Blog
Hennepplastic En De Comeback Van De Hennepauto
2 min

Hennepplastic En De Comeback Van De Hennepauto

2 min
Facts News
Hennepplastic is een sterk en duurzaam materiaal dat bijna al het op olie gebaseerde plastic kan vervangen. Het is een van de vele wonderen die hennep te bieden heeft, en een die nu de aanacht begint te krijgen van de auto-industrie – opnieuw.

Hennep en plastic

Plastic wordt traditioneel van olie gemaakt, maar dit is een toxische en milieuonvriendelijke manier. Hennep is een plant die zeer rijk is aan cellulose en die de bestanddelen heeft om plastic te maken dat niet alleen sterker is dan de op olie gebaseerde plastic, maar ook nog eens door het milieu afbreekbaar, duurzaam en milieuvriendelijk is om te maken.

Het is de stengel van de hennepplant die het interessantst is, deze bestaat voor 85% uit cellulose. Hennep is ook nog eens een zeer veerkrachtige plant die bijna overal binnen een korte tijdsspanne kan groeien. Dit betekent dat hennep een zeer betrouwbare bron is. En omdat het door het milieu kan worden afgebroken, zal alles wat van plastic gemaakt is, niet honderden jaren op stortplaatsen blijven liggen zoals op olie gebaseerd plastic dat doet. Door ontwikkelingen in plastictechnologie kan nu bijna alles wat van olieplastic is gemaakt ook van hennepplastic worden gemaakt. Maar waarom zien we bijna nergens hennepplastic? Welnu, de productie van hennepplastic is niet zo winstgevend als die van olieproducten, wat een van de belangrijkste redenen is, waarom het gebruik van hennep verboden werd. Hennep vormt een gevaar voor het lucratieve zakenmodel van meer dan één industrietak.

De recente geschiedenis van hennep

Hennep is een bepaald soort cannabis die haast geen THC bevat. De plant wordt al heel lang gebruikt, met name in vroeger tijden in Amerika. Veel industriëlen wilden weten hoe het toegepast kon worden. Een goed voorbeeld hiervan was de autofabrikant Henry Ford. Ford had zijn eigen hennepplantage en was een van de eersten die hennepplastic gebruikte. Hij heeft er eens een auto van gemaakt. Een auto die tien keer zo veel kracht kon weerstaan als zijn toenmalige tegenhanger van staal, en die zeer duurzaam was, want hij was “gekweekt uit onze eigen grond”. Het was de bedoeling van Ford om deze goedkope en veiligere auto op grote schaal te produceren, maar helaas zaten andere industriëlen hem in de weg.

Velen denken dat het in feite hennep was dat tot het verbod op cannabis leidde en niet andersom. Hennep betekende een groot gevaar voor de olie-industrie, die net begon te floreren, evenals andere industriesectoren, zoals de bomenkappers die de papiermarkt zo goed als domineerden – hennep had de potentie om ze beide te vervangen.

Drie grote bedrijven die het verbod op cannabis veroorzaakten waren Hearst, DuPont en Mellon. Allemaal zetten ze zich ervoor in om hennep te criminaliseren – ze zeiden dat hennep de oorzaak was van criminaliteit en dat het een gesel was voor de Amerikaanse middenklasse. Hoe dan ook, Hearst bezat een grote hoeveelheid hout, en zowel DuPont als Mellon had een groot aandeel in olie. Gelukkig is veel schade uit het verleden nu langzamerhand aan het herstellen. Hennep wordt weer gekweekt in Amerika en over de hele wereld, en de industrie neemt langzaam toe.

Hennep en auto’s

De afgelopen jaren is een grote industrie opnieuw begonnen met het gebruik van hennepplastic. Dit is de auto-industrie. Fabrikanten zoals BMW, Chrysler, GM, Ford, Honda en Saturn gebruiken hennepplastic en –bestanddelen voor deurpanelen, kofferbakdeksels etc. Bij ieder nieuw model maakten ze er steeds meer gebruik van. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe i3 elektrische auto van BMW, waarbij hennepplastic is gebruikt om het gewicht te verminderen. Dit resulteerde in een auto die slechts 12.250 kg weegt, dat is 3.600 kg lichter dan zijn mededingers. Dit betekent niet alleen dat de i3 groener is dat zijn tegenhangers, hij rijdt ook zuiniger, want hij hoeft minder massa te verplaatsen.

Faurecia, een andere autofabrikant is op weg om de eerste te worden die 100% bioplastic produceert, met hennep als basis. Ze willen hun product BioMat in 2016 in productie nemen, en dat betekent dat we de komende jaren de terugkeer zullen zien van de hennepauto. Het is een veelbelovend vooruitzicht om te zien hoe een van de grootste industrieën in de wereld de nadruk en afhankelijkheid van olie naar hennepplastic verschuift en op die manier de zo belangrijke ecologische renaissance in gang zet.


Read more about
Facts News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken