Blog
Het gebruik van LED-verlichting om alles uit je cannabiskweek te halen
3 min

Het gebruik van LED-verlichting om alles uit je cannabiskweek te halen

3 min
Kweken Seedshop

Het gebruiken van LED-lampen gedurende het groeiproces kan geld op elektriciteit en water besparen en zelfs de groeicyclus versnellen. LED-lampen kunnen ook de potentie van je gewas verhogen.

Een van de beste manieren om je binnenkweek te maximaliseren, aangezien lichttechnologie blijft vooruitgaan, is door LED te gebruiken, hetzij als vervanger, hetzij in combinatie met andere soorten kweeklampen. De voordelen van alleen al het toevoegen van LED-lampen aan je kweekruimte zijn groot. Deze pluspunten gaan verder dan alleen een vermindering van je energieverbruik en kosten. De verlichting kan de productkwaliteit verbeteren, evenals het algehele groeirendement.

Van oudsher hebben kwekers twee verschillende typen verlichting gebruikt voor het groeiproces binnenshuis. Tijdens de vegetatieve groeicyclus gebruiken ze metalen halide-lampen met een blauw lichtspectrum. Tijdens de bloeifase gebruiken ervaren kwekers HPS-lampen (van het Engelse 'high pressure sodium') met een oranje-achtige tint om rode spectrale energie te creëren, om de bloei tot stand te brengen.

Toch hebben traditionele binnenverlichtingsmethoden verschillende nadelen. De lampen verbruiken veel energie en produceren veel warmte (wat vraagt om goede ventilatie). Ze verliezen ook vrij snel hun effectiviteit, waardoor de planten geforceerd worden om harder te werken om het licht op te vangen dat ze nodig hebben.

Gelukkig voor kwekers kunnen LED-lampen deze problemen voorkomen, waardoor niet alleen betere cannabis wordt gecreëerd, maar ook wordt bezuinigd op groeitijd en totale kosten.

WELKE LICHTEN MOET IK GEBRUIKEN?

CFL HPS LED

Het uitkiezen van kweeklampen is een proces dat afhankelijk is van verschillende factoren.

CFL-kweeklampen blijven de beste optie als de hoogte van de kweekruimte beperkt is, verborgenheid belangrijk is en als je werkt met een microbudget.

MH/HPS-verlichting is geschikt voor ruimten die tenminste 1.5-2 meter hoog zijn, en als het verkrijgen van een zo groot mogelijke opbrengst je grootste prioriteit is.

LED-lampen zijn echter duidelijk een opkomend alternatief voor kwekers die bereid zijn om extra tijd te spenderen aan het onderzoeken van nieuwe manieren, meer geld te besteden om de installatie op te zetten, en die de algehele kwaliteit, waaronder de potentie, willen verbeteren, wat het belangrijkste doel is.

SPECIFIEKE VOORDELEN VAN LED-KWEEKLAMPEN

LED-lampen zijn geen 'nieuwe' technologie (ze bestaan al een halve eeuw), maar tot vorig jaar misten ze het benodigde vermogen om een bepaald soort licht te produceren dat nodig is voor binnenkweek. Tegenwoordig kunnen cannabiskwekers LED-lampopstellingen aanschaffen waardoor het verwisselen van lampen en het inkopen van dure ventilatoren niet meer nodig is.

Ook verbruiken LED-lampen tussen de 60-90% minder energie dan traditionele HPS- of CFL-lampen. Als je echter LED-verlichting van lage kwaliteit koopt, verspil je zowel je tijd als je geld. Je moet investeren in lichten die in staat zijn om een lichtspectrum te produceren dat volledig de gehele ruimte doordringt.

LED-lampen worden echter steeds meer gezien als verlichting die in staat is om de potentie van het gewas te verhogen, omdat ze de planten lijken te helpen bij het produceren van meer trichomen.

Veel kwekers experimenteren nu met een mix van HPS- en LED-verlichting - wat het beste van beide werelden bij elkaar lijkt te brengen: hoge opbrengsten en een hoge potentie. Dit kan verklaard worden door het feit dat de combinatie van de twee verschillende verlichtingstypen het natuurlijke zonlicht het beste nabootst, waar cannabisplanten normaal gesproken in de buitenlucht aan bloot worden gesteld.

LED-lampen gaan langer mee dan andere soorten kweeklampen. Ze hebben een levensduur die op kan lopen tot 100,000 uur. In vergelijking met HPS-lampen, die hun effectiviteit na 2-3,000 uur groeitijd verliezen en naar verwachting slechts 10,000 uur meegaan, gaan LED-lampen bijna 10 keer zo lang mee.

Ook nemen de kosten van LED-lampen snel af; naar verwachting worden ze in de komende vier jaar weer gehalveerd.

Hoewel er nog steeds veel wordt gediscussieerd of LED-verlichting lichtere oogsten opbrengt dan andere meer gebruikelijke kweekmethoden of juist niet, claimen LED-voorstanders dat het gebruik ervan in principe betere resultaten oplevert - maar het hangt af van de kwaliteit van de LED-verlichting die je aanschaft en opstelt - en hoe effectief de verlichtingsstructuur is die je hebt geconstrueerd om je planten tijdens de specifieke groeifasen in het juiste type licht te zetten.

HOE JE LED-KWEEK KUNT MAXIMALISEREN

Cannabis lage kosten

Het kweken van planten met LED-lampen vraagt om een kleine aanpassing. Die aanpassing bestaat uit een paar verschillende zaken. Ten eerste is het afstemmen op nieuwe kweekcondities van belang. LED-lampen genereren minder warmte en produceren geen infrarood licht, wat betekent dat de planten uiteindelijk minder water nodig hebben. Omdat kwekers vaak vertrouwen op de toegevoegde warmte van meer traditionele verlichting, heeft je kweekruimte daarom misschien extra warmte nodig uit een andere bron. Globaal gezien zullen de totale kosten van het energieverbruik tijdens het kweekproces veel lager uitvallen, door de verhoogde energie-efficiëntie van LED-lampen.

Ook is de inbouwhoogte van de lampen van groot belang - om de verlichting op optimale hoogte boven je kweek te krijgen, zul je extra tijd moeten besteden aan de montage van je nieuwe LED-lampen. De achterliggende reden? Het juiste licht kan de opbrengst en kwaliteit verhogen. LED-lampen moeten zó geplaatst worden dat er sprake is van een wijde, gelijkmatige lichtverdeling, waarmee zelfs het midden van je kweekruimte wordt bereikt. Als je de lichten te hoog monteert, vergroot je misschien het dekkingsgebied, maar wordt de intensiteit minder. Als je je lichten te laag plaatst, kunnen je planten gestrest raken. Gelukkig sturen LED-fabrikanten ook montagehandleidingen mee met hun leveringen. Start hier - en experimenteer ook.

LED-lampen kunnen een gerichte lichtuitstraling creëren - dit betekent dat je met grote lichtstralen van één lamp op een bepaalde selectie van je kweek kunt schijnen. Je gewas wordt echter beter bediend als je meerdere lichten in je kweekruimte installeert. Dit zorgt ervoor dat de lichtstralen overlappen, waardoor een maximale lichtdistributie in de gehele ruimte wordt gecreëerd. Deze strategie kan ook veel geld besparen, maar vraagt vaak om de hulp van een vakkundige lichtinstallateur. Houd daar rekening mee in je planning en budget.

LED lichten

Ook is het belangrijk om lichtcycli te installeren, die op het ritme van de biologische klok van je gewas werken, om de maximale opbrengst uit je kweek te halen. Met LED-lampen kun je niet alleen het dag- en nachtlicht bepalen (net als bij andere verlichting), maar je kunt ook de blootstelling aan verschillende lichtspectra regelen. Met LED-lampen kun je gedurende verschillende stadia van de groeicyclus de spectra blauw, wit, rood en dieprood instellen. Een aangepast lichtrecept kan de bloeicyclus versnellen en verkort de groeitijd.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken