Blog
Kratom
5 min

Kratom: Strains, Doseringen En Consumptiemethodes Uitgelegd

5 min
Products Smartshop

Kratom is een plant die men zowel vanwege de stimulerende als de rustgevende effecten gebruikt. De werking is daarbij met name afhankelijk van de soort die je gebruikt. Ook de dosering en consumptiemethode spelen echter een rol. Lees deze handleiding, waarin we al die factoren uitgebreid bespreken.

Kratom is een boom die van oorsprong voorkomt in Zuidoost-Azië. Men gebruikt de plant daarbij al honderden jaren vanwege haar krachtige en unieke bifasische effecten. De officiële botanische naam van de boom is Mitragyna speciosa. Kratom komt uit dezelfde familie als de koffieplant.

Er zijn echter verschillende soorten kratom, elk met eigen kenmerken. Bovendien is kratom op diverse manieren te consumeren. Dat bepaalt mede hoe je de effecten ervaart. Lees verder en ontdek welke verschillende soorten kratom er zijn. Ook lees je welke consumptiemethodes er bestaan en hoeveel je zou moeten nemen.

KRATOMSOORTEN EN HUN INTENSITEIT

Er zijn diverse soorten kratom. Ze behoren echter allemaal tot een van de drie volgende algemene categorieën: rode kratom, groene kratom of witte kratom. Deze namen danken ze aan het feit dat de nerven (stengels) gewoonlijk rood, groen of wit zijn. De kleur is van grote invloed op de effecten die de plant heeft en zo ook op de aanbevolen dosering.

RODE KRATOM

Rode kratomsoorten behoren tot de populairste en toegankelijkste soorten. Veel mensen hebben een voorkeur hiervoor, omdat de planten ontspannende effecten hebben. Van rode kratom is het het beste zo’n 2–4g te nemen. Als je echter een sterker kalmerend effect wilt, kies dan voor 6–8g. 

Rode Kratombekijk rode kratom

GROENE KRATOM

Groene kratomsoorten staan erom bekend een combinatie van stimulerende en ontspannende effecten te bieden. Over het algemeen is het effect hiervan subtieler en voel je het niet meteen. Veel mensen hebben echter een voorkeur voor deze mildere effecten. Bij kleinere doseringen, werken groene kratomsoorten vaak stimulerend. Ze zijn dan een effectief middel om je op te peppen. Daarom hebben sommige mensen ook het gevoel dat groene kratom ervoor zorgt dat ze socialer en spraakzamer zijn. Wil je genieten van deze subtiele, stimulerende effecten? Dan adviseren we zo’n 2–4g.

Groene Kratombekijk groene kratom

WITTE KRATOM

Witte kratomsoorten zijn met name bekend vanwege hun stimulerende, energieke en versterkende effecten. Veel mensen profiteren van de energieboost die deze soorten geven. Ze gebruiken het daarbij om te werken, zich te concentreren of lang wakker te blijven. De soorten zijn echter ook in te zetten als oppepper aan het eind van een vermoeiende dag. Bovendien helpen deze strains mensen met weinig energie een langdurige energieboost te geven die hen de dag door helpt. Om deze effecten te bereiken, adviseren we een dosering van ongeveer 3–4g.

Witte Kratombekijk witte kratom

VERSCHILLENDE DOSES VOOR DIVERSE EFFECTEN

Verschillende Doses Voor Diverse Effecten

De effecten van kratom zijn met name afhankelijk van de soort. Ze hangen echter ook in grote mate af van de dosering. Verschillende hoeveelheden kratom staan bekend om behoorlijk diverse effecten. Over het algemeen geldt dat hoe minder kratom men neemt, hoe stimulerender en energieker de effecten zijn. Hoe meer je gebruikt, hoe groter de kans op een ontspannend effect. Als je bijvoorbeeld slechts 1g krachtig kratomextract consumeert, geeft dat vaak een extra stimulans. Als je echter 5g gebruikt, is dat meestal genoeg om je in een staat van ontspannen euforie te brengen.

Gerelateerd verhaal

Top 8 Effecten Van Kratom

Dat betekent dat het consumeren van kratom in bepaalde doseringen specifieke effecten heeft. Mensen die een energieboost willen of een extra stimulans kunnen gebruiken, kiezen vaak voor een kleinere dosis (niet meer dan 4g). Personen die willen ontsnappen aan spanning hebben meer baat bij een gemiddelde dosering. Mensen die écht ontspanning zoeken, doen er vaak goed aan een grote dosis kratom te nemen (6–8g of meer).

Het is echter belangrijk dat beginners van start gaan met een lage dosering. Bouw deze langzaam op door te experimenteren. Beginners of onervaren gebruikers adviseren we om nooit meer dan 2–3g kratom per keer te nemen.

VERSCHILLENDE VORMEN VAN KRATOM

Van versnipperde bladeren tot vloeibare extracten; kratom is ook op verschillende manieren te bereiden en gebruiken. Wij noemen hieronder de meestvoorkomende vormen en hoe je ze effectief gebruikt.

KRATOMBLADEREN

Kratombladeren

Het kauwen van kratombladeren is een van de gebruikelijkste manieren om kratom in natuurlijke vorm te gebruiken. Duizenden jaren lang hebben mensen zowel verse als gedroogde kratombladeren gekauwd om de effecten van de plant te ervaren. Gedroogde bladeren van kratom zijn ook te gebruiken voor het maken van kratomthee.

DOSERING

Er is geen aanbevolen dosering voor het kauwen van kratombladeren. De exacte hoeveelheid mitragynine (de primaire psychoactieve alkaloïde van kratom) die elk blad bevat, is namelijk moeilijk te bepalen. Het is dan ook meer een kwestie van gevoel om je ideale dosis kratombladeren te ontdekken. Dit gaat daarbij gepaard met vallen en opstaan. In bepaalde delen van de wereld kauwt men de hele dag door op kratombladeren. Je ideale dosering is echter afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de soort die je kauwt, je tolerantie voor kratom en de effecten die je nastreeft.

HOE GEBRUIK JE HET?

Om op de juiste manier te genieten van de kratombladeren, verwijder je de centrale vezelige nerf voordat je gaat kauwen. Je kauwt kratom op vergelijkbare wijze als tabak. Veel mensen vinden het daarbij prettig om het tussen hun wangen en tandvlees te laten glijden. Daardoor neemt de bloedbaan de actieve stofjes snel op, met name als je het onder de tong houdt. Het speeksel dat daardoor ontstaat, slik je door voor een optimaal effect. Mensen die de smaak echter niet lekker vinden, spugen het liever uit. Als de gekauwde kratom haar smaak verliest en een droge, smaakloze prop wordt, spuug je het uit.

VERSNIPPERDE KRATOM

Versnipperde Kratom

Kratombladeren zijn makkelijk te kauwen. Veel mensen versnipperen ze echter liever in kleine stukjes, waar makkelijker mee te werken is. Als je kratom versnippert, is het ook op meer manieren te gebruiken.

DOSERING

Bij versnipperde kratom gaat men ervan uit dat een dosis van grofweg 3–6g stimulerende effecten heeft en je energie en focus verbetert. Bij een dosering van 7–9g heeft het echter vaak een rustgevend effect.

HOE GEBRUIK JE HET?

Er zijn drie gebruikelijke manieren om versnipperde kratom te gebruiken. Als je de smaak niet vervelend vindt, is het mogelijk het te kauwen, net als hele bladeren. Natuurlijk moet je het wel eerst schoonmaken. Daarbij heeft het meteen effect. Sommige mensen voegen het toe aan andere voeding om de natuurlijke smaak te maskeren. Tot slot is het mogelijk er kratomthee mee te maken.

POEDEREXTRACTEN

Poederextracten

Kratompoeder is de gebruikelijkste vorm van kratom op de hedendaagse markt. Het is namelijk makkelijk te verpakken en te gebruiken. Duizenden jaren lang vermaalt men al kratombladeren tot poeder met behulp van diverse werktuigen. Tegenwoordig is het ook te vermalen met je eigen keukengereedschap, bijvoorbeeld met een koffiemolen.

DOSERING

De aanbevolen dosering voor poederextracten varieert op basis van het specifieke product en de concentratie. Over het algemeen geldt 0,5g als een milde dosis. Deze is op te voeren tot 1,5g voor een maximaal effect.

HOE GEBRUIK JE HET?

Kratom in poedervorm is toe te voegen aan verschillende vloeistoffen. De gebruikelijkste vloeistof is water. Het is echter ook in talrijke andere te vloeistoffen doen, zoals koffie, melk, kefir of sap. Veel mensen vinden dat het toevoegen van verpoederde kratom aan een milkshake (met name die met chocoladesmaak) een goede manier is om de bittere smaak te maskeren. Het is ook mogelijk er een pasta van te maken die je snel doorslikt met water om het sneller weg te krijgen. Mensen die echt niet tegen de smaak van kratom kunnen, doen de poeder in een gelatinecapsule en nemen het in als een pil.

VLOEIBARE EXTRACTEN

Vloeibare Extracten

Vloeibare extracten zijn vloeistoffen doordrenkt met kratom. Ze zijn over het algemeen super geconcentreerd en bevatten grote hoeveelheden kratom. Daarbij zijn ze snel en makkelijk te gebruiken. Ook is het mogelijk er een smaakstof bij te doen om de van nature bittere smaak van kratom deels te maskeren. Vloeibare extracten zijn een uitstekende keus als je kratom onderweg wilt gebruiken. Het is ook geschikt als je het discreet wilt consumeren zonder de aandacht te trekken. Belangrijk: deze vloeistoffen zijn vaak sterker dan poederextracten van verpulverde bladeren. Wees dus voorzichtig.

DOSERING

Kratomextract is vaak erg krachtig. Meestal is 1–2g al genoeg om milde psychoactieve effecten te ervaren. En met 5g ervaar je soms al een extreem ontspannend effect. De kracht van een vloeibaar extract kan echter per flesje verschillen. Er zijn bijvoorbeeld extracten die 50–55mg/ml mitragynine bevatten (het actieve stofje in kratom), maar ook concentraten met 80mg/ml of meer.

HOE GEBRUIK JE HET?

Over het algemeen gebruik je vloeibare extracten sublinguaal. Ze zijn daarbij zo te consumeren of in andere voeding of vloeistoffen te verwerken.

THEE

Thee

Kratomthee maak je door kratombladeren te verpulveren tot poeder en er thee mee te maken. Sommige gebruikers doen echter gewoon hele bladeren in kokend water en laten het mengsel een tijdje trekken. Hoewel men kratomthee al honderden, zo niet duizenden jaren gebruikt, vinden veel mensen dat het bitter smaakt. Ze kiezen er dan ook voor om het te zoeten met suiker of om het snel op te drinken om de smaak niet te proeven.

DOSERING

Als vuistregel geldt dat je 55g (vermalen of hele) kratombladeren toevoegt aan ongeveer een liter water voor het maken van de thee. Wanneer je hoogwaardige kratom gebruikt, is dat genoeg voor ongeveer acht kopjes sterke kratomthee. Het is aan jou hoeveel thee je er precies mee maakt. Hoe meer water, hoe minder krachtig het is. Daarbij is het verstandig om niet teveel kratomthee in één keer te drinken.

HOE GEBRUIK JE HET?

Voor het maken van kratomthee doe je gedroogde en verpulverde kratombladeren in een kop en giet je er kokend water overheen. Laat het ongeveer 2–3 minuten trekken, terwijl je blijft roeren. Het is ook handig de thee te zeven voordat je het gaat drinken. Kratombladeren zijn soms prima meer dan één keer te gebruiken om er thee mee te zetten. Nadat je ze eruit hebt gezeefd, zet je ze even weg voor later. Wees je er wel van bewust dat de thee de tweede keer minder krachtig is. De bladeren hebben dan namelijk een groot deel van hun chemische stofjes verloren.

Om tijd en moeite te besparen, is het ook mogelijk theezakjes met kratom te kopen. Zo behelst Jetpackkratom-thee kant-en-klare theezakjes. Daarmee is je veel werk uit handen genomen en kan er niets misgaan. Elk theezakje bevat 65mg mitragynine. Je doet hierbij gewoonweg een theezakje in een kop kokend water en laat het ongeveer een kwartier trekken.

David AB

Geschreven door: David AB
Schrijver en cannabisfanaat uit West-Canada. Als hij niet schrijft, vind je hem waarschijnlijk op de pistes van de Rockies, of relaxend met een koud biertje!

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken