat je inderdaad te maken hebt met wortelproblemen.

Veelvoorkomende Oorzaken van Wortelproblemen (en Hoe je ze Oplost)

We gaan ons verdiepen in de meest voorkomende oorzaken van wortelproblemen bij wietplanten. Daarbij leggen we uit wat je kunt doen om die problemen te bestrijden.

Te Veel of Te Weinig Bewateren

Te Veel of Te Weinig Bewateren

Overbewatering is een van de meest voorkomende fouten die wietkwekers maken. Dit veroorzaakt diverse problemen, van wortelproblemen (wortelrot) tot problemen met de opname van voedingsstoffen, maar ook schimmels en plagen.

Als je denkt dat te veel of te weinig bewateren de oorzaak kan zijn van je problemen, evalueer dan je waterschema en hoeveel je geeft. Hoewel je met te weinig water de wortels kunt aantasten, is het risico van overbewatering veel geniepiger. Geef daarom pas water als de aarde in je kweekpotten is uitgedroogd. Je kunt dit bepalen door een vinger in de grond te steken. Als deze droog blijft, kun je weer water geven; als je nog vocht voelt, wacht dan nog even.

Een betere manier om de status van je planten te achterhalen, is door de potten op te tillen. Als deze zwaar zijn, zit er nog genoeg water in. Wanneer ze aanzienlijk lichter zijn, moet je ze waarschijnlijk weer bewateren. En dan moet je ook zeker niet wachten! Hoewel je je planten niet te vaak water moet geven, is het wel belangrijk dat de aarde elke keer verzadigd raakt. Zorg ervoor dat er ongeveer 25% of meer van het water uit de potten loopt. Daarna kun je de grond weer helemaal laten uitdrogen voordat je opnieuw bewatert.

Gerelateerd artikel

Hoe Geef Je Cannabisplanten Water?

Nog een tip: Geef water naar de leeftijd en omvang van je wietplanten. Een kleine plant (autoflower, zaailing, etc.) heeft minder nodig dan een volwassen wietplant. Gebruik potten die groot genoeg zijn en je gezonde verstand om te bepalen wat jouw plant precies nodig heeft.

Zorg ook dat je potten genoeg gaten in de bodem hebben voor een goede drainage. Leg er schotels onder om het water op te vangen, maar haal dat wel weg, zodat de wortels niet voortdurend in water staan.

Om al deze problemen in één keer op te lossen, kies je gewoon voor textiele potten!

Planten met Gedraaide Wortels (Te Kleine Pot)

Rootbound Plants

Wiet met gedraaide wortels wijst erop dat de plant onvoldoende ruimte heeft. Als je planten in potten staan die te klein zijn, dan gaan de wortels in cirkels groeien en nemen ze het substraat over. Maar hoe weet je of je wietplant gedraaide wortels heeft, zonder dat je het wortelstelsel kunt zien?

Allereerst zul je merken dat de planten minder snel groeien. En dat kan van de ene op de andere dag zijn. Je kunt ook zien dat er wortels uit de gaten onderaan je pot steken. Dat wijst erop dat ze wanhopig op zoek zijn naar ruimte, maar nergens naartoe kunnen. Tijd voor een grotere pot! Verplant naar potten die ten minste één maat groter zijn. Je kunt de planten ook meteen in potten zetten die meerdere maten groter zijn, als ze niet meer in de vroege groeifase zitten. Daardoor hebben de wortels genoeg ruimte en kunnen de wietplanten zich optimaal ontwikkelen.

Gerelateerd artikel

Wanneer En Hoe Verplant Je Cannabisplanten Voor Een Grotere Opbrengst?

Wees wel voorzichtig bij het verplanten, omdat de wortels gevoelig zijn en moeten wennen aan hun nieuwe plekje. Nadat je de plant hebt bevrijd uit haar te kleine pot, maak je met je vingers zorgvuldig de buitenste delen van de wortelbol los, zodat de wortels verder kunnen groeien. Anders wordt het verplanten nog traumatischer voor de plant.

Problemen met de pH

Problemen met de pH

Een onjuiste pH is ook een veelvoorkomende oorzaak van diverse wortelproblemen. Maar dat niet alleen, want problemen met de pH-waarde zorgen ook voor problemen met de opname van voedingsstoffen (‘nutrient lockout’). Dat leidt vervolgens tot zieke en onderontwikkelde planten.

Als je in aarde kweekt, ligt de optimale pH tussen de 6 en 7. Heb je een hydrocultuur, ga dan voor een iets lagere pH-waarde van 5,5–6,5. Zorg ervoor dat je water of voedingsoplossing altijd de juiste pH heeft. Koop een pH-meter of druppels om de pH-waarde te meten. Met pH-‘’down’- of –‘up’-producten, kun je de oplossing aanpassen. Meet ook de pH nadat je de voedingsstoffen aan het water hebt toegevoegd!

Wortelrot

Wortelrot

Als de wortels van je wietplanten wegrotten, wat eruitziet als een bruine en slijmerige substantie, dan kan dat meerdere oorzaken hebben. Slechte textuur van de aarde (te compacte grond die niet goed afwatert), geen drainagegaten in de pot, overbewatering of een combinatie van factoren: het kan allemaal ideale omstandigheden creëren voor ziekteverwekkers die wortelrot veroorzaken. De reden hiervoor is bijna altijd stilstaand water en een tekort aan zuurstof in de wortelzone.

Wat je eraan kunt doen? Verplant je wietplanten naar goed afwaterende aarde en gebruik textiele potten in plaats van plastic kweekpotten. Pas bovendien je grond aan met nuttige bacteriën en schimmels. Veel van deze organismen voeden zich met schadelijke ziekteverwekkers, waardoor je minder risico loopt op wortelrot.

Te Hoge of Te Lage Temperatuur

Te Hoge of Te Lage Temperatuur

Als de temperatuur in je kweekruimte te hoog of te laag is, kan dat ook wortelproblemen veroorzaken. Vooral te hoge temperaturen bij de wortelzone zorgen voor de aanwas van schadelijke schimmels en andere ziekteverwekkers.

De ideale temperatuur voor het kweken van wiet is kamertemperatuur: 21°C. Enkele graden meer of minder zijn niet meteen een probleem, maar als de temperatuur veel hoger of lager is, ontstaan er wel problemen.

Als je binnen kweekt, houd dan met ventilatoren de temperatuur onder controle. Soms hoef je echter alleen maar een raam open te zetten om een gezondere omgeving voor je wiet te creëren. Mocht dit niet helpen, ga dan op zoek naar extra koelings- of verwarmingssystemen. Als je een krachtige HPS-lamp gebruikt en hitte een probleem is, kun je misschien ook beter overstappen op led-verlichting. Dit geeft minder hitte af, maar is net zo krachtig!

Gerelateerd artikel

Buiten Cannabis Telen: De Grond Vs. Potten

Problemen met de Textuur van het Substraat

Problemen met de Textuur van het Substraat

Hoe je weet of je kweekmedium/aarde niet optimaal is voor wiet? Simpel; als het lang duurt voordat de aarde water opneemt. Het water moet ook niet meteen uit het substraat lopen, maar wel snel worden geabsorbeerd door het medium. We gaven al aan dat je ongeveer 25% van het water moet laten weglopen. Als het veel minder is dan dat of juist veel meer, dan moet je de grond aanpassen.

Cannabis heeft een voorkeur voor goed afwaterende aarde waar het vocht niet te lang in blijft zitten. Commerciële potgrond voor wiet heeft gewoonlijk een ideale textuur, maar dat geldt niet per se voor universele grond. Je kunt de drainage van dergelijke aarde verbeteren door er 5–10% perliet aan toe te voegen.

Als de grond te snel uitdroogt, kun je er vermiculiet aan toevoegen. Net als perliet is vermiculiet een met hitte behandeld mineraal dat de aarde luchtiger maakt. Vergeleken met perliet kan vermiculiet echter beter water opslaan. Als je steeds merkt dat de grond te snel uitdroogt, kun je de planten ook verplanten naar grotere potten waarin meer aarde en dus meer water past.

Beschadigde Wortels door het Verplanten

Beschadigde Wortels door het Verplanten

Of je planten nu wel of niet gedraaide wortels hebben, als je niet goed verplant, kun je het broze wortelstelsel beschadigen. Verpot je wiet als de aarde een beetje vochtig is (maar niet nat), zodat de wortelkluit beter bij elkaar blijft.

Bedek de bovenlaag van de grond met je hand. Keer de pot om en laat de plant er voorzichtig uit glijden met wortelkluit en al. Ondersteun de wietplant met je hand. Als de wortelkluit er niet makkelijk uit komt, schuif dan voorzichtig met een mes langs de binnenranden, om de wortels te bevrijden. Trek niet aan de plant!

Wortelluizen

Wortelluizen

Luizen, zoals spint, zijn berucht omdat ze vaak wietplanten te grazen nemen. Je kunt deze insecten gewoonlijk op de bladeren zien of bij rouwvliegjes op de aarde. Gebruik daarvoor een vergrootglas, al zie je ze soms ook met het blote oog. Je plant kan echter tevens slachtoffer worden van wortelluizen die zich voeden met de wortels en die je niet meteen ziet.

Dit kun je doen om wortelluizen te bestrijden:

 • Geef je wiet niet te veel water. Door overbewatering creëer je de ideale omgeving voor wortelluizen.
 • Gebruik gesteriliseerde grond.
 • Gebruik gele plakvallen om de volwassen insecten te vangen.
 • Dompel de wortels van je planten onder in een mengsel van neemolie en water.
 • Dood de larven in de aarde met een mengsel van één deel waterstofperoxide en vier delen water.
 • Bedek je grond met perliet of zand. Daardoor voorkom je dat de insecten in de aarde kunnen komen.
 • Zet nuttige insecten uit die bladluizen eten, zoals lieveheersbeestjes of groene gaasvliegen.
 • Doe nuttige aaltjes in je water/voeding om de plagen te doden die diep in de grond wonen.

Gerelateerd artikel

Top 5 Natuurlijke Bestrijdingsmiddelen Voor Cannabis

Tips voor Gezonde Wortels

Omdat wortels zo’n diverse en belangrijke rol spelen, zorgen problemen met het wortelstelsel (die we hieronder verder bespreken) er bijna altijd voor dat er problemen ontstaan in andere delen van de plant. Als je er niets aan doet, kun je ervan uitgaan dat je planten erg weinig zullen opleveren of zelfs ernstig ziek worden. Nu we dat weten, gaan we kijken hoe je kunt zorgen voor een gezond wortelstelsel van je wietplant.

Gebruik Textiele Kweekpotten

Gebruik Textiele Kweekpotten

Als je kweekt in gewone plastic of terracotta kweekpotten, hebben de wortels van je wietplanten uiteindelijk te weinig ruimte. Ze groeien dan in rondjes langs de binnenkant van de pot en nemen algauw het substraat over. Er is dan geen ruimte meer voor de aarde waarin het water en de voedingsstoffen zitten. Daardoor kan de plant niet verder groeien. Dergelijke ‘rootbound’ betekent dat je wietplant zich niet verder kan ontwikkelen onder deze omstandigheden.

Textiele potten zijn kweekpotten die zijn gemaakt van poreus, ademend textiel. Als je de planten hierin kweekt, zullen de wortels niet verstrikt raken. De wortels worden namelijk op een natuurlijke manier door de lucht gesnoeid, op het moment dat ze de zijkanten bereiken. Dat resulteert in een gezonder wortelstelsel en sterke planten. Omdat textiele potten poreus zijn, kun je de planten ook bijna niet te veel water geven. Daarvan profiteren de wortels tevens enorm.

Geef Zaailingen van Wiet geen Voeding

Geef Zaailingen van Wiet geen Voeding

Veel wietkwekers maken de fout dat ze hun zaailingen voeding geven. Doe dat niet! Je wietbaby’s doen het minimaal 2-3 weken prima zonder extra voedingsstoffen. Voeding zorgt ervoor dat je zaailingen meer risico lopen op gezondheidsproblemen, maar het beperkt ook hun ontwikkeling. Als je ze in het begin geen voedingsstoffen geeft, dwing je de wortels om nutriënten te gaan zoeken. Daardoor breidt het wortelstelsel zich uit. Als je de plant al vroeg verwent, heeft ze geen reden om sterke wortels te ontwikkelen.

Tip van pro's: De meeste commerciële potgrondmengsels voor wiet zijn al bemest. Je kunt zaailingen er wel in laten kiemen en kweken, maar je kunt hiervoor beter onbemeste stekgrond gebruiken. Geef je zaailingen de eerste weken na de ontkieming geen voeding, maar pas als ze ten minste 10–15cm hoog zijn. Als je gaat voeden, gebruik dan slechts 50% van de aanbevolen hoeveelheid op de fles. Daardoor kun je de planten laten wennen aan het voedingsschema.

Gerelateerd artikel

Wat Is Gerecyclede Biologische Levende Grond (ROLS) En Hoe Maak Je Het?

Gebruik Nuttige Microben / Mycorrhizae (Schimmels)

Gebruik Nuttige Microben / Mycorrhizae (Schimmels)

Verrijk je aarde met mycorrhizae. Deze organismen verbinden zich aan de wortels van je planten en zorgen ervoor dat deze meer voedingsstoffen kunnen opnemen, in ruil voor suikers die het wortelstelsel afscheidt. Als je mycorrhizae gebruikt, stimuleer je de gezondheid van de wortels op een simpele manier. Het enige wat je moet doen, is ze aan het begin van je kweek aan de aarde toevoegen.

Naast mycorrhizae, zijn er ook diverse andere soorten microben die de aarde kunnen verbeteren. Als je bijvoorbeeld biologisch kweekt met compostthee en andere natuurlijke bodemverbeteraars, kun je hiermee de ideale omgeving creëren voor nuttige bacteriën. Dat stimuleert vervolgens weer de ontwikkeling van je wietplanten.

Voor Gezonde Wortels van je Wietplant Zorgen: Conclusie

Voor een gezonde en krachtige ontwikkeling is het belangrijk dat de wortels van je wietplanten ongestoord kunnen groeien en alles krijgen wat ze nodig hebben. Als alle omstandigheden optimaal zijn in de wortelzone, hoef je alleen nog maar te wachten op een geweldige opbrengst!

Veel kweekplezier!

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken