Blog
Kan harmine de sleutel zijn voor de behandeling van diabetes?
1 min

Kan harmine de sleutel zijn voor de behandeling van diabetes?

1 min
Research Smartshop

Een belangrijk ingrediënt in het mysterieuze Ayahuasca brouwsel, "De Caapi Rank", wordt onderzocht als mogelijke behandeling voor diabetes.

Psychedelische drugs spelen tegenwoordig steeds vaker een prominente rol in psychologisch onderzoek. Ayahuasca is een zo'n drug en heeft wortels in psychologische heling door traditionele praktijken. Het wordt gebruikt voor de behandeling van verslaving, chronische angst en PTSS, voor diegenen die bereid zijn te reizen en deel te nemen aan de ceremonies van stammen in de Amazone. Niet alleen de geest kan echter profiteren. Nieuw onderzoek suggereert dat een belangrijk ingrediënt in het mysterieuze Ayahuasca brouwsel inzichten kan bieden in de behandeling van diabetes. Meer precies heeft men interesse in de harmine in de ranken, die worden gebruikt om het brouwsel te maken, en dit kan mogelijk gevolgen hebben voor de behandeling van mensen over de hele wereld. Hoewel harimine ook in andere planten kan worden gevonden, komt de stof het meeste voor in de Caapi rank.

DIABETES: EEN WERELDWIJD PROBLEEM

Wereldwijd zijn ongeveer 380 miljoen mensen gediagnosticeerd met diabetes en hoewel ermee te leven valt, is diabetes een ziekte die onder controle gehouden moet worden zodat de persoon kan overleven. Het was in 2010 de 7e belangrijkste doodsoorzaak in Amerika, berekend naar het aantal gediagnosticeerde mensen. Sommige complicaties van diabetes zijn hypoglykemie, hartaanvallen, beroertes, nierziekte, blindheid en nog veel meer.

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline producerende beta-cellen in de alvleesklier. Beta-cellen groeien uitsluitend een korte periode tijdens de eerste jaren van de kindertijd, en replicatie van de cellen komt zelden voor.

In onderzoek, gepubliceerd door de website Nature Medicine, wordt bewezen dat harmine het vermogen heeft beta-cellen te vernieuwen en aan te maken, maar het verbetert ook de glycemische controle. Het verbetert ook de islet massa in de alvleesklier. Islets zijn de producenten van insuline en ze beheersen de suikerspiegel in de alvleesklier.

In een persbericht aan Science Daily, zei senior onderzoeksauteur Andrew Stewart: "De harmine klasse van geneesmiddelen laten menselijke beta-cellen vermenigvuldigen op een niveau dat relevant kan zijn voor de behandeling van diabetes."

Wetenschappers staan nu voor de uitdaging een manier te vinden de drug te gebruiken om de productie van beta-cellen in de alvleesklier te stimuleren, hoewel er geen bewijs is dat de nieuwe cellen mettertijd niet zullen worden vernietigd. Onderzoekers zijn nog steeds tevreden met de resultaten en het lijkt erop dat de medische gemeenschap ernaar uitkijkt meer te leren over hoe harmine kan worden gebruikt als mogelijke behandeling van diabetes.


Read more about
Research Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken