Blog
Is Ketamine de sleutel voor toekomstige behandeling van depressie?
2 min

Is Ketamine de sleutel voor toekomstige behandeling van depressie?

2 min
Het gevecht tegen depressie is zwaar. Gelukkig vindt de wetenschap mogelijke oplossingen in illegale stoffen die de gemeenschap nog nooit eerder had overwogen. De meest recente is ketamine.

Geschat wordt dat een op de vier mensen een zware depressie zal ervaren voordat ze 24 jaar oud zijn. Het is een serieuze aandoening en een die diep doordringt in de maatschappij en levens verwoest. Het is ook een aandoening die enorm moeilijk behandelbaar is. Er is geen snelle oplossing voor depressies en het gaat om veel meer dan slechts "opvrolijken". Logischerwijs is dit gebied een grote zorg voor de wetenschap: Ze willen beter begrijpen hoe een depressie wordt veroorzaakt en wat de juiste behandeling is. Het meest recente onderzoek suggereert dat Ketamine, of "special K" de oplossing zou kunnen zijn.

STRESS, DEPRESSIE EN HET VERBAND MET OVERETEN

Een van de belangrijkste aanleidingen voor een depressie is chronische stress. Tenzij dit correct wordt beheerd, zal het leiden van een stressvol leven zonder afwisseling leiden tot afbraak van lichaam en geest. Het gevolg is angst en depressie, wat weer kan leiden tot overeten, oftewel troosteten. Dit leidt weer, samen met de stress en depressie, tot een remming van de synthese van proteïnen in de hersenen, die verantwoordelijk is voor de aanmaak van nieuwe synaptische verbindingen. Het resultaat is een vertraagde celrespons, waardoor de energie afneemt en de stofwisseling wordt vertraagd, waarmee de depressie in een neerwaartse spiraal terechtkomt.

Om het verband te onderzoeken tussen depressie en dieet, dachten een aantal wetenschappers dat het een goed idee was ketamine te geven aan muizen. Voordat ze zover waren, voerden ze de muizen een aantal maanden lang extreem vet voedsel. Dit overeten leidde uiteindelijk tot de aantasting van tot de synaptische plasticiteit en stofwisseling van de muizen, waardoor ze de symptomen van depressie vertoonden.

De muizen kregen een lage dosis ketamine. Ontdekt werd dat de symptomen van depressie binnen enkele uren verdwenen. De reden? Ketamine activeert de mTOR-route, waarvan bekend is dat deze de synthese van proteïnen, die de synaptische verbindingen bouwen in de hersenen, overziet. Hiermee wordt een van de belangrijkste problemen van depressie overkomen, die ervoor zorgt dat de depressie in een eindeloze lus blijft hangen. Natuurlijk worden de onderliggende problemen hier niet mee opgelost, zoals de chronische stress die de depressie in eerste instantie heeft veroorzaakt.

DE TOEPASSING OP MENSEN

Niet alleen muizen ondergaan inmiddels op ketamine gebaseerde therapie. De US National Institute of Health is zo overtuigd door eerder onderzoek naar dit onderwerp, dat ze zijn overgestapt op testen op mensen. Op het moment van schrijven, zijn ze aan het werven voor een ketamine/depressie onderzoek. Het doel is te beoordelen of ketamine een directe verlichting van symptomen kan opwekken en, als dit het geval is, hoelang dit duurt. Het zal fascinerend zijn de resultaten te zien! En als de eerdere onderzoeken juist waren, zullen de resultaten heel positief zijn.

Er wordt zelfs gedacht dat een lage dosis ketamine diegenen kan helpen die resistent zijn tegen traditionele behandelvormen. De exacte werking van ketamine en de effecten op de menselijke hersenen zullen echter nog veel gedetailleerder moeten worden onderzocht voordat ketamine een standaard behandeling kan worden voor depressie. Maar dit onderzoek toont wel aan dat er absoluut mogelijkheden zijn, waardoor er een wellicht effectieve manier geboden kan worden om depressie in de toekomst te behandelen.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken