Blog
Hoe Cannabis Paranoia Veroorzaakt - Waarom Dit Onderzoek Rammelt Aan Alle Kanten
1 min

Hoe Cannabis Paranoia Veroorzaakt - Waarom Dit Onderzoek Rammelt Aan Alle Kanten

1 min
Nieuws Onderzoek

Een nieuw onderzoek is pas gepubliceerd, waarin het gebruik van cannabis direct aan paranoia wordt gelinkt. Hoewel veelzeggend, moet je deze resultaten met een gezonde dosis scepticisme bekijken, omdat er behoorlijk grote fouten in zitten.

Je bent misschien artikelen tegengekomen in The Guardian en BBC, waarin de resultaten werden gepubliceerd van een onderzoek, waar wetenschappers blijkbaar een link hebben gevonden tussen cannabis en paranoia. Dit onderzoek werd deze maand gepubliceerd in Oxford Journal en geeft aan hoe ze hebben bewezen dat cannabis paranoïde gedachten van veroorzaken. De media stond te trappelen om op dit "Cannabis verdubbelt het risico op paranoia" verhaal te duiken. Deze bevindingen zijn echter gebaseerd op een gebrekkig onderzoek.

Een onderzoek naar paranoia bij paranoïde mensen

Om het experiment uit te voeren, hebben academici van de Universiteit van Oxford 121 vrijwilligers gezocht, die tenminste een keer eerder cannabis hadden gebruikt en aangaven tenminste een keer een paranoïde gedachte te hebben gehad in de laatste maand. De vrijwilligers werden opgesplitst in 2 groepen. De ene groep kreeg een injectie met 1,5mg pure THC, terwijl de andere groep een placebo ontving. De deelnemers werden vervolgens blootgesteld aan een aantal tests om paranoïde gedachten te bepalen.

Ontdekt werd dat 50% van de THC groep tekenen vertoonde van paranoia, terwijl slechts 30% van de placebo groep dit deed. Degenen die THC kregen, vertoonden ook tekenen van angst, verminderde stemming en negatieve gedachten, allemaal aandoeningen waar cannabis regelmatig als behandeling wordt ingezet! Sommigen zouden zeggen dat dit een veelzeggende uitkomst is!

THC staat niet gelijk aan cannabis

Het is nogal duidelijk, maar de meeste mediakanalen zullen het niet noemen: THC staat niet gelijk aan cannabis. Natuurlijk is THC de bekendste stof in cannabis, maar de plant bevat diverse andere cannabinoïden die invloed hebben op het effect. Cannabidiol (CBD) bijvoorbeeld, is de tweede meest aanwezige cannabinoïde, na THC. In dit onderzoek wordt geen rekening gehouden met het feit dat het is aangetoond dat CBD de effecten van THC dempt en reguleert, inclusief de mogelijkheid van THC om gevoelens van angst en paranoia op te wekken. Nog een voorbeeld van een cannabinoïde die de gevoelens van paranoia vermindert is CBN (cannabinol), waarvan is aangetoond dat het een kalmerend en ontspannend effect heeft. Het is de combinatie van diverse cannabinoïden, op verschillende niveaus, die ervoor zorgen dat verschillende cannabis soorten hetzij opwekkend en verkwikkend kunnen zijn, of kalmerend en ontspannend. Wie injecteert er nou tenslotte pure THC in de bloedbaan?

Het tweede gebrek gaat om de selectie van de deelnemers. Alle deelnemers hebben aangegeven eerder paranoïde gedachten te hebben gehad, wat natuurlijk de uitkomst verdraait. Als dit onderzoek al iets aantoont, is het dat mensen met reeds bestaande paranoïde aandoeningen meer paranoia lijken te ervaren na een injectie met pure THC. Maar deze bevinding vertaalt zich niet naar: "Cannabis verdubbelt het risico op paranoia."


Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken