Het Mixen Van Cannabis En Tabak Verhoogt Mogelijk Kans Op Verslaving

Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogWetenschap
Laatst bewerkt :

Het Mixen Van Cannabis En Tabak Verhoogt Mogelijk Kans Op Verslaving


We wisten allemaal dat tabak op zichzelf verslavend is, maar nieuw onderzoek suggereert dat het ook kan bijdragen aan cannabisafhankelijkheid.

Volgens recent onderzoek kan het toevoegen van een beetje tabak aan je joint de kans op verslaving verhogen.

We wisten allemaal dat tabak op zichzelf verslavend is, maar nieuw onderzoek suggereert dat het ook kan bijdragen aan cannabisafhankelijkheid.

Mix jij cannabis met wiet om geld te besparen of inhalatie te vergroten? Houd jij van de specifieke “high” die je krijgt wanneer je die twee stoffen samen rookt? Als dat het geval is, dan ben je jouw kans op verslaving mogelijk aan het verhogen.

  Addiction Tobacco Cannabis

Een nieuwe studie van onderzoekers uit het VK suggereert dat cannabisgebruikers die tabak mixen met hun cannabis (een gangbare praktijk in Europa) mogelijk grotere kans hebben om verslaafd gedrag te vertonen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Frontiers of Psychiatry in juli 2016.

De studie, onder leiding van Chandni Hindocha van de klinische psychofarmacologische afdeling van University College London, analyseerde methoden van cannabisgebruik in 18 landen.

Participanten werden gevraagd om mee te doen aan een cross-sectionele online enquête en vragen te beantwoorden over hun cannabis-/tabaksgebruik, inclusief:

• Vorm van cannabisgebruik die de voorkeur heeft

Frequentie van gebruik

• Motivatie om te stoppen met het gebruiken van zowel cannabis als tabak

De survey verzamelde 33.687 reacties van mensen over de hele wereld die het afgelopen jaar minstens één keer cannabis hebben gebruikt.

Uit deze studie, de eerste studie die methoden van cannabisgebruik op een globale schaal heeft onderzocht, bleek dat 65,6% van alle respondenten cannabis met tabak mixten. Van deze respondenten waren meer dan 90% Europeaans.

Doel van de studie was ook om te analyseren hoe verschillende methoden van cannabisgebruik de individuele motivatie beïnvloeden om in de toekomst minder marihuana of tabak te gebruiken.

 

Cannabis and tobacco seperate use

 

Van participanten die tabak en cannabis apart van elkaar gebruikten, was het 80,6% waarschijnlijker dat zij professionele hulp willen om minder tabak te gebruiken en 103,9% waarschijnlijker dat zij het zoeken naar deze hulp actief plannen.

Deze gebruikers hadden ook 61,5% meer kans om professionele hulp te willen om minder cannabis te gebruiken. Het feit dat zij hun tabak en cannabis niet met elkaar mixten had echter geen significant effect op hun motivatie om actief professionele hulp te zoeken.

De studie draagt bij aan een beperkte hoeveelheid onderzoek die de relatie tussen gemixt cannabis-/tabaksgebruik en het risico op verslaving onderzoekt.

Een studie die in 2014 gepubliceerd werd in het Journal of Adolescent Health documenteerde de verschillende voorkomende methoden van cannabisgebruik en de manier waarop deze methoden gerelateerd waren aan problematisch drugsgebruik.

Meer dan 1.700 cannabisgebruikers werden verzocht om vragen te beantwoorden over hun drugsgebruik, inclusief de manier van toedienen die hun voorkeur had, of ze andere illegale drugs gebruikten, en meer.

Hieruit bleek dat participanten die cannabis niet met tabak mixten een lager risico hadden op het ontwikkelen van problematisch drugsgebruik. De studie toonde ook dat verschillende manieren van toedienen, vooral het gebruik van waterpijpen, geassocieerd kan worden met zwaarder gebruik.

Een andere studie, gepubliceerd in 2009, leverde vergelijkbare resultaten op.

Gebaseerd op informatie uit de 2001-2002 VS Nationale Epidemiologische Survey naar Alcohol en Gerelateerde Condities, wilde deze studie onderzoeken of cannabisgebruik en –afhankelijkheid geassocieerd zijn met het gebruik van gerookte/niet gerookte tabak.

Het bleek dat het roken van tabak geassocieerd werd met een viervoudig verhoogd risico op cannabisgebruik/-afhankelijkheid. Het werd ook geassocieerd met een drievoudig verhoogde kans op niet-problematisch cannabisgebruik.

Het argument dat cannabis verslavend is, is lang de kern geweest van verboden. Er is echter een stevige hoeveelheid onderzoek die iets anders suggereert.

In 1994 onderzochten epidemioloog James Anthony en verschillende collega’s meer dan 8.000 mensen tussen de 15 en 64 over hun gebruik van marihuana en andere drugs. De resultaten werden in datzelfde jaar gepubliceerd in de Comparative Epidemiology of Dependence on Tobacco, Alcohol, Controlled Substances, and Inhalants.

Uit het onderzoek bleek dat slechts 9% van de mensen die cannabis minstens één keer hadden gebruik, voldeden aan de diagnose van cannabisafhankelijkheid. Voor alcohol was dat percentage 15%, voor cocaïne 17%, voor heroïne 23% en voor nicotine 32%.

Alhoewel er altijd ruimte is voor meer onderzoek, plaatst nieuw onderzoek serieuze vraagtekens bij gemixt cannabis-/tabaksgebruik. Wat je redenen voor het mixen van wiet en tabak ook mogen zijn, misschien is het tijd om op zoek te gaan naar puurdere manieren om van je kruid te genieten.

Voor de volledige studie die gepubliceerd is in Frontiers in Psychiatry, klik je hier. Voor meer up-to-date informatie over cannabis, bezoek je onze blog.

 

 

Survey cannabis

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Gerelateerde Producten