Blog
Kratom Vs. Opium
3 min

Kratom Vs. Opium

3 min
Products Smartshop

De mainstream media labelt Kratom als een opiaat, maar daar klopt helemaal niets van. Kratom is geen opiaat, hoewel het er wel enige overeenkomsten mee vertoont.

Kratom is een legaal verkrijgbaar medicijn op kruidenbasis, de slechte reputatie dankt het aan de media. Kratom wordt nog wel eens als ‘straatdrugs’ beschouwd – verslavend, vernietigend en gevaarlijk. Soms vergelijkt met het met opiaten als heroïne en morfine – maar ze lijken absoluut niet op elkaar, en dergelijke beweringen slaan nergens op.

Veel media spelen in op de angsten van mensen om lezers aan te trekken. Het gevolg hiervan is dat er veel onjuiste informatie wordt verspreid. Zeker als het op drugs aankomt, is het moeilijk om een eerlijk geluid te vinden. Een dergelijk geluid in de nieuwsmedia vinden is zelfs nog moeilijker.

Kratom wordt met opium in verband gebracht omdat de actieve bestanddelen in Kratom op dezelfde receptoren inwerken als bepaalde opiaten. Kratom bevat echter geen opiaten – en dat is het grote verschil. Kratom veroorzaakt geen van de problemen die opiaten wel veroorzaken, zoals verslaving, ontwenningsverschijnselen en fysieke schade.

De alkaloïden in Kratom hebben een veel selectievere werking, ze werken voornamelijk als M-opioïde-receptoragonist, net als morfine. Maar Kratom veroorzaakt niet de verslavende effecten van opiaten, en daarom wordt het vaak gebruikt als veilige pijnstiller.

Ongeacht de chemische samenstelling van Kratom zorgen de krachtige effecten en het verband met opiaatreceptoren ervoor dat Kratom over het algemeen beschouwd wordt als een legale high die op de een of ander manier door de mazen van de wet heeft weten te glippen. Het is een misvatting om te stellen dat Kratom een groot probleem is in onze maatschappij, ook al kan het op veilige wijze als een medicijn gebruikt worden dat grote voordelen biedt.

Laten we dit verkeerd begrepen kruid eens nader bekijken en onderzoeken waarom het verkeerd is om het bij de opiaten in te delen en op welke wijze Kratom mensen precies kan helpen.

Wat is een opiaat?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen wat Kratom niet is, namelijk een opiaat. Opiaten hebben een onderdrukkende uitwerking op het menselijk lichaam, met name op het centrale zenuwstelsel – ze verminderen de pijn en verdoven de geest. Ze stimuleren tevens de afgifte van endorfinen en veroorzaken intense gevoelens van euforie. De combinatie van deze effecten is de reden waarom opiaten als heroïne zulke populaire drugs zijn.

Als het aankomt op illegale opiaten is heroïne de bekendste. Deze drug begon ooit als drug met therapeutische toepassingen, maar werd al snel verboden vanwege zijn misbruikpotentieel en de vernietiging en verslaving die het kan veroorzaken.

Dit gezegd hebbende, opiaten worden nog steeds vaak voorgeschreven als medicijn en ze worden in de meeste ziekenhuizen veel gebruikt als middel om hevige pijn te behandelen. Veel voorgeschreven opiaten zijn in feite synthetische versies van heroïne, maar voor zover het het lichaam betreft, zijn ze precies hetzelfde.

Het reden dat opiaten zo verslavend zijn, is dat ze samensmelten met de receptoren van het lichaam, eraan vast blijven zitten en zo verslaving veroorzaken. Het is deze binding die zo veel problemen veroorzaakt. Als opiaten samengaan met receptoren, creëren ze een ‘honger’ in de cellen waar ze aan vast zitten, waardoor het lichaam vervolgens opiaten nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Zonder deze opiaten gaat de productie van endorfinen drastisch omlaag en ervaar je intense gevoelens van onthouding. Zo wordt een cyclus van verslaving gecreëerd die, als je er niets aan doet, ernstige celschade en ziekte veroorzaakt. Een ontwenningskuur kan zo een tripje naar de hel worden.

Waarom is het verkeerd om Kratom als een opiaat te beschouwen?

Er is één groot verschil tussen Kratom en opiaten. Dit is het feit dat de actieve bestanddelen in Kratom alkaloïden zijn, die alleen interacteren met specifieke opiaatreceptoren in het lichaam. De alkaloïden in Kratom binden zich niet aan de receptoren en creëren dus geen schade op de lange termijn in de cellen van het lichaam. Hierdoor kan Kratom verlichting bieden voor bepaalde lichamelijke aandoeningen zonder dat het risico op verslaving of schade bestaat. Er is slechts een verwaarloosbaar risico op verslaving.

Een reden waarom Kratom soms als een opiaat wordt beschouwd is het feit dat Kratom een paar effecten produceert die erg veel lijken op de effecten van opiaten. Kratom gedraagt zich in het lichaam als een endorfine en produceert ontspannende effecten die sommige mensen erg aan die van opiaten doen denken (het zijn echter niet dezelfde effecten). Ook wordt Kratom als 100% natuurlijk product gebruikt, vaak worden de bladeren ervan fijngemalen. Hoewel dit niet het geval is bij de meeste opiaten, die juist grondig verwerkt worden, wijzen veel mensen erop dat de meeste opiaten gemaakt worden van papaverplanten, en daarom zijn deze dus ook ‘natuurlijk’ – dit veroorzaakt zelfs nog meer verwarring als het gaat over Kratom vs opiaten, en hoe ze van elkaar verschillen.

Kratom als behandeling voor het afkicken van opiaten

Kratom is zelfs gebruikt om ernstige afkickverschijnselen van een opiaatverslaving te behandelen. Kratom bevredigt de behoefte van aan opiaten verslaafde cellen, zonder de daadwerkelijke opiaatverbinding te voeden of nog meer schade te veroorzaken. Het stelt de cellen in staat om te herstellen, terwijl het verlichting biedt van ontwenningsverschijnselen. Bij sommige grote medische instituten gaat men er zelfs van uit dat de alkaloïden in Kratom in de toekomst extreem effectief zouden kunnen zijn bij de behandeling van opiaatverslavingen en dat ze zelfs wereldwijd een oplossing zouden kunnen bieden voor opiaatverslavingen.

Kratom gebruiken is veel veiliger dan opiaten

Te veel opiaten nemen kan je fataal worden. Opiaten vertragen het ademhalingssysteem, soms tot op het punt waarop de ademhaling gewoon stopt en de dood het gevolg is. Kratom doet dit niet, het veroorzaakt geen van de ernstige effecten die opiaten wel kunnen veroorzaken.

Kratom is legaal

Kratom is bijna overal ter wereld een legaal middel – Thailand, Birma en een paar andere landen uitgezonderd. De reden waarom het illegaal is in sommige landen heeft te maken met corruptie en politiek. In een aantal landen, zoals Duitsland, valt Kratom onder toezicht van de wet, maar is het verder wel legaal. Het wordt al duizenden jaren gebruikt, zonder dat er gevallen bekend zijn van ernstige ziekte en schade die direct veroorzaakt zijn door de consumptie van Kratom.

Dus, zoals je kunt zien, zijn er verschillende verbanden tussen Kratom en opiaten, maar ze zijn absoluut niet hetzelfde. Het is gevaarlijk om ze wel zo te noemen en het veroorzaakt alleen maar verwarring en onbegrip. Kratom biedt een volledig natuurlijke en alternatieve manier om met een heleboel aandoeningen om te gaan. Sommige medische professionals suggereren zelfs dit veilige en nuttige kruid een veelbelovend middel is dat in de toekomst vele pijnbehandeling zou kunnen vervangen. Pas wanneer we de ware aard van Kratom begrijpen, kan zijn volle potentie worden aangewend.


Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken