Blog
Kun je echt allergisch zijn voor wiet?
1 min

Kun je echt allergisch zijn voor wiet?

1 min
De voorstanders van een cannabisverbod zijn in een hoek gedreven. Het nieuwe argument tegen? Allergie.

Volgens nieuw onderzoek kan het stuifmeel van cannabisplanten allergische reacties veroorzaken die heel erg lijken op die van mensen met hooikoorts. Het is niet echt een verrassing, maar toch wordt het aangewend als argument tegen cannabis.

Het onderzoek

Het onderzoeksverslag zelf gaat over medisch bewijs en individuele gevallen van mensen bij wie een allergische reactie op cannabis is vastgesteld. Dit komt niet alleen door het inademen van het stuifmeel, maar ook door aanraking, het eten en injecteren (wat?) ervan. De symptomen lopen blijkbaar uiteen van een jeukende huid, niezen en verstopping tot aan een anafylactische shock. Volgens de onderzoekers is de allergische ziekte die in verband wordt gebracht met blootstelling aan cannabis Sativa en het gebruik ervan nog steeds relatief zeldzaam, maar wordt er wel steeds vaker melding van gemaakt.

Is het waar?

Ja, waarschijnlijk wel. Er zijn echter dingen waar je rekening mee moet houden, zodat je deze informatie niet verkeerd interpreteert. Ten eerste, dit is geen nieuwe ontwikkeling. Cannabis is er al duizenden jaren, allergische reacties doen zich niet nu ineens voor. Dan is er nog het feit dat miljoenen mensen al heel lang iedere dag cannabis gebruiken, maar toch komt dit nu pas voor het voetlicht. Van hen hoor je nooit over ernstige allergische reacties en er is nog nooit een sterfgeval direct door het gebruik van cannabis veroorzaakt.

Dan is er nog het feit dat alle planten die stuifmeel hebben allergische reacties kunnen veroorzaken. Alleen het feit dat cannabis illegaal is (in sommige landen) betekent niet dat dit met name op cannabis van toepassing is. Het zijn zelfs niet enkel stuifmeel producerende planten die allergische reacties kunnen veroorzaken, maar zo ongeveer alles wat geconsumeerd kan worden.

Een ding aan dit onderzoek is nogal opmerkelijk en werd ook door de media overgenomen, en dat is dat cannabis vaak schimmelig is en bedekt met stofmijten - en dat verhoogt nog eens het risico op een allergische reactie. Dit is belachelijk. Ten eerste, nee, het klopt niet. De meeste mensen laten hun wiet niet beschimmelen en weten hoe ze het moeten bewaren. En als het beschimmeld was, zou je het natuurlijk niet meer gebruiken. Je eet ook geen beschimmeld eten, dus waarom zou je wel beschimmelde wiet eten/roken? Het lijkt ons een vergezocht en een enigszins wanhopig argument.

Loop jij risico?

Wij denken dat de echt belangrijke vraag is "Is het waarschijnlijk dat jij allergisch voor cannabis bent?". Wel, de meesten weten dat al, maar voor degenen die het niet weten: "niet echt". Deze allergie is extreem zeldzaam, en je zou wel erg veel pech moeten hebben om een of andere allergische reactie te ondervinden. Marihuana wordt al eeuwen lang gebruikt, en dat zal ook nog heel lang zo doorgaan.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken