Blog
Hoe Ayahuasca werkt: MAOI & DMT
2 min

Hoe Ayahuasca werkt: MAOI & DMT

2 min
Onderzoek Smartshop

Altijd al willen weten waar de ophef over Ayahuasca mee te maken heeft? Hier is een korte uitleg over wat het is en hoe het werkt.

Psychonauten over de hele wereld trekken richting het regenwoud in de Amazone om de rank van de ziel te proberen. De psychedelische stof in kwestie is Ayahuasca, een traditioneel brouwsel uit de Amazone, die wordt gebruikt bij sjamanistische praktijken. Deelnemen aan een Ayahuasca ceremonie is zo populair geworden, dat het bijna beschouwd wordt als trendy, zeker bij jonge volwassenen en backpackers die zichzelf willen onderdompelen in de vele culturen en geestverruimende ervaringen op de wereld. Maar wat is er zo speciaal aan Ayahuasca?

WAT IS AYAHUASCA?

Ayahuasca is niet slechts een stof, maar een traditioneel Sjamaans brouwsel, dat wordt gemaakt van tenminste twee, maar vaak meerdere planten uit de Amazone. Het hoofdingrediënt is de rank Banisteriopsis Caapi, die vervolgens wordt gebrouwd met de bladeren van andere planten, zoals de Psychotria Viridis of de Dioplopterys cabrerana. Het combineren van deze planten levert een eindproduct op die zowel DMT als een MAO-remmer bevat, meestal harmaline, harmine of d-Tetrahydroharmine. Als dit wordt ingenomen, zal dit een ervaring opleveren die je nog lang zal bijblijven.

De daadwerkelijke effectiviteit van Ayahuasca kan per brouwsel enorm variëren en hangt grotendeels af van de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten, maar ook van de vaardigheden van de sjamaan.

DMT en MAO-REMMING

De krachtige ervaring, die van Ayahuasca kan worden verkregen, komt grotendeels door de combinatie van DMT en MAO-remmers. Onze lichamen bevatten monoamine oxidase (MAO), een enzym die snel reageert op DMT en het afbreekt, waardoor de levensduur en de kracht van ingenomen DMT dramatisch wordt verkort. Door het combineren van DMT met MAO-remmers, zal ayahuasca de functie van deze enzymen belemmeren, waardoor de afbraak van DMT tijdelijk wordt voorkomen. Je kunt je wellicht voorstellen dat de DMT in Ayhuasca genoeg tijd heeft om de magie op te wekken.

HET EFFECT VAN AYAHUASCA

Het effect van Ayahuasca is een intense, krachtige trip die ongeveer 4-6 uur duurt. Het wordt vaak beschreven als visioen; een droomachtige toestand waarin soms geesten, dieren, goden, demonen en spirituele helpers verschijnen. Sommigen beweren dat ze de toekomst zien of gebeurtenissen extreem ver weg. Anderen hebben het gevoel dat ze vliegen, of dat ze zich bevinden in een land van fractals en patronen. De geest van de gebruiker wordt uit onze realiteit gehaald en in een andere geplaatst. Met zulke gevarieerde en krachtige effecten, is het geen wonder dat Ayahuasca al honderden jaren wordt gebruikt voor spirituele en religieuze doeleinden.

Hoewel de gewilde effecten van Ayahuasca visionair van aard zijn, produceert het ook lichamelijke effecten. Als je gedronken hebt, zal Ayhauasca vaak een zuiverend effect veroorzaken, namelijk overgeven en soms diarree. In de traditionele toepassingen van Ayahuasca, wordt dit als een reinigende ervaring beschouwd en vaak is de gebruiker zich bewust van specifieke trauma's die deze zuivering veroorzaken, waarna deze kunnen worden verdreven. Het kan ook tremors, koude rillingen, zweten, verhoogde hartslag en variaties in de bloeddruk veroorzaken.

Het is over het algemeen veilig te noemen en de enige zorg over de lichamelijke effecten van Ayahuasca is de opbouw van tyramine. Tyramine is een stof die in veel voedingsmiddelen voorkomt en afgebroken wordt door de MAO enzymen. Omdat deze echter worden afgeremd, kan de tyramine niet worden afgebroken. Een hoog niveau tyramine kan leiden tot een hypertensie crisis. In het geval van Ayahuasca lijkt dit echter theorie te zijn, omdat er nog geen gedocumenteerd geval is van zo'n reactie.

Voor meer gedetailleerde informatie over Ayahuasca kan je terecht op onze speciale pagina


Read more about
Onderzoek Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken