Blog
Hoe Decarboxyleer Je Cannabis Sous-Vide?
2 min

Hoe Decarboxyleer Je Cannabis Sous-Vide?

2 min

Sous-vide is voor meer geschikt dan alleen een perfecte steak. Het wordt steeds populairder om je wiet te decarboxyleren. Nieuwe circulators zijn nu betaalbaar genoeg voor particulier gebruik. Zo ben je in staat zowel de temperatuur als de verhittingstijd volledig onder controle te houden.

Word je altijd wat nerveus als je wiet in de oven decarboxyleert? Velen van ons in elk geval wel. Allereerst variëren oventemperaturen. Daardoor bestaat altijd het risico dat je wiet niet volledig decarboxyleert of dat het kruid juist verbrandt. Ook vergeet je makkelijk de tijd, waardoor je je toppen langer verhit dan bedoeld. In beide gevallen zijn je edibles bij lange na niet zo sterk. En dan heb je nog die onmiskenbare geur, die vrijwel niet te maskeren is.

De bereidingswijze sous-vide lost al die problemen op! Deze techniek is in 1971 ontwikkeld door een paar Franse chefs. Hierbij verwarm je voedsel in een dichte zak of pot op een precieze temperatuur in een waterbad, gedurende een exacte tijd. Omdat er voor sous-vide speciale apparatuur nodig is, was dit tot voor kort uitsluitend voor hoogwaardige restaurants mogelijk.

Tegenwoordig zijn er betaalbare immersion circulators specifiek ontworpen voor thuiskoks. Perfect gare steaks en uitstekend gedecarboxyleerde wiet liggen zo binnen handbereik. En doordat het kruid in een dichte zak zit en onder water verwarmt, komt er geen kenmerkend aroma vrij. Het is feitelijk dus een waterdichte methode.

Wil je de sous-vide-methode proberen, de volgende keer dat je edibles maakt? Lees hier hoe je dat doet.

HOE DECARBOXYLEER JE CANNABIS SOUS-VIDE?

Hoe Decarboxyleer Je Cannabis?

INGREDIËNTEN EN MATERIAAL

  • Gecurede wiet
  • Afsluitbare plastic zak
  • Sous-vide immersion circulator
  • Pan die diep genoeg is voor de circulator
  • Water

INSTRUCTIES

  1. Vermaal je kruiden.
  2. Doe het vermalen kruid in de plastic zak. Druk erop om zoveel mogelijk lucht eruit te krijgen en doe hem dan dicht.
  3. Vul de pan met water tot het diep genoeg is voor de circulator.
  4. Stel de circulator in op 95ºC. Klem deze aan de zijkant van de pan, zodat het verwarmingselement onder water zit.
  5. Zodra het water de ingestelde temperatuur bereikt heeft, plaats je de zak met wiet in het water. Zorg dat deze volledig ondergedompeld is.
  6. Haal de zak na een uur uit de pan. De meeste circulators hebben een ingebouwde timer of werken met een mobiele app om aanbranden te voorkomen.
  7. Laten het afkoelen voordat je het gebruikt.

Gerelateerd artikel

Hoe Decarboxyleer Je Wiet: 3 Manieren

HOE MAAK JE CANNABISBOTER MET BEHULP VAN SOUS-VIDE?

Hoe Maak Je Cannabisboter ?

Het is ook mogelijk sous-vide cannaboter of cannabis-geïnfuseerde kokosolie te maken. Voor het beste resultaat zou je het volgende moeten aanhouden: de verhouding van bijna ieder type vet/olie is 16 delen vet of olie per deel gedecarboxyleerde cannabis (met uitzondering van kokosolie, met een ratio van 8:1 - pas het recept aan als je dit wilt gebruiken).

INGREDIËNTEN EN MATERIAAL

  • 500g gesmolten boter
  • 30g gedecarboxyleerde wiet
  • 2 weckpotten van 850ml (of 1l) met deksel
  • Sous-vide immersion circulator
  • Pan die diep genoeg is voor de circulator
  • Water
  • Zeef/kaasdoek
  • Bewaarbakje

INSTRUCTIES

  1. Doe in elke pot de helft van de boter.
  2. Verdeel de gedecarboxyleerde wiet over beide potten.
  3. Schroef de deksels op de potten tot deze goed zijn afgesloten.
  4. Vul de pan met water.
  5. Stel de sous-vide circulator in op 85ºC en klem deze aan de pan.
  6. Zodra het water de ingestelde temperatuur bereikt, zet je de potten voorzichtig in de pan.
  7. Verhit je boter of olie 4 uur, voordat je de potten verwijdert.
  8. Laat het mengsel afkoelen tot het veilig is voor je handen, maar niet te koud is.
  9. Zeef de boter of olie in een schone pot of bakje. Gooi het kruid weg.
  10. Laat de boter of olie volledig afkoelen, tot het weer een vaste vorm aanneemt.

Gerelateerd artikel

Top 5 Cannabis Koekjes Recepten

CONCLUSIE—SOUS-VIDE DECARBEN IS EENVOUDIGER DAN JE DENKT

Conclusie

Sous-vide is een bijzonder simpele manier om je cannabis te decarben. Het biedt tevens aanzienlijke voordelen ten opzichte van verhitting in de oven. Deze bereidingswijze geeft je volledige controle over zowel de verhittingstijd als de temperatuur. Daarnaast voorkom je verdachte geuren, doordat je de wiet in een afgesloten zak stopt en deze ondergedompeld verwarmt.

Je moet echter wel je portemonnee trekken voor een immersion circulator, indien je die nog niet hebt. Toch vinden wij het de investering meer dan waard.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken