Blog
IJswater
3 min

Bevorderen IJswater En Volledige Duisternis De Productie Van Trichomen?

3 min
Kweken Seedshop

Sommigen beweren dat spoelen met ijswater en volledige duisternis voor de oogst bevorderlijk zijn voor het uiterlijk, de smaak en kracht van je toppen. In dit artikel onderzoeken we of die geruchten kloppen.

In de cannabis community beweren sommigen dat spoelen met ijswater en een 24–36-urige periode van volledige duisternis voor de oogst bevorderlijk is voor de trichoom productie en de potentie van je planten. Ze claimen dat dit een goede manier is om de kwaliteit en kracht van je toppen te verbeteren. Anderen zeggen dat het dikke onzin is.

Zoals vaker het geval is, is de meeste informatie over spoelen met ijswater en extra duisternis ‘van horen zeggen’. In dit artikel onderzoeken we de beschikbare informatie over deze technieken. We kijken hoe ze van invloed zijn op de productie van trichomen in cannabis.

DE BEWERING: SPOELEN MET IJSWATER + VOLLEDIGE DUISTERNIS VERBETERT DE TRICHOOM PRODUCTIE

De Bewering

De theorie achter deze techniek is simpel. Allereerst is het spoelen met ijswater bedoeld om je planten lagere temperaturen te laten ervaren. Dat zorgt ervoor dat je toppen aantrekkelijke tinten ontwikkelen. Veel kwekers doen dat al. Ze verlagen gewoon de temperatuur in de kas of kweekruimte met airconditioning of ventilators. Het enige verschil is dat je met de ijswater methode de temperatuur verlaagt met ijswater. En dus niet met airconditioning of een ventilatiesysteem.

Ten tweede is de extra periode van duisternis bedoeld om de planten stress te bezorgen. Om de toppen te beschermen en de kans op reproductie te vergroten, halen ze voedingsstoffen uit de fan leaves. De combinatie van lagere temperaturen en minder licht zou de planten stimuleren groter en steviger te worden. De toppen zouden daarbij meer trichomen bevatten en bijzondere kleuren ontwikkelen.

Gerelateerd artikel

Gids Voor Het Splitsen Van Cannabis Stammen

We weten ook dat bepaalde stress ervoor zorgt dat cannabis planten hun maximale potentie bereiken. Supercroppen en splitsen bijvoorbeeld, zijn twee veelgebruikte kweektechnieken, gebaseerd op extreme stress. Het is echter best eng om je planten zo vlak voor de oogst stress te bezorgen. Als er tenslotte iets misgaat, loop je het risico alles te verliezen.

HET OORDEEL: WERKT HET?

Het Oordeel

Helaas is er maar weinig kwalitatieve informatie beschikbaar over de effecten van extra duisternis en spoelen met ijswater. We moeten het vooral hebben van posts over 'thuisexperimenten'. Die vind je op forums, zoals 420 Magazine, THC Farmer, etc. En de weinige informatie die wel beschikbaar is, is tegenstrijdig. Sommige kwekers melden geweldige resultaten, terwijl anderen precies het tegenovergestelde zeggen.

In 2013 plaatste een kweker een bericht over dit onderwerp in 'The Grow Room' van 420 Magazine. Hij werkte met een Rascal OG. De kweker spoelde de plant met ijswater en hield haar 5 dagen voor de oogst in duisternis. Hij vergeleek het spoelen met ijswater met normaal spoelen met een combinatie van water en melasse. Dit gaf hij aan de planten in een kweektent onder normale licht omstandigheden. De laatste keer spoelen gebeurde vervolgens in complete duisternis. Het was in eerste instantie de bedoeling de plant ongeveer 48 uur in het donker te houden.

De kweker merkte op dat de periode van duisternis grote veranderingen opleverde. De toppen van de planten bevatten meer en grotere trichomen. “Ik weet niet precies wat er op botanisch gebied gebeurde, maar ik zag de trichomen in lengte en breedte opzwellen. Een paar trichomen (niet heel veel) veranderden van kleur en werden geel/amber.”

Gerelateerd artikel

Hoe Verhoog Je De Trichoomproductie Voor Het Oogsten Van Cannabis?

De teler gaf echter wel aan dat hij sceptisch was over het spoelen met ijswater. Hij adviseerde om gewoon water op kamertemperatuur te gebruiken voor het spoelen van de planten in complete duisternis.

In een van zijn wekelijkse kweekupdates legt Mr. Grow It uit waarom hij al zijn planten 48 uur voor de oogst complete duisternis geeft. Hij stelt dat het grootste deel van de harsproductie tijdens de bloei ‘s nachts gebeurt. Het blootstellen van de planten aan extra duisternis dient dan ook als “een ultieme poging” om de harsproductie te stimuleren. Hij merkt daarbij op dat licht ervoor zorgt dat de trichomen aan kwaliteit verliezen. De extra periode van duisternis voorkomt dit. Hierbij kleuren de trichomen melkachtig of amber. Mr. Grow It heeft het in deze video niet over spoelen met ijswater.

In sommige forumberichten wordt ook gesproken over de Stichting Institute of Medical Marijuana (SIMM). Dit is een van de eerste bedrijven die medicinale cannabis verkocht via Nederlandse apotheken. Daarbij wordt beweerd dat SIMM extra duisternis gebruikte om de potentie van strains te verbeteren. Het verhaal gaat dat een partij planten werd geoogst en dat de andere helft voor de oogst 72 uur extra in complete duisternis werd gezet. Samen met TNO laboratoria en de Universiteit van Leiden testte SIMM zo de potentie van de cannabis. Ze ontdekten dat de planten die 72 uur extra duisternis hadden gehad maar liefst 30% meer THC bevatten dan de andere partij. Wij konden hier echter geen informatie over vinden.

extra duisternis

Hoewel sommige kwekers echt fan zijn van de techniek met extra duisternis, zijn er ook critici. Veel kwekers beweren dat cannabis planten niet opeens meer hars produceren in slechts 24–48 uur. De techniek met extra duisternis zou niet veel meer doen dan de oogst uitstellen. Sommige kwekers geloven ook dat de planten meerdere dagen in duisternis moeten staan voor echte verschillen in de harsproductie.

Helaas is er nauwelijks wetenschappelijke literatuur te vinden over het kweken van cannabis. Dat betekent dat kwekers vaak gewoon moeten vertrouwen op hun eigen instinct en op de tips/trucs van andere, meer ervaren telers. Als je ooit berichten hebt gelezen op cannabis kweekforums, dan weet je hoe verdeeld de community is over bepaalde onderwerpen. Dat is hierbij niet anders. Het is dan ook aan jezelf om deze techniek uit te proberen en de resultaten zelf te evalueren.

Steven Voser

Geschreven door: Steven Voser
Steven Voser is een Emmy genomineerde freelance journalist die een hoop ervaring heeft opgedaan in de loop van de tijd. Mede door zijn passie voor alles wat met cannabis te maken heeft, spendeert hij nou veel tijd aan het ontdekken van de wereld van wiet.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken