Blog
Het Bouwen Van Een Winterbestendige, Ondergrondse Kas
2 min

Het Bouwen Van Een Winterbestendige, Ondergrondse Kas

2 min

Kweek je graag je cannabis buiten, maar word je tegengehouden door een koud klimaat? Misschien moet je een ondergrondse kas bouwen!

Het kweken van cannabis in de koudere regionen van de wereld kan lastig zijn. Tuinders proberen altijd nieuwe manieren en technieken te bedenken waarmee ze het meeste uit hun planten kunnen halen en zelfs het hele jaar door kunnen kweken.

Nou, een effectieve oplossing, hoewel wel een beetje extreem, is het bouwen van je eigen verzonken, ondergrondse kas. Zo'n kas is ook wel bekend als een walipini en deze verzonken "put" werd 20 jaar geleden ontwikkeld in de koudere bergachtige gebieden van Zuid-Amerika, zodat de lokale bevolking het hele jaar door gewassen kon kweken. In tegenstelling tot een traditionele kas, die normaal gesproken bestaat uit dure, metalen frames en glas, benut een walipini de beschermende en isolerende eigenschappen van aarde, gecombineerd met de passieve zonne-energie van de zon om een milieu te creëren die op een andere manier niet mogelijk is.

Een normale kas, hoewel deze technisch gezien de cannabis binnen wel beschermt, wordt nog steeds aan alle kanten blootgesteld aan de elementen, waardoor zo'n kas in de winter maar moeilijk de hitte vasthoudt. Een ondergrondse kas wordt verzonken in de aarde, waardoor deze blootstelling geen probleem is en, omdat de kas aan alle kanten omringd is door dikke lagen aarde, er komt er thermische massa vrij, waardoor de kuil warm blijft!

Zelf bouwen

Hoewel een enorme, verzonken put in je achtertuin wellicht niet discreet is, kan een kleine, zorgvuldig geplande dat wel zijn. Omdat de basisprincipes achter de constructie hetzelfde zijn, ongeacht de maat, kan een verzonken kas worden aangepast voor elke situatie. Het beste nieuws is nog wel dat de bouw niet veel kost. Je hebt alleen tijd en veel energie nodig.

Je hebt nodig:

- Energie, wilskracht en de mogelijkheid om hard te werken

- Heldere, kunststof dakplaten

- Aarde om mee te bouwen

Het basisprincipe is het graven van een rechthoek van tenminste 2,5 meter diep (dieper als je van plan bent reusachtige planten te kweken). De lengte en breedte van je rechthoek mag je zelf bepalen, maar het moet groot genoeg zijn om de hoeveelheid planten die je wil kweken eenvoudig kwijt te kunnen (en misschien wat voorraden).

De lengte van de rechthoek (het langste gedeelte) moet op de winterzon worden gegraven. Op het zuiden als je in het Noordelijk halfrond woont; op het noorden als je in het Zuidelijk halfrond woont.

Vervolgens moet je een hogere muur maken van aangestampte aarde aan de achterkant van het brede gedeelte van je rechthoek, gevolgd door een lagere muur van aangestampte aarde aan de voorkant. Dit zal een helling creëren waar je je dakplaten op kwijt kan. Om de optimale zonne-penetratie te krijgen, moet de dakbeplating een hoek hebben van 39 graden vanaf het hogere gedeelte van de muur.

Zodra dit gedaan is, moet je de zijkanten van de rechthoek dichtmaken, om een volledig omheinde, ingesloten kuil te maken.

Je eigen micro-omgeving

Zodra de bouw compleet is, heb je je eigen kleine warmte kuil gemaakt, waarin cannabis planten zelfs in hartje winter kunnen overleven. Dankzij de beschutting, zonnestralen en de thermale massa van de aarde, heb je maar weinig energie nodig om de verzonken kuil te verwarmen!

Natuurlijk moet je rekening houden met zaken als ventilatie, toegang en drainage, maar met de basisprincipes in handen, zou je in staat moeten zijn een kuil te bouwen die aan jouw behoeften voldoet. Je hebt alleen nog een beetje vindingrijkheid nodig en geen angst je handen vies te maken! Succes!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken