Blog
Het seizoen voor buitenteelt is begonnen! Ontdek hier hoe je moet beginnen
5 min

Het seizoen voor buitenteelt is begonnen! Ontdek hier hoe je moet beginnen

5 min
Growing Seedshop
Het is weer zover! Mocht je overwegen je cannabis buiten te kweken, lees dan snel door om uit te vinden hoe je moet starten.

Tot een paar jaar geleden, groeide alle cannabis buiten. Binnenkweek ontstond als een reactie op het verbod, waardoor het moeilijk werd om open en bloot te kweken. Hoewel binnen kweken leuk is en een betrouwbare opbrengst levert, vereist het veel kennis en apparatuur om de boel op orde te krijgen. Een groot voordeel van buitenkweken is dat je de natuur het werk voor je laat doen. Voor slechts een fractie van de kosten, word je beloond met een overvloedige oogst van de beste buitenwiet.

Hoewel het buiten kweken absoluut tot een wetenschap gebombardeerd kan worden, hoeft het niet ingewikkeld te zijn. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, maar cannabis wordt niet zonder reden "weed" genoemd: gewoon wat water, licht en goede aarde geven en het komt vanzelf tot leven. Maar natuurlijk wil je niet alleen dat het groeit; je wilt een bloeiende, monsterachtige kerstboom die je beloont met de meest geurige toppen. Om je cannabis boom te kweken, zijn er een paar dingetjes die je moet weten.

Kies een locatie met maximaal zonlicht

Voordat je gaat nadenken over soorten, meststoffen en aarde, moet je eerst je locatie goed overwegen. Cannabis zal zich in veel omgevingen en klimaten goed ontwikkelen, dus ook op je balkonnetje. Maar als je een heuse diva wil kweken, moet je haar veel direct zonlicht geven en ruimte om haar vleugels te spreiden. Wanneer je een locatie selecteert, moet je rekening houden met het volgende: Zonlicht, privacy, watertoegang en bodemkwaliteit.

In een ideale situatie, maximaliseert jouw locatie de blootstelling aan daglicht en vermijdt schaduw overdag. Houd rekening met hoge gebouwen die de plant op bepaalde tijden in de schaduw kunnen zetten. Ook kan je wellicht andere begroeiing in de omgeving terugsnoeien zodat zij geen schaduw veroorzaken voor je cannabis planten. Om deze redenen is een open veld, waarbij het licht niet wordt belemmerd, ideaal.

Als jouw locatie minder dan 6 uur zonlicht per dag krijgt, gaat het niet werken. 6 Uur is het absolute minimum, maar meer is beter. Maar als je niet genoeg zon of privacy krijgt in je tuin en je overweegt elders te kweken, zoals in het bos, lees dan ook even onze Gids voor Guerilla kwekers.

Hou je kweek geheim

Je wilt absoluut niet dat jouw planten worden gezien, door niemand. Uiteraard wil je geen bezoekje van oom agent, maar ook al zou kweken legaal zijn op jouw locatie, is het belangrijk dat je zelf een geheim bewaart. Onthoud dat iedereen dol is op goede wiet en dat er geen gebrek is aan gewetenloze misdadigers die jouw planten stelen, net voordat jij wil oogsten. Dat is balen! En dat is precies de reden waarom je je dames veilig moet houden.

Hoewel het fantastisch is een plant gigantisch groot te zien worden, kan dat in sommige situaties niet zo praktisch zijn, Als je achter een schutting kweekt, kan een limiet aan de hoogte van je planten van het grootste belang zijn om niet te worden ontdekt. Er zijn twee manieren om kortere planten te kweken; ga voor een soort die van nature niet groot wordt, zoals White Rhino, of trim je planten bij. Hoewel sommige soorten inderdaad beter geschikt zijn om kort en struikachtig te groeien (voornamelijk Indica's), is het ook waar dat in feite elke soort door trimmen struikachtig kan worden gemaakt.

Het vinden van de juiste soort

Nu je een geschikt plekje hebt gevonden, is het tijd na te denken over de soort die je wil kweken. In feite kan je de meeste soorten zowel binnen als buiten kweken. Maar sommige soorten zijn meer geschikt voor de buitenteelt dan anderen. Cannabis wordt niet voor niets "weed" genoemd, het is een zeer veerkrachtige plant die zich aanpast aan vele omgevingen.
Dat gezegd hebbende, zijn er een aantal andere zaken die je moet overwegen bij het kiezen van je soort. De meest belangrijke factor is de lengte van je zomer. In een gebied met droge, zonnige dagen tot ver in oktober, is het kweken van een sativa geen probleem. Maar als je zomers kort zijn en een natte herfst al snel weer nadert, zal een sativa met een lange bloeiperiode moeite hebben om volwassen te worden en misschien al schimmels gaan ontwikkelen.
Meer informatie over soorten voor buiten, kan je ook lezen in het volgende artikel: "De beste cannabis zaden voor buiten".

De beste aarde voor de beste planten

Eersteklas aarde zorgt voor eersteklas toppen. Aarde krijgt niet vaak de gepaste waardering en respect die het verdient. In werkelijkheid is aarde een wonderlijk micro-milieu. Terwijl het je planten alle voedingsstoffen levert om uitbundig te kunnen groeien, vormen de bacteriën en schimmels die in de aarde wonen een verbond met de wortels van de cannabis, waarmee hun immuniteit wordt verhoogd. Gezonde aarde voorkomt dat schimmels en bacteriën de macht grijpen en vergemakkelijken ook de opname van voedingsstoffen via het wortelsysteem. Deze nuttige samenwerking tussen schimmels en wortels wordt mycorrhiza genoemd en kan in overvloed worden gevonden in natuurlijke omgevingen. Als jouw aarde een gebrek heeft aan natuurlijk microbiologisch leven, is het mogelijk om sporen mixen toe te voegen, zoals Mycotrex en Bactrex, die je aarde zullen verrijken.

Het vinden van een locatie waar de aarde perfect is, komt zelden voor. Met name als je thuis in de tuin kweekt, zal je de aarde moeten versterken. Goede aarde is donkerbruin en breekt gemakkelijk onder minimale druk. Het moet ook goed afvloeien om te voorkomen dat water blijft hangen rond de wortels van je gewas; hierom moet ook dichte aarde, zoals klei en rotsachtige grond, worden vermeden. Aan de andere kant moet zanderige aarde ook worden vermeden omdat dit te snel draineert.

Idealiter moet een goede bodem verdere bemesting overbodig maken. Vloeibare meststoffen zijn natuurlijk enorm handig als je moet werken met een arme bodem, of als er een tekort moet worden aangevuld. Maar het is gemakkelijker en goedkoper om gelijk in het begin te starten met een voedingsrijke bodem, zodat je je de rest van het seizoen geen zorgen meer hoeft te maken.

Je kan besluiten in potten of direct in de grond te kweken. Potten hebben het voordeel dat ze gemakkelijker te verplaatsen en te verstoppen zijn (mocht het nodig zijn…), maar direct in de aarde planten zorgt ervoor dat het wortelsysteem zich verder kan uitbreiden, waardoor je grotere planten krijgt. In beide gevallen is het beter om een aardemix te maken voor de beste resultaten.

Als je niet van plan bent een bodemexpert te worden, is het natuurlijk mogelijk om een compost mix te halen bij het tuincentrum en hier en daar wat vloeibare meststof bij te voegen. Het zal werken en je planten zullen zeker groeien. Maar als je vastberaden bent het meeste uit je planten te halen en de beste toppen wil verkrijgen, ontkom je niet aan het mengen van jouw perfecte aarde. Hoe je dit moet doen, lees je hier.

Starten vanaf zaad

Het buitenleven valt niet mee, zelfs jouw eigen tuin is een wild gebied voor een kleine zaailing. Om de zaden de beste kans van slagen te bieden, is het verstandig om ze binnen te laten ontkiemen, beschermd tegen de krachten van de natuur. Het idee is de snelheid van ontkiemen te verhogen en te vermijden dat kleine zaailingen verzuipen in de regen of verpletterd worden door een windvlaag. Lees hier hoe je cannabiszaden moet ontkiemen.

In het grootste deel van het gematigde Centraal-Europa, ligt de ideale termijn om met ontkiemen te beginnen in de maand april. Zodra mei arriveert, zijn de plantjes klaar om naar buiten te gaan en de zon te gebruiken. De reden waarom je vroeg moet beginnen met ontkiemen ligt in het feit dat je het zomerlicht zoveel mogelijk moet benutten. Zodra september in aantocht is, worden de dagen weer korter, kouder en natter. Als je planten dan nog niet geoogst zijn, kunnen ze heel snel schimmels ontwikkelen.

Het ideale moment om zaailingen over te brengen naar je buitenlocatie is als ze ongeveer 15 cm hoog zijn en drie of vier internoden hebben ontwikkeld. Dit niveau toont aan dat de planten goed ontwikkeld zijn en om kunnen gaan met de overgang naar een nieuwe omgeving.

Wanneer je cannabis herplant in een pot of in aarde, maak je een gaatje in het midden van de voorbereide aarde, net groot genoeg voor je zaailing. Verwijder voorzichtig je zaailing uit het kleine potje en plaats deze in het nieuwe gat. Zorg ervoor dat de bovenkant voldoende wordt bedekt en dat de zijkanten van het gat worden opgevuld. Geef je plant flink wat water om haar te helpen.

Jouw zaailingen moeten zich nu gaan ontwikkelen op de locatie en overgaan naar het vegetatieve stadium van de groei, waar ze uitbundig zullen groeien. Het is belangrijk om je cannabis goed in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze genoeg voeding en water krijgen.

Ook moet je je planten beschermen tegen slakken, die maar wat graag je verse cannabis zaailing willen verslinden. Niets frustreert meer dan je planten opgegeten te zien worden door slakken, maar een cirkel slakkenkorrels rondom de plant zal ze uit de buurt houden.

Dit is de basis voor het opstarten van je eigen buitenkweek, maar dit is slechts het begin van het avontuur. Zoals voor alle dingen geldt: Oefening baart kunst!


Read more about
Growing Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken