Blog
Het Verhaal Van De Alcohol Zonder Kater
3 min

Het Verhaal Van De Alcohol Zonder Kater

3 min
Headshop Producten

Katers behoren binnenkort tot het verleden, dankzij de ontwikkeling van een nieuw alcoholisch alternatief. In de tussentijd, moeten we het echter doen met de standaard drank, waar je lever en je hersenen echt blij mee zijn! Maar kan marihuana de ...

organen helpen beschermen?

Stel je voor dat je in staat bent te genieten van een avondje kroegtijgeren (met alle gebruikelijke drankjes), zonder het risico op een kater de volgende dag, of een tegengif kan innemen, waardoor je veilig naar huis kunt rijden. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Als dit de jaren '80 waren, was ik het met je eens, maar dankzij de wonderen van de moderne neurowetenschappen liggen deze ambities binnen handbereik.

Volgens de statistieken, die door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zijn gepubliceerd, veroorzaakt alcohol wereldwijd ongeveer 2,5 miljoen doden. Dit maakt het de oudste en meest gevaarlijke drug in zijn soort. Het is geen geheim dat alcohol giftig is voor alle lichaamsfuncties, met name de lever, het hart en de hersenen. Omdat het remmingen vermindert, is alcohol een veelvoorkomende factor bij geweld en verslaving. Het is zeer waarschijnlijk dat, als alcohol nu ontdekt zou worden, het waarschijnlijk nooit het daglicht zou zien en dan voornamelijk omdat het veel te giftig is. De ontdekking van de alcohol zouden we dan wellicht op het nieuws zien, samen met die mogelijk gevaarlijke badzouten.

De voormalig drugsadviseur voor de Britse overheid, psychiater en neuro-psychofarmacoloog professor David Nutt, is nu een revolutionaire drug aan het ontwerpen die de positieve effecten van dronken zijn biedt, zonder de gezondheidsrisico's of de gevreesde kater. Professor Nutt is een zeer bekend persoon, niet alleen binnen de wetenschappelijke gemeenschap, maar ook bij het grote publiek. Zijn opvattingen over drugs, drugsbeleid en politiehandhaving worden regelmatig onder de loep genomen en zijn in controverse gewikkeld. Maar alle roddelverhalen daargelaten, gezegd wordt dat professor Nutt, en zijn team van Imperial College London, aan het pionieren zijn met deze nieuwe, alcoholische wonderdrug. In een artikel (geplaatst in The Guardian), schrijft hij: "In theorie kunnen we een alcohol surrogaat maken, waardoor mensen zich ontspannen en spraakzaam voelen, terwijl we de ongewenste effecten, zoals agressie en verslaving, verwijderen."

"Ik heb vijf van deze stoffen geïdentificeerd en moet ze nu testen om te ontdekken of mensen de effecten net zo plezierig vinden als alcohol. De uitdaging is het fabriceren van een nieuw drankje, dat smakelijk en aantrekkelijk is. Dit zal waarschijnlijk in de vorm van een cocktail zijn, dus ik verwacht diverse verschillende smaken. Het andere grote voordeel van deze wetenschappelijke benadering van dronkenschap is, dat als wij ons richten op stoffen die effect hebben op het GABA systeem, het mogelijk is andere drugs te produceren die samen met de alcoholvervanger kunnen worden verkocht als een tegengif."

"Ik heb beide nieuwe vormen getest. Na het verkennen van een mogelijke stof, was ik behoorlijk ontspannen en ongeveer een uur lang slaperig bedwelmd. Maar binnen enkele minuten na het nemen van het tegengif, kon ik een lezing geven zonder enige bijwerkingen."

De enige horde die nog moet worden genomen door professor Nutt en zijn team is: "Het werven van fondsen om te testen en de producten op de markt te brengen." Misschien wil iemand dit op zich nemen?

Marihuana als hulpmiddel?

Met een langverwacht middel tegen een kater aan de horizon (die niet bestaat uit eieren met spek), kunnen we wellicht getuige zijn van een nieuwere, gezondere vorm van alcoholisch genot? Misschien wel. Maar wat kunnen we op dit moment doen, of liever onze hersenen en lever? Nou, marihuana kan zomaar een aanzienlijk gevecht leveren tegen schade aan de hersencellen, veroorzaakt door alcoholmisbruik.

In een onderzoek, dat plaatsvond in 2009 (en werd gepubliceerd in het tijdschrift Neurotoxicology and Teratology), ondergingen 42 tieners een diffusion tenor imaging test (DTI). De tieners, tussen de 16 en 19 jaar oud, werden ingedeeld in drie groepen: De controle groep (die geen alcohol dronk of marihuana rookte), de groep met drinkers (die geen marihuana rookte) en de groep met drinkers die ook zwaar marihuana gebruikten (en schijnbaar onoverwinnelijk waren).

In de test, ontdekten de onderzoekers een aantal opvallende verschillen in de hersenstructuur tussen de groep met drinkers en de drinkende/zwaar marihuana gebruikende groep. Resultaten wezen uit dat de tieners die alcohol dronken en ook marihuana rookten, minder hersenbeschadiging hadden in diverse gebieden van de hersenen, vergeleken met de groep die slechts alcohol dronk. Deze bevindingen suggereren daarom dat marihuana wel eens de hersenen zou kunnen beschermen tegen bepaalde hersenbeschadiging, veroorzaakt door alcohol.

Om meer overtuigend te bewijzen dat dit inderdaad het geval is, moet er meer onderzoek worden gedaan naar de zenuwbeschermende eigenschappen van marihuana. Het is duidelijk dat zwaar drinken een ingrijpend negatief effect heeft op de hersenen, ongeacht de leeftijd. Dat gezegd hebbende, zijn het de tienerjaren waarin we het meeste risico lopen op serieuze of zelfs fatale schade, omdat de hersenen zich nog steeds ontwikkelen. Het is ook belangrijk op te merken dat het onderzoek niet suggereert dat marihuana goed is voor de hersenen van tieners, maar dat het slechts de schade van alcohol kan beperken.

Zoals al vermeld is er meer onderzoek nodig om een meer ontnuchterend plaatje te schetsen, maar de eerste indicaties zien er zeker veelbelovend uit.

Het wereldwijde verslag van de Wereld Gezondheidsorganisatie over alcohol en gezondheid:

http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/msbgsruprofiles.pdf


Read more about
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken