Blog
Het echte gevaar van cannabis: Drugswetgeving
3 min

Het echte gevaar van cannabis: Drugswetgeving

3 min

Onjuiste rapporten over de gevaren van cannabis hebben de vooruitgang binnen de gemeenschap lang tegengehouden. Maar als je de mening vraagt van iemand die de feiten weet ...

... zullen ze allemaal hetzelfde zeggen: Het verbod is het echte probleem.

We gooien het er maar gewoon uit: Het echte gevaar is niet de cannabis, maar de wetgeving eromheen. Er zijn ontelbare NGO's, wetenschappelijke organen, overheidsadviseurs en beleidsgroepen die allemaal denken dat de Oorlog tegen Drugs de echte vijand is en dat het verbod op cannabis meer schade aanricht dan de drug zelf. Dit wordt echt duidelijk in het verslag van de Global Commission on Drug Policy uit 2011, waarin te lezen is: "De wereldwijde Oorlog tegen Drugs heeft gefaald, met vernietigende consequenties voor personen en gemeenschappen […] fundamentele hervormingen in het nationale en wereldwijde beleid op drugscontrole zijn met spoed nodig."

De noodzaak voor hervormingen, om de gevaren van het verbod te verlichten, is zo dringend dat het een groep wereldleiders (waaronder voormalige VN leiders) inspireerde om samen te komen en op te roepen voor een halt op de kruistocht tegen drugsgebruikers. Deze gevoelens kunnen zelfs worden herleid naar 2002, waar een verslag in de Canadese Senaat concludeerde dat de grootste bedreiging komt van de voortdurende illegale status en niet het gebruik.

CANNABIS: HET NIET ZO DODELIJKE, BEDWELMENDE MIDDEL

Laten we, om te beginnen, eens kijken waarom cannabis zo een slechte reputatie heeft en waarom dit onjuist is.

Door de jaren heen, heeft cannabis de schuld gekregen voor een heleboel problemen. De beschuldigingen begonnen allemaal groot en spectaculair, maar werden, dankzij de onthullingen van de wetenschap, kleiner en kleiner, tot het punt waar de anti-cannabis beweging zich nu zorgen maakt over allergenen. Wanneer het voor het eerst werd verbannen, kreeg cannabis de schuld voor de misdaden die begaan werden door etnische minderheden. Toen kwamen de leugens, die de Oorlog tegen Drugs startten, en Ronald Reagan beweerde:

"Ik heb nu absoluut bewijs dat het roken van slechts een marihuana sigaret gelijk staat aan de hersenschade die je oploopt als je je op Bikini Island bevindt tijdens het inslaan van een H-Bom."

Hierna begonnen de mythes aan te slaan dat cannabis een springplank drug zou zijn, gebruik onder tieners aanmoedigt, kanker veroorzaakt, zwaar verslavend is en de hersenen aantast. Deze zijn tot de dag van vandaag blijven bestaan. Gelukkig heeft de wetenschap geholpen al deze beweringen te ontkrachten, wat langzaam maar zeker leidt tot een beter geïnformeerd publiek, wat ook weer gevolgen heeft voor de manier waarop politici denken. Het is jammer dat politici zich zorgen maken over hun imago in plaats van te kijken naar het bewijs en helpen te informeren over de zaak, maar het is wat het is. We zijn nu op een punt waar onderzoeken laten zien dat cannabis minder gevaarlijk is dan alcohol en tabak, wat de hypocrisie helpt benadrukken inzake de huidige cannabis gerelateerde politieke houding en het beleid.

HOE HET CANNABIS VERBOD GEVOLGEN HEEFT VOOR ONS ALLEMAAL

No_Cannabis

Het cannabis verbod heeft op vele manieren gevolgen voor ons, zowel individueel als voor de gemeenschap. En dat niet alleen; ze zijn zo uitgebreid, dat we er waarschijnlijk een heel lang artikel over kunnen schrijven. In plaats daarvan, zullen we ze kort benoemen.

Allereerst moedigt het cannabis verbod de politie aan om te jagen op kleine drugsgebruikers. In de meeste landen ontvangt de politie een toelage om te helpen het drugsgebruik te bestrijden, waarbij de hoogte van de toelage vaak afhangt van de prestaties. Dit leidt tot een soort industrie, waar de politie begint te vertrouwen op drugsarrestaties en drugsvangsten om hun budget te verzekeren. Dit leidt niet alleen tot het feit dat veel politiemachten hun tijd besteden aan het jagen op drugsgebruikers in plaats van zware criminelen, maar het zorgt er ook voor dat normale, niet gewelddadige gebruikers blijven zitten met een strafblad dat hun leven kan verwoesten.

En dan is er nog het enorm serieuze punt dat het verbod ervoor zorgt dat een mogelijk zeer krachtig medicijn niet beschikbaar is voor personen die het nodig hebben. Steeds meer plaatsen legaliseren cannabis voor medische doeleinden, omdat er meer voordelen worden ontdekt. Personen die echter in meer conservatieve gebieden leven, krijgen geen toegang tot een drug die hun leven kan veranderen en ervoor kan zorgen dat onbeheersbare aandoeningen meer draagbaar worden.

Er moet ook rekening gehouden worden met de kosten voor de maatschappij. Er worden miljoenen besteed om het verbod op cannabis te handhaven. Stel je voor dat dat geld vrij kwam! Dat kan dan veel beter worden geïnvesteerd, zoals in onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en zelfs de heroriëntatie van politiewerk. Dit kan nog verder worden gestimuleerd door cannabis te reguleren, wat het potentieel heeft miljoenen aan belasting op te brengen en een nieuwe, bloeiende industrie te creëren met veel banen. Als je hiervan een voorbeeld nodig hebt, hoef je alleen maar naar Colorado te kijken, waar de belastingopbrengsten zo hoog zijn dat de staat overweegt geld terug te betalen aan haar inwoners. En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat de misdaad en het gebruik onder tieners ook zijn gedaald.

Het laatste punt dat we willen maken, is de zwarte markt, die dankzij illegale cannabis biljoenen dollars waard is. Dit geld wordt gebruikt voor gewelddadige misdaad, mensensmokkel, opstand en terrorisme en zelfs oorlog. Voor een voorbeeld hoef je alleen maar te kijken naar het effect van de Amerikaanse legalisatie op de illegale drugshandel in Mexico. Het is bekend dat Mexicaanse kartels de belangrijkste bron zijn van cannabis in de VS en sinds de legalisatie, heeft het inkomen van kartels te maken gehad met drastische dalingen. En dat niet alleen: Omdat de drugshandel in illegale cannabis in Mexico is afgenomen, is ook de gerelateerde gewelddadige misdaad gedaald. Er zijn duizenden minder moorden gepleegd.

Het toont maar weer eens aan dat het cannabis verbod een aanfluiting is. De gemeenschap en individuele personen kunnen zoveel baat hebben bij legalisatie. Vertel ons eens waarom het veilig, correct en gerechtvaardigd is om cannabis een illegale stof te houden?

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken