Blog
Hoe Psychedelische Drugs Tot Technologische Innovatie Inspireerden
2 min

Hoe Psychedelische Drugs Tot Technologische Innovatie Inspireerden

2 min
Nieuws Onderzoek

Was LSD de katalysator van een paar van de grootste technologische uitvindingen? Volgens Steve Job en co is er maar één antwoord … nou en of!

“Het nemen van LSD was een diepgaande ervaring, een van de belangrijkste ervaringen in mijn leven. LSD laat je zien dat de munt nog een andere kant heeft, en hoewel je het niet kunt onthouden als het effect eenmaal is uitgewerkt, weet je het wel. Het versterkte mijn gevoel voor wat belangrijk is – grote dingen creëren in plaats van geld verdienen, dingen terugplaatsen, dingen terugplaatsen in de loop van de geschiedenis en het menselijke bewustzijn zoveel als ik kon.”

Dit zijn niet de praatjes van een filosoof of een beginnende psychonaut. Nee, dit zijn de woorden van voormalig Apple CEO Steve Jobs, die diep geraakt was door de creatieve kracht van LSD. Kan dit echter niet gewoon toeval zijn geweest, of kunnen psychedelica werkelijk het vermogen geven om innovatie te stimuleren?

Een geschiedenistrip

Decennia lang zijn medische onderzoeken met LSD verboden geweest, en koppige onderzoekers moesten hun fascinatie voor psychedelica in het geheim beleven. Dr. James Fadiman, een zo’n dolle wetenschapper, voerde honderden ‘tripachtige trials’ uit in de naam van wetenschap. Toen in de jaren 60 experimenteren legaal was, waren Fadiman en zijn team bezig het functioneren van de door LSD aangedreven geest bloot te leggen. Hun basis bevond zich in Menlo Park (Californië), op de tweede verdieping van een winkelcentrum, en had de onopvallende naam “De Internationale Stichting voor Gevorderd Onderzoek”. Met de tests die ze uitvoerden probeerden ze een aantal verschillende dingen te onthullen, onder andere of LSD en creativiteit in verband met elkaar stonden en of heel moeilijke vraagstukken onder invloed van de drugs konden worden opgelost.

Hoogvliegende pioniers

Onder de 350 mensen die meededen aan de trips zaten een paar belangrijke pioniers uit de computerwereld. Doug Engelbert, de vader van de computermuis, die op dat moment leiding gaf aan een project op het nabijgelegen Stanford Onderzoeksinstituut (SRI) waarin computers werden gebruikt om de menselijke geest te verbeteren. Programmeur en vroege medewerker van Cisco, Kevin Herbert gebruikte zo nu en dan ook een beetje LSD – met name als hij tegenover een hardnekkig programmeerprobleem stond.

“Het moest iets veranderen aan de interne communicatie in mijn hersenen. Welk innerlijk proces het ook is dat mij problemen laat oplossen, het werkt nu anders, of misschien worden andere delen van mijn hersenen gebruikt”, zei Herbert. Daarna zei hij: “Als ik LSD heb gebruikt en iets hoor wat puur ritme is, word ik meegenomen naar een andere wereld en een andere hersenstaat, waarin ik stop met denken en begin met weten.”

Dat zulke prominenten als Jobs, Engelbert en Herbert zich op dergelijke wijze uitlaten over psychedelica is voor velen wel het ultieme bewijs, want hun woorden moeten wel als gospel klinken. Maar kan het wetenschappelijk onderzoek uit die tijd dergelijke claims ondersteunen? Misschien wel.

Auteur Thomas B. Roberts (Ph.D.) deed baanbrekend medisch onderzoek en beschrijft in zijn boek ‘De psychedelische toekomst van de geest: Hoe entheogenen de cognitie verbeteren, de intelligentie vergroten en waarden verhogen’ een toekomst waarin psychedelica omarmd worden. Roberts presenteert in dit boek onderzoek naar het gebruik van psychedelica om het probleemoplossend vermogen te vergroten, motivatie te verhogen, het immuunsysteem te versterken en ethische waarden doorwrochter te maken. Het boek reflecteert niet alleen Roberts’ persoonlijke onderzoek maar ook dat van een aantal prominente personen. Een van die prominenten is de Amerikaanse biochemicus en Nobelprijswinnaar Kary Mullis. Mullis won de Nobelprijs voor zijn ontdekking van de polymerasekettingreactie (PCR), waarmee het DNA ontsloten kon worden. Mullis weet zijn doorbraak, net als Steve Jobs en Kevin Herbert, aan LSD (deels althans). De volgende woorden zijn de letterlijke woorden van Kary…

“PCR is een andere plek waar ik tussen de moleculen verkeerde toen ik het ontdekte, en ik was niet aan het trippen op LSD, maar in mijn geest had ik al geleerd hoe je daar moest komen. Ik kon op een DNA-molecuul zitten en kijken hoe het onbegrijpelijke aan me voorbijging… Ik leerde dat ik deels door middel van psychedelische drugs dacht, maar dat is mijn mening… Als ik nooit LSD had gebruikt, was ik dan nog in PCR? Ik weet het niet, ik betwijfel het, echt, ik betwijfel het.”


Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken