Blog
Verticale Cultivatie
2 min

Is Verticale Cultivatie De Nieuwe Kweektrend Voor Cannabis?

2 min
Seedshop Wiet Kweken

Een cannabis kweektrend waarmee je geld en ruimte bespaart; dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn. We leggen uit waarom verticale cultivatie wellicht de toekomst kan zijn voor zowel kleinschalige als grootschalige kwekers.

T-shirts met cannabisblad, gasmasker bongs en fluorescerende wiet-memorabilia zijn slechts een aantal trends die zijn ontstaan in de wereld van de cannabis. Maar niet alle trends hadden zo succesvol moeten zijn, net als onze cliché cannabis T-shirts overigens. Maar wat nou als er een trend ontstaat die wel de aandacht en interesse waard is?

Verticale cultivatie zou dat zomaar kunnen zijn. Op papier klinkt het bijna te mooi om waar te zijn. Een van de grote nadelen van het kweken van cannabis, is vaak de enorme ruimte die er nodig is om een goede kweekomgeving op te kunnen zetten. En dat wordt alleen maar problematischer als je meer wil kweken dan slechts een paar planten. In plaats van de planten te verspreiden, is hier het idee je cannabisplanten bovenop elkaar te stapelen; als een soort heilige toren met wiet. Dit is natuurlijk ideaal als de ruimte beperkt is, maar ook als je de ruimte wel hebt. Verticale cultivatie kan de kosten van het binnen kweken beperken. Met deze methode, die in populariteit stijgt onder amateur kwekers, vragen we ons af hoe zo'n opzet eruitziet en hoe het werkt?

Hoe Werkt Verticale Cultivatie?

Heel simpel gezegd, zet je cannabisplanten op planken boven elkaar. Elke plant ontvangt water en voeding op dezelfde manier als in een hydroponic systeem. Essentiële voedingsstoffen en zuurstofrijk water worden toegediend via een netwerk van pijpen, aangedreven door pompen. Elk plant wordt ondersteund met een inert medium zoals kleikorrels of perliet. Nu aan bijna alle basisbehoeften voor de cannabisplant is voldaan, blijft een van de meest belangrijke factoren over: Licht. En hier blinkt verticale cultivatie in uit.

Cilindrische, op hydroponic gebaseerde systemen blijken de meest populaire keuzes te zijn als het gaat om het adopteren van deze kweekstijl. Met de planten opgestapeld rondom een centrale lamp, kan je dit onmisbare component leveren tegen aanzienlijk lagere kosten. In een cilindrische set-up, kan een enkele lamp een groter aantal planten belichten, wat ruimte en energie bespaart. Dankzij inspiratie uit de Sea Of Green methode, worden klonen gebruikt, hoewel de sleutel naar grotere opbrengsten ligt in het gebruik van een groot aantal stekjes.

Waarom Zou Je Verticale Cultivatie Moeten Kiezen?

Het klinkt misschien als een ingewikkelde set-up, maar zelfs kleinschalige kwekers kunnen hun voordeel doen met deze methode. Het eerste en meest directe voordeel van deze kweek-setup is de geldbesparing. Terwijl je voor de opzet van een hydroponic systeem eerst moet investeren, zal dit worden gecompenseerd door de verminderde "draaikosten" van deze kweekomgeving. Met draaikosten bedoelen we de energie die tijdens de groeicyclus wordt gebruikt. Het verlichten van zelfs een klein aantal planten en verzekeren dat ze de correcte dekking ontvangen, kan een prijzig grapje zijn. Door de planten te stapelen en een lamp op te hangen, kan je deze vitale bron over meer planten verdelen met minder lampen.

En je wint niet alleen als het gaat om energie, maar ook op de ruimte. Deze opzet kan op zo'n manier worden geïmplementeerd dat een ruimte, die eerst groot genoeg was voor slechts een paar planten, in capaciteit kan verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. Omdat het terugverdienen van de investering een logisch doel is voor kleinschalige kwekers, kan dit het kweken van cannabis aanzienlijk winstgevender maken en dus automatisch de moeite waard. En dat niet alleen, maar als je slechts enkele planten hebt voor persoonlijk gebruik, kan zelfs het allerkleinste appartementje ineens geschikt zijn. Wat jouw scenario ook is, er kleven zeker belangrijke voordelen aan het adopteren van deze populaire kweekmethode.

 

Lucas

Geschreven door: Luke
Luke is parttime schrijver en fulltime visionair. Als anonieme psychonaut, die in stropdas en kostuum deelneemt aan de samenleving, probeert hij op bewijs gebaseerde rationaliteit aan het volk over te brengen.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Seedshop Wiet Kweken
Zoeken in categorieën
of
Zoeken