Blog
Het Nederlandse Drugsbeleid: Twee Stappen Vooruit En Een Stap Terug?
2 min

Het Nederlandse Drugsbeleid: Twee Stappen Vooruit En Een Stap Terug?

2 min
Nieuws Wetgeving

Turbulente tijden breken aan voor de cannabis gemeenschap in Nederland: Politici maken zich hard om cannabis meer toegankelijk te maken voor sommigen en uit het bereik te houden van anderen.

Turbulente tijden breken aan voor de cannabis gemeenschap in Nederland: Politici maken zich hard om cannabis meer toegankelijk te maken voor sommigen en uit het bereik te houden van anderen.

Goede ontwikkelingen

Aan de ene kant, bekijken liberale politici de legalisatie en regulatie van cannabis. Het kan voor sommigen als een verrassing komen, maar de kweek en verkoop van cannabis is daadwerkelijk illegaal in Nederland. Coffeeshops zijn technisch gezien niet legaal en opereren onder een beleid van tolerantie, dat van toepassing is op softdrugs. Het betekent ook dat coffeeshops nog steeds worden gedwongen hun voorraden te halen van een ongereguleerde grijze markt.

Frits Bolkestein, een gepensioneerd lid van de VVD, heeft een voorstel gedaan waarin de overheid een veel meer centrale rol neemt in de productie en verkoop van cannabis. Met name in tijden van economische moeilijkheden is het belasten en reguleren van cannabis een aantrekkelijke optie. De Nederlandse overheid harkt al 400 miljoen euro aan belasting binnen van coffeeshops, maar dat bedrag kan gemakkelijk oplopen als de huidige verboden teelt wordt belast.

Het voorstel wordt op dit moment ondersteund door 21 gemeenten, een aanzienlijk aantal, wat de groeiende steun voor verandering en meer vooruitstrevend drugsbeleid onderstreept. Het voorstel ontvangt brede politieke steun en er wordt door de overheid waarschijnlijk flink over gediscussieerd. Tegelijkertijd, willen een aantal politici precies de tegenovergestelde kant opgaan.

Slechte ontwikkelingen

Met ingang van januari 2014, moeten coffeeshops in Amsterdam, die binnen 250 meter van een school liggen, sluiten tijdens schooltijden en uiteindelijk zullen zij hun vergunning moeten inleveren. In wat is uitgestippeld als het drie-fase-proces, zullen 31 definitief hun deuren moeten sluiten.
Dit is een van de laatste aankondigingen van Eberhard van der Laan, de burgemeester van Amsterdam, en dit geeft aan dat de centrale overheid cannabis gebruik keihard gaat aanpakken. Hoewel het een verstandig idee lijkt, zijn er ook mensen bezorgd dat dit het begin van een keten maatregelen is, die Amsterdam en andere vooruitstrevende steden zullen beperken.

Eerder dit jaar werd de, wettelijk verplichte, "wietpas" geïntroduceerd bij de coffeeshops. Hiermee konden coffeeshops uitsluitend verkopen aan legale inwoners van Nederland. Om logische redenen, namelijk een toename in dealen op straat, heeft men het plan massaal laten vallen en op dit moment wordt het alleen nog toegepast in de Nederlandse grensregio. Onder dit systeem, moet elke inwoner, die een coffeeshop wil gebruiken, zich registreren bij de overheid voor een pasje. Dit initiatief is hopeloos geblunderd en de lokale politie meldde een explosie aan straatgeweld vanwege mensen die zich tot straatdealers wendden. Als gevolg hiervan, heeft de centrale overheid de eis, dat inwoners zich moeten registreren, laten vervallen, maar ze willen toeristen nog steeds keihard buitensluiten.

Maar waarom zien zoveel Nederlanders de ban rondom scholen als het begin van het einde? Veel zien het als een holle wet en als een excuus om het voor coffeeshops moeilijk te maken. Een vertegenwoordiger van de lokale vereniging van cannabis verkopers vertelde aan het nieuws dat de afstand tot de scholen niet het probleem is; het beleid is gericht op jeugd onder de 18 en dit is iets wat door coffeeshops al zwaar wordt toegepast. Zoals de burgemeester van Amsterdam al aangaf, heeft de wet geen meetbare impact op de consumptie door de jeugd, maar het veroorzaakt zeker problemen voor eigenaren van coffeeshops. Het lijkt erop dat de overheid probeert obstakels op hun pad te gooien en dit versterkt het idee dat het probeert de coffeeshops uiteindelijk te sluiten, iets wat al jaren geprobeerd wordt, ondanks het feit dat al het bewijs suggereert dat het zou leiden tot een enorme toename in geweld. Daarnaast is het een enorme klap voor de economie.

De strijd gaat door over de toekomstige richting van het Nederlandse drugsbeleid. Laten we hopen dat politici als Frits Bolkestein aan het einde zullen overwinnen en dat ze ervoor zorgen dat Nederland niet afglijdt naar de dagen van dealen op straat.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken