Blog
Cannabisregulering Werkende Mens
3 min

Het Effect Van Cannabisregulering Op De Werkende Mens

3 min

De legalisering zal grote veranderingen veroorzaken op de arbeidsomstandigheden en gereguleerde productie van de producten. In de V.S. betekent zo een markt lagere lonen, maar wel betere arbeidsomstandigheden. In Europa wordt de legalisering beschouwd als een middel voor het opheffen van de slavenarbeid en het normaliseren van het product.

Nu cannabis een legaal product begint te worden in zowel de Verenigde Staten als Canada komt er steeds meer structuur in de productie en distributie van de markt. Dit houdt in dat de industrie grotere hoeveelheden kan gaan produceren. En dit houdt per definitie tevens iets anders in. De gespecialiseerde arbeidskrachten die met de industrie meegegroeid zijn worden geconfronteerd met enorme veranderingen. De opkomst van de automatisering is goed te merken.

Dat begint al bij het kweken en uitharden. Zogenaamde "bud-trimmers" zijn waarschijnlijke het eerst aan de beurt. Dit werk maakt deel uit van het uitharden en het verkoopklaar maken van de producten. Trimmers knippen letterlijk alle blaadjes van de gedroogde toppen weg zodat ze er mooier uitzien. Het "knipafval" wordt tevens apart verkocht. Doorgaans wordt dit, in ieder geval in de V.S. gebruikt als ingrediënt voor edibles en het produceren van concentraten.

Er verschijnen momenteel machines op de grootste staatsmarkten die hetzelfde werk veel sneller en eenvoudiger uitvoeren. Trimmers krijgen niet alleen minder betaald, ze moeten bovendien ook nog eens belasting gaan betalen. Met name in Californië heeft deze industrie ervoor gezorgd dat er heel veel " trimmigranten" zijn. Dit zijn migranten die het seizoenswerk verrichten tegen de tijd dat de marihuana geoogst moet worden. De gevolgen van een gereguleerde, en in toenemende mate indoor-industrie betekent voor deze nomaden dat hun dagen geteld zijn.

Daar komt nog bij dat de impact van edibles op de industrie tot gevolg heeft dat een groot deel van het eindproduct helemaal niet meer getrimd hoeft te worden. Steeds meer oogsten worden direct tot geconcentreerde producten verwerkt. Nu het uiterlijk van de toppen er niet meer toe doet, vermindert de verwerkingstijd en de arbeidsduur aanzienlijk.

De toestand in Amerika is ook intrigerend inzake de gevolgen die dit gaat hebben voor de Europese markt. Het is echter al duidelijk dat de legalisering in Europa er anders uit zal gaan zien. Anders, niet alleen in vergelijking met Amerika, maar ook anders dan in andere landen.

De industrie kent echter ook een schaduwzijde. Het werk van immigranten op boerderijen heeft een rare geschiedenis, met name in Californië. Marihuana maakt daar geen uitzondering op. Voor al het werk dat goed betaald wordt, ruikt het altijd een beetje naar uitbuiting. Legalisering en regulering van de industrie zal zijn weerslag hebben op de ergste gevallen. De rechten op Amerikaanse arbeidsmarkt zijn momenteel op elk gebied helemaal niet zo rechten-vriendelijk.

WAT ZIJN DE GEVOLGEN VOOR EUROPA?

Volgens een verslag van Interpol van afgelopen jaar zijn er problemen met de illegale handel van drugs. Een van de grootste problemen daarbij is de uitbuiting van werknemers door heel Europa. Dit komt vooral voor bij de illegale cannabisindustrie. Dit is tevens een van de redenen dat de aanpak van de illegale markt hier zo streng is.

Regulering van de industrie door middel van legalisering zal ongetwijfeld de belangrijkste zorgen en probleemgevallen voor de politie en overheden oplossen. Uit het verslag van Interpol: "de productie en de smokkel van drugs zijn de belangrijkste problemen van de vernieuwde internationale veiligheidsstrategie die op de Europese Agenda voor Veiligheid staan voor 2015-2020".

Het is echter niet uitsluitend de wetshandhaving die veel verontrustende problemen naar voren brengt die veroorzaakt worden door de handel in drugs. Dat gebeurt ook door de voorstanders van legalisering. Legalisering kent een lange geschiedenis voor het oplossen van de epidemische problemen van regulering van de arbeidskrachten die de drugs produceren tot maatstaven voor patiënten.

NEDERLAND

In feite is cannabis hier altijd al een grijs gebied van de wet is geweest. De kleine mazen in de wet zorgden voor de eerste moderne cannabis-markt. Tegenwoordig, terwijl het rommelt met de wetgeving voor medicinale cannabis wordt alles zo een beetje heroverwogen in Nederland. De gezondheidszorg is hier goed geregeld. Alleen de zadenmarkt al zou er voor zorg kunnen dragen dat Nederland de Europese zadenbank voor onderzoeken wordt. De industrie, zoals die nu bestaat, valt onder de sociale wetgeving, waar tevens arbeid onder valt. De coffeeshopcultuur is er helder geregeld door de Nederlandse overheid. Over het algemeen zijn het jonge en buitenlandse (meestal Europese) werknemers met officiële arbeidsovereenkomsten.

Nederland Cannabis Trimmer

LEGALISERING IS REGULERING

De legaliseringsindustrie zal bijna overal beginnen met het opstellen van normen. Dat zal zijn weerslag hebben op de werknemers. Ook op de producten. Door de zwarte markt buiten spel te zetten zal er een einde komen aan de ergste uitbuiting. Het normaliseren van de industrie zal daar overigens ook toe bijdragen. De landen waar nu overheidshervormingen plaatsvinden zullen tevens sneller vooruitgang boeken dan de V.S. Momenteel zijn de werknemers in de industrie niet wettelijk beschermd. De staat waar dit het meest zichtbaar is, is Californië. En zelfs terwijl de grootste Amerikaanse staat vooruitgang boekt met het implementeren van een recreatieve markt ligt de bescherming van werknemers en consumenten jaren achter op wat er in Europa allemaal gebeurt.

 

         
  Marguerite Arnold  

Geschreven door: Marguerite Arnold
Met jaren van schrijfervaring op zak besteed Marguerite haar tijd aan het onderzoeken van de cannabis industrie en de ontwikkelingen van de legalisatie-beweging.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken