Blog
Italië komt dichterbij cannabis hervormingen
4 min

Italië komt dichterbij cannabis hervormingen

4 min

Het Italiaanse leger boekt vooruitgang met de nationale distributie van medicinale cannabis. Zouden herzieningen van de recreatieve wetten ver achterlopen?

In september begon het Italiaanse leger voor het eerst het de distributie aan apotheken en ziekenhuizen van de cannabis die ze deze zomer voor medicinaal gebruik heeft gekweekt. De laatste paar jaren zijn juridische hervormingen langzaam op gang gekomen. Deze herfst werd de binnenlandse distributie van lokaal geweekte cannabis, hoewel uitsluitend voor de medicinale markt, dan eindelijk realiteit.

De meer interessante vraag is er echter eentje die niet alleen in de gedachten zit van de Italianen zelf, maar ook bij diegenen die de regelgeving in het land in de gaten houden. Afgelopen zomer introduceerden Italiaanse wetgevers een wetsvoorstel waarin niet alleen het recreatieve gebruik zou worden gedecriminaliseerd, maar waarin mogelijk ook de fundering werd gelegd voor een heuse recreatieve industrie. Het wetsvoorstel werd vertraagd tot afgelopen herfst, hoewel verwacht wordt dat het voorstel dit jaar zal worden goedgekeurd.

Hoewel Italië lange tijd als achterblijver is beschouwd als het gaat om de normalisatie van drugsbeleid, kan de lang verwachte landelijke distributie van medicinale cannabis ook wijzen op een dramatische stap voorwaarts, niet alleen op medisch vlak, maar ook als het gaat om recreatief gebruik. Dit is behoorlijk shockerend voor zo'n beetje iedereen binnen de wereldwijde legalisatie beweging. Het is echter nog opwindender dat deze cannabis hervormingen ook druk uit kunnen oefenen op hervormingen binnen heel Europa.

HOE EN WAAROM?

medische marihuana

Eerder deze zomer, toen de Italiaanse politici hun wetsvoorstel presenteerden, ontving het wereldwijde aandacht. Recreatief gebruik wordt duidelijk gedecriminaliseerd, net als in Duitsland, maar het gaat veel verder dan dat. Onder de huidige, nationale wetgeving is het in huis hebben van tot 15 gram cannabis voor persoonlijk gebruik gedecriminaliseerd, tegen 5 gram buitenshuis en ook zal je niet worden vervolgd voor kleine kweekprojecten (tot vijf planten) voor persoonlijk gebruik.

Het is echter nog verleidelijker dat de overheid in de toekomst de oprichting van cannabis clubs (die tot op heden in het geheim opereren) zal toestaan tot wel 50 leden, terwijl ook bedrijven een vergunning kunnen krijgen om legaal cannabis te produceren en te verkopen.

het idee van cannabis hervormingen blijft aan populariteit winnen, zowel voor medisch gebruik alsook het reguleren van een recreatieve industrie die al tijden in handen is van de georganiseerde misdaad. Maar liefst 73% van de Italianen ondersteunt cannabis hervormingen. 83% vindt de huidige drugswetten niet effectief. Ook het idee dat geld wordt weggehaald bij drugsbendes is een aantrekkelijke gedachte voor beleidsmakers. Ze beschouwen het als een manier om de maffia te verslaan en de financiering voor terroristische activiteiten, waaronder die van ISIS, weg te nemen.

Voor een land waar de schuld 33% hoger is dan de BBP, zijn de onbelaste opbrengsten van de drugshandel, tot wel tientallen miljarden Euro's per jaar, natuurlijk ook zeer overtuigend.

HEVIG VERZET

Om precies de redenen waarom voorstanders van legalisatie de maatregel ondersteunen, zeker omdat het Italië stevig in zou bedden in het kamp met hervormingen, zijn er nog steeds genoeg mensen, waaronder ook beleidsmakers, tegen het wetsvoorstel en zij hebben hard gevochten de doorgang te verstoren. Het voorstel heeft nu meer dan 1300 amendementen en is nog steeds niet goedgekeurd.

Cannabis Vaticaan

"We zijn absoluut tegen deze wetgeving, vanwege de boodschap die erachter zit: Dat iedereen vrijelijk een joint kan roken," zei vooraanstaand tegenstander Maurizio Lupi.

Blijkbaar is de Paus ook geen fan.

Dit is trouwens niet de eerste keer dat Italië heeft geprobeerd cannabis te legaliseren. Soortgelijke regelgeving werd vorig jaar al geïntroduceerd, om direct de kop ingedrukt te worden. Dat gezegd hebbende, wordt nu toch duidelijk vooruitgang geboekt, net als recreatieve hervorming op andere plaatsen, ook al gaat het langzamer dan gehoopt.

WAT ER BEREIKT ZAL WORDEN MET MEDICINALE HERVORMINGEN

Nu het kweken van start is gegaan, evenals de nationale distributie, zijn de Italianen de Duitsers voorbijgestreefd, net als zo'n beetje elk ander land die voorop loopt als het om cannabis hervormingen gaat. Een binnenlandse, gereguleerde industrie, zelfs als de nadruk allereerst ligt op het medische vlak, zorgt voor een infrastructuur waarna andere hervormingen plaats kunnen vinden. Dit wordt ook duidelijk erkend in het lopende wetsvoorstel.

Medische cannabis Italië

Medische hervormingen op een institutionele schaal, zullen de conversatie over recreatief gebruik op een aantal vlakken resetten, beginnend bij het toestaan van de thuisteelt door medische gebruikers, maar ook voor recreatieve gebruikers die hun kleine voorraad graag thuis willen kweken, wat zowel in Italië als Duitsland het geval is. Hoewel de Duitse overheid, in ieder geval op federaal niveau, niet dezelfde acceptatie laat zien als de Italianen in het toestaan van de thuisteelt, zijn er een aantal gemeenten, zoals het noordelijk gelegen Bremen, diezelfde richting uitgegaan. In tegenstelling tot Duitsland, waar medisch gebruikers vermoedelijk volgend jaar onder de nationale zorgverzekering zullen vallen, lijken de Italianen de onvermijdelijke overstap te maken naar het toestaan van recreatief gebruik als het medicinaal gebruik overal is ingeburgerd.

IMPACT OP DE REST VAN EUROPA

Cannabis in Europa

Wat wereldwijd de aandacht getrokken heeft van voorstanders, is de manier waarop Italië vooruitgang boekt. Het is duidelijk dat de Italianen nu een legalisatie plan in "Colorado-stijl" overwegen, wat tot op heden niet mogelijk leek, bijna tot nationaal niveau in elk ander Europees parlement, beginnend in Duitsland. Het kan zomaar zijn dat de Italiaanse wetgeving, ook al werd deze dan herhaaldelijk uitgesteld, het eerste domino-steentje zal zijn die de rest van het verbod in Europa om laat vallen.

Wanneer Italië de wetgeving doorvoert, zal er veel druk komen te staan op anderen, beginnend met, maar niet beperkt tot, Duitsland, om eindelijk actie te ondernemen om een gereguleerde, recreatieve drugsindustrie op te zetten waar al zolang op gewacht wordt, zeker sinds Colorado en Washington State in 2014 zeer lucratieve markten hebben opgezet. Daarnaast zal ook Canada recreatief gebruik waarschijnlijk volgend jaar legaliseren. Dit is zelfs nog overtuigender omdat het ernaar uitziet dat Canada hoogstwaarschijnlijk een belangrijke exporteur zal worden van medische voorraden, nu steeds meer Europese landen hun burgers medische toegang verschaffen.

Als een van de meest waardevolle cash crops op aarde, zeker wanneer het bedoeld is voor een recreatieve markt, kan het zomaar zijn dat heuse cannabis hervormingen tegen 2020 volop aan de gang zijn in Europa. De belastingopbrengsten, en niet te vergeten de banen die de industrie kan creëren, zullen veel overtuigender zijn dan de status quo, met name in een tijd waarin iedereen het moeilijk heeft.

Het is absoluut mogelijk dat de langverwachte hervormingen in Italië nog een paar maanden of misschien wel een jaar zullen duren. Maar het voorstel ligt nu in elk geval op tafel. En als een gevolg hiervan, zijn alle ogen gericht op het zuiden van Europa, die het voortouw moet nemen voor een beleidsverandering die overal hoognodig is.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken