Blog
Het falen van de Oorlog tegen Drugs: Afghanistan
1 min

Het falen van de Oorlog tegen Drugs: Afghanistan

1 min
Legislation News
We weten allemaal dat de Oorlog tegen Drugs is gefaald en er is geen mooier voorbeeld dan de aanfluiting in Afghanistan.

De Oorlog tegen Drugs is aan het falen, dat is een simpel feit. De door de Amerikanen geleidde oorlog heeft de hele wereld overspannen en heeft keer op keer gefaald in het stoppen van de productie, smokkel en het gebruik van drugs. Dit is duidelijk te zien in Afghanistan, waar tijdens de laatste 13 jaar oorlog maar weinig vooruitgang is geboekt. De VS heeft biljoenen dollars verloren en vele onschuldige, Afghaanse burgers hun levens.

Recent is een rapport gepubliceerd door de US Office van de Special Inspector General voor Afghanistan Reconstruction, waarin wordt geschetst wat een kolossale mislukking de Oorlog tegen Drugs in Afghanistan geweest is. De recente bevindingen: "Ondanks het uitgeven van 7 biljoen dollar om de papaverteelt te bestrijden en de capaciteiten voor drugsbestrijding bij de Afghaanse overheid te ontwikkelen, bereikte de papaverteelt in Afghanistan in 2013 een recordhoogte".

Dit record staat ongeveer gelijk aan 209.000 hectare. Dit vertegenwoordigt 90% van de heroïne productie op de wereld en verslaat het vorige record van 193.000 hectare uit 2007. Dit is schokkend voor velen, maar niet iets wat we eigenlijk nog niet wisten. De spiralende mislukkingen in Afghanistan worden al jaren gedocumenteerd en de toekomst ziet er ook al niet zonnig uit. Het is eenvoudig te zien waarom in de Oorlog tegen Drugs is gekozen voor Afghanistan als een van de slagvelden, maar het is een oorlog die de zaken alleen maar erger heeft gemaakt vanwege de destabilisatie die het in de regio heeft veroorzaakt, waardoor corruptie en oproer in de hand zijn gewerkt.

Justin Sopko, auteur van het rapport, zei het volgende: "Volgens iedereen die ik sprak, is de situatie in Afghanistan verschrikkelijk, met maar weinig vooruitzicht op verbetering in 2014 of daarna." De deadline voor de Amerikaanse terugtrekking komt steeds dichterbij en analisten melden een groeiende invloed en macht van lokale Afghaanse krijgsheren.

Wat de situatie erger maakt, is dat deze oorlog een zeer lucratieve onderneming voor velen is geworden, zoals privé militairen en zelfstandige beveiligers, die contracten hebben met de Amerikaanse overheid om troepen en politie in de regio te trainen. Een van die zelfstandigen is de beruchte Blackwater cooperation, die zo ongeveer de vrije hand heeft om te doen wat ze wil en betrokken is bij veel van de gruwelen die bij de oorlog geassocieerd zijn.

Het is een vreselijke situatie, met alle aspecten van dit vreselijke falen. Als we nog een reden nodig hadden om de Oorlog tegen Drugs te beëindigen, zal de pure zinloosheid van de oorlog in Afghanistan, en de schade die het heeft berokkend, de reden zijn.


Read more about
Legislation News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken