Blog
Kunnen Paddo's De Aarde Redden?
4 min

Kunnen Paddo's De Aarde Redden?

4 min
Onderzoek Shroomshop

Sinds de ontdekking van magische paddestoelen weten we over hun kracht. Maar heel langzaam beginnen we meer inzicht te krijgen in hun grootsheid: ze kunnen olievlekken opruimen en plastic afbreken.

Wanneer je hier "paddestoel" zegt, gaan er oortjes omhoog en beginnen oogjes te glimmen. Maar veel mensen zien paddestoelen uitsluitend als eten, terwijl ze in realiteit zoveel meer zijn dan dat. Schimmels zijn een van de meest belangrijke organismen in onze wereld en ook een van de oudsten. En slechts nu beginnen we ons te realiseren hoe zij ons kunnen helpen de gigantische ecologische ellende op te ruimen die we hebben veroorzaakt.

Een gigantische sprong vooruit was de recente ontdekking dat paddestoelen letterlijk plastic kunnen opeten en afbreken. Zoals sommige paddestoelen zich voeden met graan of mest, voedt deze schimmel zich met plastic. Met betrekking tot de gigantische vervuiling waar we mee te maken hebben, is dit een fantastische ontdekking. Net zo belangrijk zijn bepaalde paddestoel soorten die olie eten. Ze zijn de sleutel tot herstel van vervuilde omgevingen.

Paul Stamets: Paddestoel Man

Paul StametsVoordat we verder gaan met het ontdekken van de grootsheid van paddestoelen, kijken we eerst naar het werk van Paul Stamets, een van de leiders achter de "mycoremediation" beweging. Stamets is een wandelende bibliotheek en zijn kennis over het onderwerp is ongekend. De laatste jaren werd hij bekend vanwege zijn inspirerende TED praatjes, waarin hij schimmels promoot als een revolutie in de bosbouw, pesticide- en vervuilings-beheersing en dit is slechts wat hij tot nu toe persoonlijk heeft onderzocht. Stamets is niet verbonden met enig academisch instituut, hij financiert de meerderheid van zijn onderzoek naar paddestoelen met de winst die hij maakt in zijn eigen bedrijf, Fungi Perfecti. Tot nu toe heeft hij zes boeken uitgegeven over de kweek van paddestoelen, het gebruik en de identificatie. 

De Cellulaire Intelligentie Van Mycelium

MyceliumMycelium is het ingewikkelde web van vezelig weefsel waaruit paddestoelen groeien. In feite is de paddestoel slechts het vruchtlichaam van mycelium. Stamets omschrijft het als het "neurologische netwerk van de natuur", een soort van "bewust membraan" die de "gezondheid op lange termijn van de gastomgeving" controleert en beïnvloedt. In zijn boek "Mycelium Running" beschrijft hij hoe het fijne web van mycelium ondergronds wonderen verricht: over een groter gebied verbindt mycelium wortels van bomen terwijl hun gezondheid nauwlettend in de gaten gehouden wordt. Als een boom bijvoorbeeld lijdt aan een glucose tekort, herkent de mycelium dit en levert voedingsstoffen. Dit wonderlijke mechanisme heet "mycorrhiza". Volgens Stamets kunnen paddestoelen worden beschouwd als het immuunsysteem van het milieu.

Dit netwerk van weefsel is een eencellig, draadachtig membraan dat zich verspreidt over het land. Het absorbeert rottende vegetatie, bedekt bossen en smelt uiteindelijk samen om paddestoelen te creëren. Net zoals bij dieren, moet het de energie van een ander levend wezen absorberen om te overleven en dit doet het door het absorberen van voedingsstoffen uit de omgeving. "Ze hebben cellulaire intelligentie," zegt Stamets. "Wanneer je door het bos loopt, springen ze op, op zoek naar afval waar ze op kunnen voeden. Ze weten dat je er bent."

Mycoremediation; Opruimen Met Paddestoelen

Mycoremediation is een term door Stamets werd verzonnen. Het betekent in feite bioremediatie, of afval management, via het gebruik van schimmels. Zoals al eerder vermeld, hebben schimmels de mogelijkheid om door mensen achtergelaten afval te verwerken, maar hoe? Nou, de ecologische rol van schimmels is het afbreken van dingen. Dit wordt uitgevoerd door het mycelium, die extracellulaire enzymen en zuren scheidt om structuren af te breken. Elk type schimmel is echter gespecialiseerd in het afbreken van bepaalde types voedsel. De sleutel is het matchen van de juiste soort met de materie die afgebroken moet worden. De toepassingen zijn bijna eindeloos; er zijn zelfs schimmel soorten die chemische wapens af kunnen breken zoals bewapende pokken en sarin.

Plastic Etende Schimmels

Een gigantisch probleem is het grootste afvalproduct ter wereld: plastic. In een recente expeditie naar het Ecuadoriaanse regenwoud door onderzoekers van Yale, werd een nieuwe schimmel ontdekt die een onverzadigbare trek in plastic lijkt te hebben. Deze schimmel, Pestalotiopsis microspore genaamd, is de eerste die kan overleven op een dieet bestaande uit uitsluitend polyurethaan (een soort van plastic). Niet alleen dit, maar het proces waarin het plastic afbreekt voor voedsel is anaëroob en dit betekent dat het geen zuurstof nodig heeft. Dit is een goede zaak want er is niet zoveel zuurstof in de diepste lagen van de menselijke stortplaatsen, dus de schimmel zal in staat zijn erdoorheen te werken.

De kans bestaat echter, dat de specifieke chemische stof in kwestie, die deze afbraak veroorzaakt, wordt geïsoleerd, gesynthetiseerd, gepatenteerd en op de markt gebracht of achtergehouden met het oog op winst, maar laten we hopen van niet.

Olie Etende Schimmel

Nog een extreem belangrijke toepassing van schimmel vinden we in het opruimen van olievlekken. Stamets wist al heel lang van deze mogelijkheden en heeft dit toegepast waar hij maar kon. Jaren geleden, lang voor een aantal van de meest recente olierampen, werkte Stamets samen met een bedrijf genaamd Battelle Laboratories om uit te vinden hoe olie het beste aangepakt kon worden. Ze voerden een experiment uit waarin 4 hopen aarde werden gedrenkt in petroleum. Een hoop werd behandeld met bacteriën, een ander met enzymen, de derde met mycelium en de vierde bleef onbehandeld, als controle. Na zes weken werden de hopen blootgelegd en ze ontdekten dat drie hopen "dood en donker waren en stonken". De ene die echter was behandeld met mycelium had echter een grote hoeveelheid oesterzwammen ontwikkeld. Na nog eens twee weken werden de besmettingsverhoudingen getest. Ontdekt werd dat de verontreiniging in de, met mycelium behandelde, hoop was gezakt van 10.000 deeltjes per miljoen naar 200 deeltjes per miljoen, een duizelingwekkend verschil.

Wat de bevindingen van Stamets aantonen, is dat mycelium gebruikt kan worden om besmette gebieden te behandelen, zelfs op plaatsen waar geen ander leven zich kan ontwikkelen. Ze kunnen giftigheid doen dalen naar een beheersbaar niveau en dit voorbereiden totdat andere levensvormen het kunnen overnemen.
Stamets is deze theorie blijven testen met praktische toepassingen. In een geval, plaatste hij zakken, verzadigd met mycelium stroomafwaarts bij een industriële installatie die bekend stond om de productie van giftig afval. Afvalwater werd gereinigd zodra het in contact kwam met de zakken. Op een latere datum, tijdens de olieramp in 2007 in de San Francisco baai, doneerde Stamets voor meer dan $10.000 aan oesterzwammen aan de schoonmaakploeg. Ze werden gebruikt om de haarmatten af te breken, die gebruikt waren om de olie op te zuigen. De paddestoelen veranderden de met olie verzadigde matten in voedselrijke compost in slechts 12 weken!

Eindeloze Toepassingen; De Oplossing Voor De Milieucrisis?

Schimmels laten een ongelooflijke veelzijdigheid zien. Dit artikel belicht slechts een klein beetje. Het opruimen van ons afval zal waarschijnlijk een van het meest interessante gebruik zijn, maar Stamets laat aan duizelingwekkende hoeveelheid mogelijke toepassingen zien. Andere interessante zijn:

Helpen voorkomen van hongersnood: Voedzame paddestoelen kunnen snel worden geteeld in vluchtelingenkampen met zeer eenvoudige middelen.

Als een biobrandstof: Bepaalde paddestoelen kunnen worden omgezet in biodiesel.

Hoewel vele overheden en instanties een extreem grote belangstelling hebben in mogelijke toepassingen van mycelium en de paddestoelen die het produceert, kan het nog lange tijd duren voordat ze een groot onderdeel van ons leven zullen worden. Zoals bij veel dingen, moet het gewoon worden aangepakt door diegenen die zich geroepen voelen. Paddestoelen kunnen de wereld redden en het is aan iedereen om op te staan en zorgen dat het gebeurt.


Read more about
Onderzoek Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken