Blog
Italië versoepelt medicinale marihuana wetgeving
1 min

Italië versoepelt medicinale marihuana wetgeving

1 min

Nu cannabis de overgang maakt richting een geaccepteerde en legale stof, zitten veel kwekers vast in het grijze gebied van de wet. Italië probeert het nu te verhelderen.

Vorig jaar zetten een gigantische hoeveelheid Italiaanse politici en wetgevers vaart achter een wetsvoorstel die tot doel had om cannabis uiteindelijk te legaliseren, te belasten en te reguleren binnen het land. Hoewel traag, wordt er wel vooruitgang geboekt. Het laatste nieuws zal als een enorme opluchting komen voor medicinaal kwekers, omdat de overheid de medicinale kweek van de lijst met strafbare feiten verwijdert.

In plaats daarvan zullen diegenen, die medicinaal cannabis mogen kweken, uitsluitend te maken krijgen met een civielrechtelijke boete als ze worden gepakt voor het overtreden van de voorwaarden van hun kweekvergunning. Personen die recreatief kweken, zullen nog steeds te maken krijgen met strafrechtelijke vervolging als ze worden opgepakt.

Op dit moment is het gebruik van cannabis gedecriminaliseerd, maar het kweken en verkopen blijft een strafbaar feit. Personen die zoeken naar medicinale marihuana, moeten het kopen via goedgekeurde apotheken die het uit Nederland importeren.

De Minister van Justitie waarschuwde potentiële kwekers: "Personen die wiet op hun terras kweken, zullen niet worden gedecriminaliseerd." Het doel van de zet, en de voornaamste reden voor het decriminaliseren van cannabisgebruik, komt uit de noodzaak het overbelaste rechtssysteem te ontlasten, die wordt bedolven onder kleine vergrijpen. Andere overtredingen die werden gedecriminaliseerd, zijn aanstootgevende handelingen en rijden zonder rijbewijs.

Wat dit allemaal aantoont, is dat de autoriteiten in Italië cannabis niet langer beschouwen als een serieuze overtreding, hoewel het dus technisch gezien illegaal blijft. Het is in elk geval niet serieus genoeg om het geld van de belastingbetaler te verspillen in een poging cannabis strafbaar te houden.

Gedacht wordt dat de Italianen gemiddeld drie miljoen kilo cannabis per jaar consumeren, waardoor het een zeer lucratieve bron van inkomen zou zijn voor het land, mocht het worden gelegaliseerd.

Hoe dan ook, dit recente nieuws laat een trend zien die steeds dichterbij legalisatie komt. Politici doen het met frisse tegenzin, maar elke zet toont aan dat ze cannabis steeds minder beschouwen als bedreiging. Ze moeten nu opschieten en doorpakken!

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken