Blog
Groen telen: Hoe je cannabis duurzaam houdt
2 min

Groen telen: Hoe je cannabis duurzaam houdt

2 min
Het incorrect kweken van cannabis kan enorm verkwistend zijn. Zeker als het gaat om water.

Nu de legalisering van marihuana over de wereld raast, is het belangrijker dan ooit ervoor te zorgen dat het verantwoordelijk wordt gekweekt, met zo min mogelijk gevolgen voor het milieu. Zonder vooruitziende blik, zal de cannabis "gold rush" dreigen al het harde werk van activisten ongedaan te maken.

Dit wordt pas echt duidelijk in Californië, die momenteel te maken heeft met een droogte. De grijze aard van cannabis regulatie heeft een enorme impuls veroorzaakt in de teelt van cannabis, vaak met nadelige gevolgen voor de omgeving, waar het weinige beschikbare water wordt overgeheveld en bossen worden overspoeld met pesticiden. Niet alleen is dit een ramp voor het milieu, maar het zet legalisatie in een slecht daglicht terwijl het juist goed voor de dag moet komen. Boeroepers kijken kritisch toe en ongereguleerde en schadelijke kweekpraktijken zullen hen alle munitie bieden om de vooruitgang af te remmen.

DE TEELT VAN CANNABIS MILIEUVRIENDELIJK HOUDEN

Hoewel een duurzame cannabis industrie alleen maar kan draaien met correcte en gestructureerde regelgeving, kunnen bewuste en geïnformeerde beslissingen van kwekers een enorm verschil maken, zeker als het gaat om water. Van alle punten over duurzaamheid in de ontwikkelende cannabis industrie, lijkt de nadruk te liggen op de waterconsumptie, waardoor het dubbel zo belangrijk is.

Het zette ons aan het denken: Hoe kunnen alle kwekers hun teelt meer duurzaam maken? Nou, volgens Ed Rosenthal van American Cannabis Consulting, zal de verspilling van water enorm worden verminderd door vaker in kleinere hoeveelheden water te geven. Zoals de zaken er nu voorstaan, geven de meeste buitenkwekers hun plantjes een paar keer per week water, waarbij ze grote hoeveelheden water op de aarde uitstorten. Een cannabis plant gebruikt echter maar een bepaalde hoeveelheid water en wat niet onmiddellijk door de wortels wordt opgenomen, zal al snel wegvloeien.

"Zodra het water onder het wortelniveau zakt, zal het verloren gaan," zei Rosenthal. "En dat is pure waterverspilling."

In kleinere hoeveelheden bewateren betekent wel dat het vaker moet worden gedaan, omdat er minder water wordt vastgehouden in de omgeving van de wortels, maar op de lange termijn kan het veel water schelen. En als je handig genoeg bent om die perfecte verhouding te ontdekken, waar je genoeg water gebruikt om de plant te hydrateren en de omringende bodem te doorweken, kan je nog steeds veel verspilling voorkomen, zonder de frequentie van het water geven te verhogen.

DE ULTIEME WATER BESPARING: KWEKEN OP -PONICS

Voor hobbykwekers die hun watergebruik echt willen verminderen, kan het gigantisch schelen om op hydro-, aqua- of aeroponics te kweken. We hebben het hier over een besparing van wel 80-90 procent, waarbij de duurzaamheid ver boven het verwachte niveau wordt getild.

Dit is zeker het geval bij aeroponics, waar wortels worden beneveld met een voeding- en wateroplossing. De nevel in deze systemen is zo fijn dat de wortels van de cannabisplanten de voedingsstoffen direct uit de lucht kunnen halen! Dit is meer efficiënt, levert grotere toppen en het watergebruik is minimaal. Een win-win situatie, mits je de vaardigheden bezit.

Een mooi voorbeeld van het gebruik van deze gewetensvolle technieken vinden we in Colorado, waar Stephen Raisner, een professionele cannabis kweker, een aangepast aquaponic systeem heeft opgezet om al zijn wiet op commerciële schaal te kunnen kweken. Het bijzondere is dat het bijna 100% zelfvoorzienend is!

In het systeem van Raisner zijn twee watertanks opgezet in een lus. Een tank bevat vis en de andere wordt gebruikt voor de teelt van cannabis. Bacteriën in het water zetten visafval om in voedingsstoffen. Dit water wordt naar de cannabis tank gepompt zodat het kan worden gebruikt voor de planten. Hierna wordt het door de planten gereinigd voordat het water terugkeert naar de vistank. Waterverlies is minimaal en wordt geschat op een procent per dag. Er zijn alleen nog aanvullende microvoedingsstoffen nodig en visvoer.

Het is gebleken dat dit een extreem effectieve, kostenbesparende en milieuvriendelijke methode is, waarbij nog steeds grote hoeveelheden, hoogwaardige toppen kunnen worden geproduceerd.

Het toont maar weer eens aan dat de teelt van cannabis niet verwoestend hoeft te zijn, ook niet bij teelt op grote schaal. Met goed uitgedachte processen en technieken, kan het zeer milieuvriendelijk zijn, misschien wel het meest van alle andere grootschalige industrieën. Het draait allemaal om regelgeving en het aanmoedigen van betere methoden. Hiermee kan het milieu, en ook de kweker, veel ellende worden bespaard.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken