Blog
Mexicaanse Immigratie In De VS & Verbod Op Cannabis
4 min

De Invloed Van De Mexicaanse Immigratie Op Het Amerikaanse Cannabisverbod

4 min
Editorials Nieuws

We onderzoeken een van de belangrijkste drijfkrachten achter Amerika's eeuwenlange oorlog tegen wiet. En nee, we hebben het niet over Harry Anslinger.

Welkom bij de editorials van Zamnesia! Steven, onze schrijver, deelt hier zijn mening over alle dingen die te maken hebben met cannabis, CBD en de smartshop industrie. Onthoud, de standpunten in deze artikelen zijn van de auteur en niet noodzakelijk die van Zamnesia als onderneming. Wil je jouw mening delen met onze auteur en ons team? Laat dan gerust een reactie achter.Wat betreft de oorsprong van het cannabisverbod, is het grote publiek aangeleerd te geloven dat wiet illegaal is omdat het gevaarlijk is. Duiken we echter goed in de materie? Dan leren we al snel alles over Harry Anslinger en zijn beruchte strijd tegen cannabis.

In dit artikel hopen we echter een licht te werpen op een andere belangrijke drijfkracht achter het cannabisverbod. Hier was al sprake van voordat Anslinger in het bestuur van het Federal Bureau of Narcotics terechtkwam. We hebben het over de Mexicaanse immigratie.

DE LEGALITEIT VAN CANNABIS IN DE VROEGE 20STE EEUW

De Legaliteit Van Cannabis In De Vroege 20ste Eeuw

Voordat we hierop voortborduren, eerst even een samenvatting van de legaliteit van cannabis in de VS in de vroege jaren 1900. Tot 1937 was wiet in Amerika in apotheken verkrijgbaar. Cannabis-tincturen stonden zelfs tot 1942 in de United States Pharmacopeia[1]. In deze periode werden de tincturen vooral verkocht als narcotisch en kalmerend middel. Deze producten werden voorgeschreven voor diverse symptomen. Denk aan delirium, rusteloosheid, maagpijn, onregelmatige menstruatie en hersenvliesontsteking.

Vanaf 1906 werd het gebruik van cannabis in de VS meer beperkt. In 1936 kwam bijvoorbeeld de propagandafilm Reefer Madness uit. En in 1937 legde de Marihuana Tax Act een exorbitant hoge belasting op het bezit, de teelt en het gebruik van wiet. Hierdoor konden uitsluitend de extreem rijken het nog betalen.

Gelukkig werd de Marihuana Tax Act door het Amerikaanse Congres in 1969 ongrondwettig verklaard. Dit gebeurde na de rechtszaak van psycholoog Timothy Leary tegen de Verenigde Staten. Leary daagde de wet uit nadat hij was vervolgd wegens het bezit van cannabis. Als argument voerde hij aan dat de wetgeving zelfbeschuldiging vereiste. En dat was in strijd met het vijfde amendement van de grondwet. Leary won de zaak en de Marihuana Tax Act werd ongrondwettelijk verklaard.

Gerelateerd artikel

De Falende Oorlog Tegen Drugs - Een Overzicht

Een jaar later keurde het Congres de Controlled Substances Act echter goed. Hierin werd cannabis geclassificeerd als een Schedule 1-middel. Dergelijke middelen worden gezien als onveilig, hebben een hoog potentieel voor misbruik en geen geaccepteerde medische toepassingen.

ACAPULCO GOLD: MEXICAANSE IMMIGRATIE EN HET CANNABISVERBOD

Acapulco Gold: Mexicaanse Immigratie En Het Cannabisverbod

In grofweg 30 jaar hebben de VS het standpunt over cannabis drastisch gewijzigd. Maar wat is hier de reden voor?

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk wel in staat een aantal antwoorden te bedenken op deze vraag. Maar we hebben het nu niet over Harry Anslinger en zijn nieuwe baan bij het Federal Bureau of Narcotics.

Tijdens de Mexicaanse burgeroorlog (1910-1920) kampte de VS met een enorme toestroom van Mexicanen die hun land ontvluchtten. Deze mensen brachten hun taal en gebruiken met zich mee. Maar ook iets anders, namelijk "marihuana".

Verschillende online bronnen beweren dat deze immigranten de Amerikanen kennis hebben laten maken met het recreatieve gebruik van cannabis. Maar dat is onzin. Aan het einde van de 19de eeuw werd er al hasj gerookt in salons in alle grote Amerikaanse steden. In het beroemde boek The Emperor Wears No Clothes beweert Jack Herer dat alleen al in New York in 1880 ruim 500 hasj-huizen waren, volgens The National Police Gazette.

De Mexicaanse immigranten zijn echter wel verantwoordelijk voor het woord "marihuana". Amerikanen kenden deze naam niet voor cannabis. Prohibitionisten grepen daarbij hun kans en gebruikten dit in hun voordeel. "Marihuana" klonk exotisch en eng. Amerikanen werden er daarbij op gewezen dat ze geen idee hadden dat ze zelf al lang "marihuana" gebruikten, zowel medicinaal als recreatief. De Amerikaanse overheid was zo in staat cannabis te demoniseren als een vreemde stof, afkomstig van de Mexicanen, waar je gek van werd.

De demonisering van de cannabisplant was een verlengstuk van de demonisering van Mexicaanse immigranten

"De demonisering van de cannabisplant was een verlengstuk van de demonisering van Mexicaanse immigranten", schreven dr. Malik Burnett en Amanda Reiman voor DrugPolicy.org. En ze hebben gelijk. Van alle drijfkrachten achter het cannabisverbod, hielp het woord "marihuana" cannabis veranderen in iets vreemds en bedreigends.

Jaren eerder vond in Californië een soortgelijke gebeurtenis plaats. San Francisco verbood opium in wat historici soms aanduiden als Amerika's eerste echte drugwet. Tussen 1870 en 1880 kampte de stad met een grote toestroom van Chinese immigranten. Ze besloot daarop al snel opium te verbieden. Dit trok namelijk "niet alleen de barbaren en verdorvenen" aan, maar ook jonge blanke mannen en vrouwen "van respectabele afkomst [...] waren betrokken bij respectabele zakelijke bezigheden in de stad".

Gerelateerd artikel

Top 10 Cannabis Strains Uit De VS

Voorafgaand aan deze beslissing waren opiumhuizen heel gebruikelijk in San Francisco. Na een verdubbeling van de Chinese bevolking tussen 1870 en 1880 veranderde dat echter allemaal. En cannabis stond een soortgelijk lot te wachten.

El Paso, Texas, was de eerste Amerikaanse stad die cannabis verbood in 1915. Dit was een van de grenssteden waar veel de Mexicaanse immigranten naartoe gingen vanwege de burgeroorlog in hun land. Tussen 1900 en 1920 groeide de bevolking van El Paso van 15.000 naar 77.000[2]. Er ontstonden al snel Spaanse kranten, scholen en theaters. Ook kreeg de stad te maken met gewelddadige conflicten, gevoed door de oorlog net over de grens.

Hoofdafgevaardigde Stanley Good van El Paso kwam met de volgende verklaring over het verbod op cannabis:

"Onder invloed van cannabis is iemand verstoken van angst en roekeloos gezien de gevolgen en resultaten. Soms sluiten we het door drugs overkomen slachtoffer op in de gevangenis. Maar vaak zijn agenten gedwongen de vijand te doden om hun eigen leven te redden [...] Mannen onder invloed van de drug zijn verantwoordelijk voor veel misdaden [...] De meeste Mexicanen zijn verslaafd aan de gewoonte en ook onder Amerikanen neemt het gebruik toe."

Harry Anslinger, een van de aanjagers van het cannabisverbod, zei daarbij dat de meerderheid van de cannabisgebruikers in Amerika bestond uit "zwarten, Latino's, Filippino's en entertainers", wiens "satanische" acties werden aangestuurd door cannabisgebruik[3].

AMERIKA'S DRUGSBELEID DRAAIT NIET ALLEEN OM DRUGS

Amerika'S Drugsbeleid Draait Niet Alleen Om Drugs

In dit artikel hebben we hopelijk een ding duidelijk gemaakt: de verbodswetten zijn niet ingevoerd omdat wiet de gezondheid bedreigt. Ze werden zelfs niet doorgevoerd omdat Harry Anslinger en het Federal Bureau of Narcotics iets te doen moesten hebben. Het verbod op cannabis danken we grotendeels aan de angst voor Mexicaanse immigratie in de Zuid- en Zuidwestelijke staten van Amerika na de Mexicaanse burgeroorlog.

Helaas is dit niets nieuws onder de zon. We hebben al vermeld dat het opiumverbod werd aangevoerd door Chinese immigratie in Californië. Maar er zijn ook soortgelijke voorbeelden voor andere drugs te vinden. Wat we hiervan leren? Overheden behandelen drugsbeleid niet als een gezondheidsprobleem, maar als een sociaal-politiek probleem.

Gelukkig is er niet alleen maar slecht nieuws. De VS loopt tenslotte voorop als het gaat om het wijzigen van het cannabisbeleid. Het mooiste is nog dat de doorgevoerde veranderingen in Colorado, Washington, Californië en Nevada reeds wereldwijd impact hebben. Denk maar aan Canada, Uruguay, Chili en andere landen.

Steven Voser

Geschreven door: Steven Voser
Steven Voser is een Emmy genomineerde freelance journalist die een hoop ervaring heeft opgedaan in de loop van de tijd. Mede door zijn passie voor alles wat met cannabis te maken heeft, spendeert hij nou veel tijd aan het ontdekken van de wereld van wiet.

Ontdek onze schrijvers
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
  1. United States Pharmacopea - http://antiquecannabisbook.com
  2. https://texasalmanac.com
  3. HuffPost is now a part of Verizon Media - https://www.huffpost.com

Read more about
Editorials Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken