Blog
Guano: Een Superfood Voor Cannabis
2 min

Guano: Een Superfood Voor Cannabis

2 min
Kweken Seedshop

Met de toenemende vraag naar volledig biologische cannabisbloemen, binnenshuis of buitenshuis gekweekt, ontvangt guano onderscheidingen van ganja-kwekers over de hele wereld.

Of je het gelooft of niet, er is een directe link tussen vleermuizen en grote toppen. Die schattige nachtelijke zoogdieren met grote oren, enge, vliezige vleugels met aderen, en een gezicht als een verfrommeld papiertje, zijn verantwoordelijk voor het produceren van een van de beste organische superfoods voor cannabis die momenteel beschikbaar zijn.

WAT IS GUANO

Vleermuizen zijn zeer sociale wezens en vormen grote koloniën die generatie na generatie dezelfde rots delen. Na eeuwen verzamelen zich ophogingen aan uitscheidingen op de vloer, die composteren. Het resulterende materiaal is guano, door de oude Zuid-Amerikaanse Quechua’s “Wanu” genoemd.

Een plantaardige superfood die rijk is aan stikstof, fosfer en kalium. Stikstof zorgt voor een snelle groei van de groene delen van de plant. Fosfor stimuleert een gezonde groei van de wortels en ondersteunt de bloei. Kalium ondersteunt sterke stengels en vertakkingen. Ook is het vol met microvoedingsstoffen die de plant helpen om gezond te groeien. Afhankelijk van het dieet van de vleermuissoort, zal het voedingsstoffenprofiel van de guano licht verschillen. Vleermuizen met een dieet bestaand uit insecten hebben een hoger gehalte stikstof. Vleermuizen met een dieet bestaand uit fruit hebben een hoger gehalte fosfor. Of je het aan het begin mixt met je groeimiddel, over je planten strooit terwijl ze groeien, of watert als thee: je zal heel tevreden zijn wanneer je gunao op je cannabisplanten gebruikt. Het zorgt niet alleen voor weelderige en stevige groei, maar het heeft ook een “verzoetend” of “mango-achtig” effect op zowel het geurenboeket van je toppen als de smaak van je gedroogde toppen.

WAAROM IS GUANO GOED VOOR CANNABIS?

Ten tijden van de toenemende vraag naar volledig organische cannabisbloemen wordt guano geprezen door zowel kwekers binnenshuis als buitenshuis, omdat het:

- de bodemstructuur helpt te verbeteren. Als de bodem te los is, dan zal guano een bindende effect hebben en waterretentie verhogen. Als de bodem de dicht is, dan zal guano de textuur losser maken, zodat water makkelijker kan doordringen.

- een bio-remediator is. Het kan helpen om giftige stoffen uit de bodem te spoelen, terwijl het microbieel gezien de wortels beschermt en de aangetaste plant nog steeds voedt.

- een gezonde afbraak van uitgeput materiaal stimuleert. Het toevoegen van guano aan je compost helpt het compostproces te versnellen en verbetert de algehele textuur.

- een meststof is met langzame afgifte, wat betekent dat het voor het grootste gedeelte van het leven van je plant kan zorgen voor voedingsstoffen.

- de ph aanpast, en je wortels een buffer verschaft tegen ph-schommelingen in je water.

- rondwormen beperkt en een natuurlijke schimmelbestrijder van chitine is.

- wanneer het samen met andere gunstige toevoegingen zoals wormencompost rond de voet van de plant gestrooid wordt en vervolgens wordt besproeid, het geweldige wortelkoloniën van microben creëert.

- wanneer je het in opgeloste vorm op je planten sproeit, kan helpen om bescherming tegen schimmels te bieden.

GUANO HEEFT EEN RIJKE GESCHIEDENIS

Guano is historisch gezien vooral interessant als een van de meestgeprezen mestvorm ter wereld. Guano was al lang voor de aankomst van Columbus een geprezen mestvorm van de Inca’s en oudere Zuid-Amerikaanse culturen. Het was zo belangrijk dat de Inca-leiders de eilanden die guano bevatten verdeelden onder de provincies en streng reguleerden hoeveel er kon worden gewonnen en wanneer.

Tussen 1806 en 1841 was guano in Europa en Amerika een tuinbouwkundige curiositeit die leidde tot verbazing over haar resultaten en de angst dat zulke grote en gezonde plantgroei tot onherstelbare uitputting van de bodem zou leiden. Al gauw was er echter over hele wereld veel vraag naar. Groot-Brittannië importeerde bij 2 miljoen ton en het Amerikaanse Congres zorgde er bij de toenmalige president, Fillmore, voor dat het een kwestie van VS landbouwkundige noodzaak werd, met de woorden: “…guano is zo gewild geworden als een artikel voor de landbouw van de VS, dat het de taak van de overheid is om alles te doen wat in haar macht is om dit artikel via een redelijke prijs in het land te importeren.”

Door de eeuwen heen zijn er gigantische fortuinen verdiend aan de guano-mijnen. Tussen 1840 en 1880 exporteerde Peru 20 miljoen toen aan guano met een winst van 2 miljard dollar. Het droeg bij aan het ontstaan van bedrijfsgiganten zoals WR Grace & CO en veroorzaakte een manie die vergelijkbaar was met de Californische goudkoorts. Het was eeuwenlang de beste biologische mestvorm die beschikbaar was, andere fosfaatbronnen kwamen simpelweg niet in de buurt. Tijdens deze vurige periode was er zo’n grote vraag naar deze fantastische mestvorm dat Spanje in oorlog was met Peru en Chili om gegarandeerde toegang tot de guano-voorraden te forceren.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken