Blog
Legalisatie succes: Moet Colorado belasting terugbetalen?
1 min

Legalisatie succes: Moet Colorado belasting terugbetalen?

1 min
Marihuana is nu meer dan een jaar gelegaliseerd in Colorado. Hoe succesvol is dit geweest? Zo succesvol dat de staat zoveel belasting heeft gegenereerd, dat ze wellicht juridisch verplicht is wat terug te betalen!

De openlijke legalisatie van wiet in Colorado wordt door vele personen op de wereld beschouwd als een experiment om de voor- en nadelen te ontdekken. En wat voor experiment was het! Dit is nu een jaar gaande en tot nu toe is er een afname geweest in de misdaad en werkloosheid, terwijl toerisme en belastingopbrengsten zijn toegenomen. Er valt maar weinig te klagen!

De staat is zo succesvol geweest, dat ze nu moet nadenken over het terugbetalen van de belastingopbrengsten van de marihuana verkopen aan het volk. Dit allemaal omdat in de grondwet van de staat een maximum bedrag aan belasting is opgenomen en dankzij de snelgroeiende marihuana opbrengsten is dit maximum gigantisch overschreden.

Zowel de Republikeinen als de Democraten zoeken naar manieren om het geld te houden, omdat beide politieke partijen van mening zijn dat het niet handig is het geld terug te geven aan de inwoners. Zoals het er nu uitziet, zou elke inwoner van Colorado recht hebben op een cheque van $7,-. Dit lijkt niet veel, maar het tikt snel aan; bijna $30 miljoen van de opgehaalde $50 miljoen. Als je overweegt dat het de bedoeling was dit geld in scholen te investeren, zijn we het wel eens met de politici: Het geld moet niet worden teruggegeven. Deze mening wordt gedeeld door veel inwoners van Colorado, die eerst verteld werd dat de belasting zou worden gebruikt ten gunste van de staat en de inwoners zitten eerlijk gezegd niet te wachten op een armzalig bedrag terug in hun portemonnee.

Punt is echter dat dit onbekend terrein is. De beleidsmakers van de staatswetten hebben geen idee wat ze moeten doen. Het kan er zomaar toe leiden dat de staat oproept tot een stemming, waarin moet worden bepaald of de door marihuana opgebrachte belastingen moeten worden uitgesloten van het staats maximum en het lijkt ons vrij duidelijk dat dit het geval zou moeten zijn!

Hoe dan ook is het geweldig nieuws. Er zijn er veel die hoopten dat de legalisatie van marihuana in Colorado keihard onderuit zou gaan, maar het bewijst maar weer dat de legalisatie beweging krachtig vooruitgaat zonder negatieve impact. In de woorden van de hoofdcommissaris van de politie in Denver over de effecten van de legalisatie: "Alles is prima, misdaad is afgenomen en politiewerk gaat door zoals gebruikelijk."

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken