Blog
Herbal Noötropica: Smart Drugs voor een scherpe geest
5 min

Herbal Noötropica: Smart Drugs voor een scherpe geest

5 min
Blog Kruiden & Zaden
Het gebruik van je hersenen is cruciaal om zaken goed gedaan te krijgen. Naast het aanbod farmaceutische, stimulerende middelen voor het geheugen, biedt ook de natuur een schat aan kruiden die de cognitieve vaardigheden verbeteren.

Mentale focus speelt een van de meest belangrijke rollen in ons alledaagse leven. Het helpt studenten slagen voor examens, zakenlieden om scherp te blijven en ouders hun dagelijkse taken volbrengen. Mettertijd, zal het menselijke geheugen echter geleidelijk afnemen. De scherpheid die je ooit had, vervaagt en is minder effectief dan voorheen. Voor sommigen komt dit moment eerder in het leven, anderen merken geen afname totdat zij veel ouder zijn. Velen van ons hebben, in elk geval tijdelijk, al eens te maken gehad met een traag brein: Precies als je je iets belangrijks moet herinneren, gebeurt er niets in je bol. Gelukkig heeft de natuur ons voorzien van een schat aan kruiden die de geest weer in de oude staat terugbrengen: De Herbal Noötropica.

Wat zijn Noötropica?

Met Noötropica wordt een drugsklasse bedoeld die specifiek werkt op de cognitieve vaardigheden. Ze worden ook wel smart drugs, nutraceuticals of cognitieve versterkers genoemd. Noötropica hebben de neiging het leervermogen, geheugen en de aandacht te stimuleren en versterken aangeleerde vormen van gedrag en motivatie.

Er zijn veel verschillende drugs die op deze manier werken en niet alle mechanismen van deze actie worden volledig begrepen. Van sommige noötropica, zoals Hydergine, wordt gedacht dat ze de zuurstofvoorraad in de hersenen verhogen en dus natuurlijk de capaciteiten verhogen. Van anderen wordt geloofd dat ze de beschikbaarheid van de voorraad neurochemische stoffen in de hersenen aanpassen, zoals hormonen, enzymen en neurotransmitters.

Veiligheid speelt natuurlijk een belangrijke rol als het gaat om drugs die werken op de chemie in de hersenen. Daarom is het nodig een stof te kiezen met een laag giftigheids profiel, om ongewenste bijwerkingen te vermijden. Vanuit een holistisch oogpunt, hebben gezuiverde en geïsoleerde enkele stoffen, zoals vaak gebruikt bij voorgeschreven medicijnen, een meer specifieke actie, die zowel nuttig als effectief is in het veroorzaken van een onbalans. In de natuur lijken fytochemicaliën altijd voor te komen in een netwerk van bijbehorende stoffen, die op zichzelf misschien inactief lijken. Deze rauwe vorm lijkt echter een synergetisch effect te hebben, waarmee bedoeld wordt dat een schijnbaar inactieve molecule in een planten matrix wellicht de algehele effectiviteit en veiligheid van een bereiding aanzienlijk verbetert. Een volledig-spectrum plantenextract bewaart de compositie en balans van haar natuurlijke, chemische profiel, waarbij het risico op een schadelijk effect aanzienlijk wordt verlaagd.

Hoewel kruiden meestal mildere effecten leveren dan voorgeschreven farmaceutica, leveren ze meestal ook geen bijwerkingen. Tegelijkertijd betekent het niet dat iets van plantaardige oorsprong automatisch veilig is; een enkele wortel van de hemlock plant is voldoende om een koe te doden. Alle kruiden die hieronder echter worden beschreven, worden al honderden jaren gebruikt en hebben in die tijd hun veiligheid bewezen.

De verschillende types Noötropica

Nootropic drugs komen in vele vormen. De kans is groot dat je het al eens voorgeschreven hebt gekregen. Een aantal van de meest voorkomende noötropica zijn Modafinil, Piracetam, Ritalin en Hydergine. Deze types Noötropica zijn extreem effectief en helpen je wakker blijven, vergroten je geheugen, verminderen je angst en verhogen de aandacht. Hoewel veel mensen deze drugs gebruiken, zien we ze het meest op hogere scholen, waar de beschikbaarheid groot is, net zoals de vraag.

Deze types Noötropica vallen niet in de categorie van natuurlijke Noötropica, omdat ze zijn gesynthetiseerd in een laboratorium. Interessant genoeg werd Hydergine ontwikkeld door Albert Hofman, dezelfde chemicus die ook LSD ontdekte. Dr. Hofman zelf heeft zelf bijna zijn hele leven lang Hydergine geslikt en zwoer bij de cognitief versterkende effecten.

De meest voorkomende noötropische drugs leveren geweldig werk door je geheugen te stimuleren en je cognitieve functies te verbeteren, maar sommigen kunnen slaapstoornissen, zoals slapeloosheid, veroorzaken, serieuze honger en dorst en instorting nadat de dosering wordt verlaagd.

Natuurlijke Noötropica

De volgende kruiden komen rechtstreeks uit de eindeloze voorraad van de natuur en kunnen in poedervorm worden gebruikt, of als een volledig-spectrum extract die de actieve ingrediënten van het kruid concentreert.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

Gingko Biloba is het meest bekende, natuurlijke noötropicum en wordt ook als zodanig verkocht. Er zijn vele wetenschappelijke studies die het nut bevestigen en het kruid is veilig te gebruiken. Met name de bladeren van de Ginkgo boom worden gebruikt en ze worden al enorm lang benut om het geheugen te verbeteren en bloedaandoeningen te behandelen. Ginkgo Biloba bevat unieke ginkgoliden en bilobaliden en ook diverse flavonoïden en terpenoïden. De effectiviteit van Ginkgo wordt tegenwoordig ondersteund omdat het wordt gebruikt om Dementie en Alzheimer te behandelen. Onderzoekers hebben ontdekt dat dit kruid het denkvermogen en sociaal gedrag verbetert en depressie vermindert. Om deze reden, wordt het ook wel "hersenkruid" genoemd.

Ginseng

Ginseng

Panax Ginseng was en is nog steeds een van de meest populaire kruidensupplementen in Azië. De wortels van de Ginseng plant staan hoog aangeschreven en kunnen in bijna elke vorm worden gevonden; denk aan: Pillen, thee, vloeibaar extract, gedroogd extract, etc. Wat Ginseng tot een effectieve Noötropica maakt zijn de Ginsenosiden. In Ginseng vinden we twee categorieën Ginsenosiden: Rb1 en Rg1. Deze werken beiden om het uithoudingsvermogen te stimuleren, helpen bij de bloedcirculatie, leveren energie, verminderen geheugenverlies en vergroten de algemene hersenfuncties. Dit product wordt als enorm veilig beschouwd, maar je moet er echter niet teveel van nemen, omdat het enorm stimulerend kan zijn.

Gotu Kola

Gotu Kola

Dit kruid, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Centella Asiatica, is een eenjarige plant, die al eeuwen wordt gebruikt in Europa en Azië, vanwege de medicinale en geheugen verbeterende eigenschappen. Dit kruid kan tijdens het koken worden toegevoegd of als supplement worden genomen. Ongeacht je voorkeur, zullen de Noötropische effecten verbazingwekkend zijn. Recent onderzoek heeft aangetoond dat personen die Gotu Kola gebruiken, een boost hebben ervaren op het gebied van concentratie, mentale helderheid, verhoogde aandacht en een beter geheugen. Gotu Kola werkt ook om het lichaam te ontspannen en angst te verminderen.

Ashwaghandha

Ashwagandha

Dit kruid, ook bekend als Withania somnifera, heeft een eeuwenlange gebruiksgeschiedenis in het Midden-Oosten en India. De Latijnse naam betekent "slaap opwekkend". Hoewel dit kruid niet direct de slaap opwekt, helpt het zeker wel om het lichaam te ontspannen, terwijl angst wordt verminderd en mentale helderheid wordt verhoogd. De actieve ingrediënten, die zorgen voor de noötropische eigenschappen, worden withanoliden genoemd. Ze beïnvloeden de GABA neurotransmitters in de hersenen. Dit supplement is een perfecte oplossing voor iedereen die graag wil ontspannen en toch helder van geest wil blijven. In aanvulling op de Noötropische eigenschappen, verhoogt het kruid ook het testosteron en motivatie bij mannen.

Huperzia Serrata

Huperzia serrata

Huperzia Serrata wordt al eeuwen gebruikt in Azië, ter ondersteuning van het geheugen en immuunsysteem en staat bekend om haar extreme effectiviteit. Afgeleid van een soort mos, zijn de Noötropische eigenschappen van dit kruid te danken aan de stof Huperzine A, die werkt door het verminderen van de effecten van acetylcholinesterase, een enzym die de effectiviteit van je geheugen mettertijd vermindert. In aanvulling op de noötropische eigenschappen, wordt dit kruid ook gebruikt als supplement om af te vallen. Je kunt bij het gebruik van dit kruid, die factor in je lichaam, die de hoofdoorzaak is van geheugenverlies, in de kiem smoren.

Rhodiola

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea kan worden gevonden in Noord-Amerika, Europa en Azië. Dit kruidt groeit typisch op grote hoogten, is een meester in het overleven en gedijt fantastisch in koude, beukende wind en op rotsachtige bodem. De laatste jaren, is de populariteit van Rhodiola in het westen enorm toegenomen, als een vitaliserend middel die mentale mist laat opklaren. Rhodiola is een van de meest beroemde adaptogenen, wat inhoudt dat het kruid zich aanpast aan de behoeften van het lichaam. Het verhoogt weerstand tegen diverse vormen van stress en vergroot ook uithoudingsvermogen en conditie. Maar in plaats van het leveren van een energiekick, is de energie meer geaard en helder.

Focus Blend Tinctuur

Focus Blend

In tegenstelling tot de hierboven genoemde kruiden, is onze Focus Blend Tincuur een synergetische combinatie van noötropische kruiden. De mix bevat Ginseng, Ginkgo, Gotu Kola en Vinca Minor, die allemaal samenwerken om de aandacht en concentratie te vergroten. De mix verhoogt de bloedtoevoer in de hersenen, waardoor meer zuurstof wordt geleverd, wat het geheugen en de aandacht verbetert.

Brahmi

Bacopa monnieri

Dit meerjarige kruid, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Bacopa monnieri, is enorm populair in Noord-Amerika, Azië en Zuid-Amerika. In India wordt het al eeuwen gebruikt om het geheugen te verbeteren en het is favoriet onder studenten. Van de centrale ingrediënten, de Bacosides, is aangetoond dat het de bloedtoevoer naar de hersenen verhoogt. Brahmi is een van de meest belangrijke kruiden in Ayurveda en daarom werd het ook vernoemd naar de scheppende God Brahmi uit de Hindoe mythologie.

Vinca Minor

Vinca minor

Vinca Minor is uitgebreid bestudeerd en haar actieve ingrediënten zijn gebruikt als basis voor farmaceutische receptgeneesmiddelen. Het actieve ingrediënt is Vincamine, een perifeer vaatverwijdend middel die de bloedtoevoer naar de hersenen vergroot. Vincamine wordt vaak gebruikt in combinatie met andere Noötropica, zoals piracetam, en gezegd wordt dat het de effecten van het ouder worden bestrijdt en de algemene hersenfuncties verbetert.


Read more about
Blog Kruiden & Zaden
Search in categories
or