Blog
Kunnen Paddo's De Aarde Redden?
4 min

Kunnen Paddo's De Aarde Redden?

4 min

Sinds de ontdekking van paddo’s weten we hoe krachtig paddenstoelen kunnen zijn. Maar ze blijken nog veel meer te kunnen: ze kunnen ook olievlekken opruimen en plastic afbreken.

Wanneer je hier ‘paddenstoel’ zegt, heb je meteen onze aandacht. Maar veel mensen zien paddenstoelen uitsluitend als eten, terwijl ze in de realiteit zoveel meer zijn dan dat. Schimmels zijn een van de belangrijkste organismen in onze wereld en ook een van de oudste. En nu pas beginnen we ons te realiseren hoe ze ons kunnen helpen de gigantische ecologische ellende op te ruimen die de mens inmiddels heeft veroorzaakt.

Een gigantische sprong vooruit was de recente ontdekking dat paddenstoelen letterlijk plastic kunnen opeten en afbreken. In plaats van zich te voeden met graan of mest, kunnen deze schimmels zich ook met plastic voeden. Met betrekking tot de gigantische vervuiling waar we mee te maken hebben, is dit een fantastische ontdekking. Net zo belangrijk zijn bepaalde paddenstoelsoorten die olie eten. Zij zijn misschien wel de sleutel tot herstel van vervuilde omgevingen.

Paul Stamets: Paddestoelman

Paul StametsVoordat we verder gaan met het ontdekken van de grootsheid van paddenstoelen, eerst iets over het werk van Paul Stamets, een van de mensen achter de ‘mycoremediation’-beweging. Stamets is een wandelende bibliotheek en zijn kennis over het onderwerp is ongekend. De laatste jaren werd hij bekend vanwege zijn inspirerende TED talks, waarin hij schimmels beschrijft als een revolutie in de bosbouw en pesticide- en vervuilingsbeheersing. En dat is nog maar het begin. Stamets is daarbij niet verbonden met een academisch instituut: hij financiert de meerderheid van zijn onderzoek naar paddenstoelen met de winst die hij maakt met zijn eigen bedrijf, Fungi Perfecti. Tot nu toe heeft hij zes boeken uitgegeven over de kweek, het gebruik en de identificatie van paddenstoelen. 

De cellulaire intelligentie van mycelium

Mycelium

Het mycelium is het ingewikkelde web van vezelig weefsel waaruit paddenstoelen groeien. In feite is de paddenstoel alleen maar het vruchtlichaam van het mycelium. Stamets omschrijft het mycelium als het "neurologische netwerk van de natuur", een soort van "bewust membraan" dat de "gezondheid van de omgeving op de lange termijn" reguleert en beïnvloedt. In zijn boek ‘Mycelium Running’ beschrijft hij hoe het fijne web van mycelium ondergronds wonderen verricht: over een groot gebied verbindt het mycelium wortels van bomen met elkaar, terwijl het hun gezondheid nauwlettend in de gaten houdt. Als een boom bijvoorbeeld lijdt aan een glucosetekort, herkent het mycelium dit en zorgt het voor voedingsstoffen. Dit wonderlijke mechanisme wordt ook wel ‘mycorrhiza’ genoemd. Volgens Stamets kunnen paddenstoelen dan ook worden beschouwd als het immuunsysteem van de natuur.

Dit netwerk van weefsel is een eencellig, draadachtig membraan dat zich verspreidt over de grond. Het absorbeert rottende vegetatie, bedekt bossen en smelt uiteindelijk samen om paddenstoelen te creëren. Net zoals bij dieren, moet het de energie van een ander levend wezen binnenkrijgen om te overleven en dit doet het door het opnemen van voedingsstoffen uit de omgeving. "Ze hebben cellulaire intelligentie," zegt Stamets. "Wanneer je door het bos loopt, springen ze op, op zoek naar afval waar ze op kunnen teren. Ze weten dat je er bent."

Mycoremediation; opruimen met paddenstoelen

Mycoremediation is een term die door Stamets is bedacht. Het betekent in feite bioremediatie, of afvalmanagement, via het gebruik van schimmels. Zoals al eerder vermeld, hebben schimmels de mogelijkheid om door mensen achtergelaten afval te verwerken, maar hoe? Nou, de ecologische rol van schimmels is het afbreken van dingen. Dit wordt uitgevoerd door het mycelium, dat extracellulaire enzymen en zuren uitscheidt om structuren af te breken. Elk type schimmel is echter gespecialiseerd in het afbreken van bepaalde types voedsel. De sleutel is het matchen van de juiste soort met de materie die afgebroken moet worden. De toepassingen zijn bijna eindeloos; er zijn zelfs schimmelsoorten die chemische wapens af kunnen breken, zoals sarin.

Plastic etende schimmels

Het grootste afvalproduct ter wereld dat voor veel problemen zorgt, is plastic. Tijdens een recente expeditie naar het Ecuadoriaanse regenwoud door onderzoekers van Yale, werd een nieuwe schimmel ontdekt die een onverzadigbare trek in plastic lijkt te hebben. Deze schimmel, Pestalotiopsis microspore genaamd, is de eerste die kan overleven op een dieet bestaande uit uitsluitend polyurethaan (een soort van plastic). Bovendien is de manier waarop het plastic afbreekt voor voedsel anaeroob van aard, wat betekent dat het geen zuurstof nodig heeft. Dit is een goede zaak, want er is niet zoveel zuurstof in de diepste lagen van stortplaatsen, dus de schimmel zal hier prima in staat zijn om zijn werk te doen.

De kans bestaat echter dat de specifieke chemische stof die deze afbraak veroorzaakt, zal worden geïsoleerd, gesynthetiseerd, gepatenteerd en op de markt zal worden gebracht of zal worden achtergehouden met het oog op winst, maar laten we hopen van niet.

Olie etende schimmel

Nog een belangrijke toepassing van schimmels vinden we in het opruimen van olievlekken. Stamets wist al heel lang van deze mogelijkheden af en heeft dit toegepast waar hij maar kon. Jaren geleden, lang voor een aantal bekende olierampen, werkte Stamets samen met een bedrijf genaamd Battelle Laboratories om uit te vinden hoe olie het beste aangepakt kon worden. Ze voerden een experiment uit waarin vier hopen aarde werden gedrenkt in petroleum. Eén hoop werd behandeld met bacteriën, een andere met enzymen, de derde met mycelium en de vierde bleef onbehandeld, ter controle. Na zes weken ontdekten ze dat drie hopen "dood en donker waren en stonken". De ene die echter was behandeld met mycelium, had een grote hoeveelheid oesterzwammen ontwikkeld. Na nog eens twee weken werden de besmettingsverhoudingen getest. Ontdekt werd dat de verontreiniging in de met mycelium behandelde hoop was gezakt van 10.000 deeltjes per miljoen naar 200 deeltjes per miljoen, een duizelingwekkend verschil.

Wat de bevindingen van Stamets aantonen, is dat mycelium gebruikt kan worden om besmette gebieden te behandelen, zelfs op plaatsen waar geen ander leven zich kan ontwikkelen. Het kan giftigheid doen dalen naar een beheersbaar niveau en zorgen dat andere levensvormen een gebied kunnen overnemen.
Stamets is deze theorie blijven testen in de praktijk. Zo plaatste hij zakken met mycelium stroomafwaarts bij een industriële installatie die bekendstond om de productie van giftig afval. Wat bleek: het afvalwater werd gereinigd zodra het in contact kwam met de zakken. Enige tijd later, in 2007, tijdens een olieramp in de San Francisco-baai, doneerde Stamets voor meer dan $10.000 aan oesterzwammen aan de desbetreffende opruimdienst. Deze werden gebruikt om haarmatten af te breken die gebruikt waren om de olie op te zuigen. De paddenstoelen veranderden de met olie verzadigde matten in voedselrijke compost in slechts 12 weken!

Eindeloze toepassingen; de oplossing voor de milieucrisis?

Schimmels laten een ongelooflijke veelzijdigheid zien. Dit artikel belicht slechts het topje van de ijsberg. Het opruimen van ons afval zal waarschijnlijk een van de meest interessante toepassingen zijn, maar Stamets laat ook andere mogelijke toepassingen zien, zoals:

  • Hongersnood helpen voorkomen: voedzame paddenstoelen kunnen snel worden geteeld in vluchtelingenkampen, met zeer eenvoudige middelen.
  • Als biobrandstof: bepaalde paddenstoelen kunnen worden omgezet in biodiesel.

Hoewel veel overheden en instanties belangstelling hebben voor de mogelijke toepassingen van mycelium en de paddenstoelen die het produceert, kan het nog lang duren voordat ze algemeen toegepast zullen worden. Zoals bij veel dingen, moeten er mensen opstaan die voorop willen lopen. Paddenstoelen kunnen misschien wel de wereld redden, dus het is aan jou, maar ook aan ons om daaraan bij te dragen.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Onderzoek Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken