Blog
Teewinot Patenteert Biotechnische Cannabinoïden
2 min

Iers Farmaceutisch Bedrijf Teewinot Patenteert Biotechnische Cannabinoïden

2 min

Nu er meer inzicht bestaat over de verschillende elementen van de cannabisplant is de race begonnen om door middel van biotechniek specifieke cannabinoïden apart te produceren - zodat ze niet te onderscheiden zijn van de cannabinoïden in de cannabis. Het Ierse farmaceutische bedrijf Teewinot heeft onlangs een nieuw patent aangevraagd op dit gebied.

Een van de grootste gevechten op het gebied van medicinale cannabis is "natuurlijk product" versus farmaceutisch - een verhit debat voor veel overheden overal ter wereld. Intussen blijven farmaceutische bedrijven terrein winnen bij cannabinoïden als medicijn door het beschermen van nieuwe producten met patenten.

Het Ierse bedrijf Teewinot heeft kort voor het nieuwe jaar de patentrechten laten vastleggen waarmee ze toestemming hebben om door middel van "biosynthese" cannabinoïden te produceren - met andere woorden, biotechnisch verkregen cannabinoïden die het origineel nabootsen.

WAT IS BIOSYNTHETISCHE CANNABINOÏDE?

In wezen heeft het bedrijf een techniek ontwikkeld om cannabinoïden te produceren die identiek zijn aan de cannabinoïden die in de plant voorkomen, maar farmaceutisch zuiverder zijn dan de van nature voorkomende soort. Met andere woorden, dit proces schept de mogelijkheid om specifieke cannabinoïden te isoleren die van nature in cannabis voorkomen en ze te verwerken tot zelfstandige samenstellingen die zijn aangepast aan specifieke voorwaarden.

Hoe de pogingen van Teewinot zullen uitpakken als ze zichzelf in de markt zetten is een ander verhaal. Het samenspel tussen cannabinoïden en ook de impact op andere delen van de plant, zoals terpenen en flavonoïden is nog altijd een grote onbekende. In tegenstelling tot synthetische laboratorium productie is het met biosynthese in feite mogelijk om zowel de cannabinoïden als de terpenen in een chemisch proces te reproduceren die bijna echt zijn, maar in die gewenste hoeveelheden - en dat voor een fractie van de kosten. In theorie zou dit het bedrijf in staat stellen het bijkomende effect te repliceren waar natuurlijke cannabis te prefereren valt boven de meeste farmaceutische kopieën, en ze op maat zouden kunnen aanpassen voor specifieke aandoeningen. Maar hoe zich dit in de realiteit gaat ontwikkelen moet nog aangetoond worden. Simpel gezegd, het bijkomende effect is dat de verschillende cannabinoïden en andere actieve samenstellingen van cannabis samenwerken zodat die effectief zijn, in plaats van de elk bestanddeel apart.

Dit is precies de reden waarom bedrijven zoals Teewinot zich op dit terrein begeven, duidelijk anticiperend dat tenminste een segment van de markt zich vrijwillig of geforceerd zal veranderen door wetgeving in het voordeel van gefabriceerde, in plaats van natuurlijke producten.

EXTRACT VERSUS BIOSYNTHETISCH PRODUCT?

Pogingen om cannabis te creëren via biosynthese zijn niet nieuw. Verleden jaar zijn onderzoekers aan een Duitse universiteit erin geslaagd cannabis samenstellingen te synthetiseren door gebruik te maken van gist.

De gevolgen voor de industrie zouden groot kunnen zijn. Niet alleen zou de biotechnische industrie cannabinoïden kunnen isoleren die zich in de plant bevinden voor nieuwe medicamenten en behandelingen, ze zouden ook andere samenstellingen kunnen produceren en toepassen die niet in grote hoeveelheden in de plant zelf voorkomen voor specifieke doeleinden. Één zo'n voorbeeld daarvan is het cannabinoïde CBDV, waar GW Pharma onderzoek naar doet als toepassing voor haar epilepsie medicijnen.

RAKEN KWEKERS UITGESTORVEN?

Hoewel de impact van deze technologie niet direct gevoeld hoeft te worden is het duidelijk een opkomende trend in de industrie. Kwekers die te veel uitbreiden wat het aantal hectaren of productie betreft, kunnen zichzelf vroeger of later geconfronteerd zien met de concurrentie; niet van buitenlandse of zelfs andere staten, maar eerder door natuurlijk geproduceerde samenstellingen, in een laboratorium geproduceerd voor specifieke medische aandoeningen waarvoor de plantenextracten grotendeels onbelangrijk zijn.

Er zal natuurlijk altijd vraag blijven naar cannabistoppen. Laten we eerlijk zijn, er gaat niets boven het testen van je zelfgekweekte toppen. Bovendien heb je, als je zelf kweekt de vrijheid om te kiezen, inplaats van je geld uit te geven aan een toch al overrijpe farmaceutische industrie. Het is echter duidelijk dat de markt meer geperfectioneerd wordt terwijl de hervormingen doorpakken - en als natuurlijke cannabinoïden nagemaakt en gemengd kunnen worden op een manier die cannabis identiek nabootst zullen veel overheden geneigd zijn het als een "rechtmatige" bron te beschouwen.

 

         
  Marguerite Arnold  

Geschreven door: Marguerite Arnold
Met jaren van schrijfervaring op zak besteed Marguerite haar tijd aan het onderzoeken van de cannabis industrie en de ontwikkelingen van de legalisatie-beweging.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken