Blog
Gist: De toekomst van de teelt van cannabinoïden?
1 min

Gist: De toekomst van de teelt van cannabinoïden?

1 min
Als het gaat om cannabis, gaat er niets boven de plant zelf. Wetenschappers hebben echter een manier gevonden om het in een lab te produceren met behulp van gist, wat weer enorm veel mogelijkheden biedt.

Het nieuws komt van wetenschappers in Duitsland, die een giststam genetisch zo hebben gemanipuleerd, dat het THC als bijproduct produceert. Gist is een soort bacterie, die vaak wordt gebruikt bij de productie van alcohol en gebak. De laatste jaren zijn er echter allerlei interessante toepassingen ontdekt, waaronder het gebruik van gist om schonere opiaten te produceren.

Tot nu toe is het verkrijgen van de gist om THC te produceren best lastig geweest, omdat de omstandigheden perfect moet zijn. En dan nog is de geproduceerde hoeveelheid THC erg klein. Desondanks is het een doorbraak en er wordt gehoopt dat deze nieuwe giststam nuttig kan zijn in toekomstige pogingen om THC te produceren voor zowel onderzoek als medicatie.

Het is natuurlijk logisch dat cannabis de beste en meest overvloedige bron van THC is en receptgeneesmiddelen lijken de nadruk te leggen op geïsoleerde bestanddelen in plaats van een mix, zoals in cannabis wordt gevonden. THC uit een lab is reeds een realiteit, maar deze nieuwe methode kan de efficiëntie vertienvoudigen, waardoor medicijnen met cannabis ineens veel waarschijnlijker worden. De wetenschappers hopen nu dat ze de methode kunnen perfectioneren zodat het de cannabisplanten zelf overtreft.

UITSLUITEND FARMACEUTISCH

Helaas geldt dit voor onze maatschappij. Ondanks dat cannabis goedkoop kan worden geproduceerd, overal verkrijgbaar is en enorm nuttig, zullen overheden liever kiezen voor farmaceutica. Dit nieuws over gist zou je dus ook als slecht kunnen beschouwen, omdat het de grip van farmaceutische bedrijven op het legalisatie debat vergroot.

Deze meer geaccepteerde vorm van THC productie zal het echter wel veel toegankelijker maken voor diegenen die het onderzoeken, waardoor het begrip over de cannabinoïde, en wat het wel en niet doet, wordt vergroot. Dit zou weer een bonus kunnen zijn voor de legalisatie beweging.

Een ding is echter zeker: Cannabinoïden hebben zeker een toekomst in de moderne geneeskunde. Hopelijk zal de golf van legalisatie zich blijven verspreiden over de wereld. Maar zelfs als prohibitionisten dit op sommige plekken tegenhouden, zullen cannabis medicijnen een blijvertje zijn, zeker nu ze gemakkelijker kunnen worden geproduceerd.

Luke Sholl
Luke Sholl
Luke Sholl schrijft al meer dan tien jaar over cannabis, het gezondheidspotentieel van cannabinoïden en de positieve invloed van de natuur. Hij werkt voor diverse op cannabinoïden gerichte websites en publiceert gevarieerde digitale content, ondersteund door gedegen technische kennis en grondig onderzoek.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken