Blog
Ligt GW Pharmaceuticals onder de hamer?
4 min

Ligt GW Pharmaceuticals onder de hamer?

4 min
Nieuws Wetgeving

GW Pharmaceuticals, een Brits farmaceutisch bedrijf, heeft een investeringsbank aangetrokken temidden van geruchten over overname.

GW Pharmaceuticals Plc (GWP.L), de Britse fabrikant van farmaceutica, die het best bekend is voor de ontwikkeling van geneesmiddelen op basis van cannabinoïden, is een samenwerking aangegaan met de investeringsbank Morgan Stanley. Volgens nieuwsverslagen is het bedrijf benaderd door andere fabrikanten van medicijnen die hun interesse hebben uitgesproken in overname, hoewel GW, volgens de woordvoerder, op het moment niet te koop is. Deze zet komt echter wereldwijd op een zeer interessant moment. Medicinaal gebruik ligt duidelijk in steeds meer Amerikaanse staten op tafel, Canada zal waarschijnlijk volgend jaar recreatief gebruik legaliseren en de geregistreerde patiënten populatie stijgt maandelijks wel met 10%, Australië en Kroatië hebben hun eerste stappen in het medische veld gezet en Duitsland is van plan het medicijn begin 2017 niet alleen opnieuw in te delen, maar het ook te vergoeden onder de zorgverzekering.

 

 

Medicinale cannabis

Op cannabis gebaseerde medicijnen staan duidelijk onder de aandacht van hoge piefen, ondanks het feit dat legalisatie en zelfs medicinaal gebruik een politieke voetbal blijft in veel delen van de wereld, vooral in de VS en verschillende Europese landen.

Dat gezegd hebbende, hangt de vraag of de medicinale cannabis markt zal worden gedefinieerd in de vorm van een pil of een natuurlijke bron nog steeds in de lucht als de gerookte joint van gisteren.

WIE IS GW PHARMACEUTICALS?

Wie is GW Pharma

Het bedrijf, gevestigd in Cambridge, Engeland en opgericht in 1998, ontving in eerste instantie internationale aandacht door de introductie van Sativex, de eerste op cannabinoïden gebaseerde spray, gericht op patiënten met multiple sclerose en daadwerkelijk gebaseerd op de THC in de cannabisplant (in plaats van een synthetisch brouwsel). De belangrijkste rivaal was Dronabinol, een pil die synthetische THC bevat en tientallen jaren in de VS en Europa werd gepromoot, voornamelijk voor de behandeling van AIDS. De laatste jaren werd echter duidelijk dat synthetische cannabinoïden de klus niet konden klaren, omdat steeds meer onderzoek verscheen over de efficiëntie van cannabinoïden op een groot aantal aandoeningen. Gebruikers klaagden dat ze niet in staat waren hun doses te reguleren (wat wel kan bij roken of vapen). En daarnaast rees natuurlijk ook de meest logische vraag: Waarom zou je in een lab iets creëren dat veel goedkoper en gemakkelijker kan worden gekweekt?

Na de introductie van Sativex in 2010, hetzelfde jaar waarin Dronabinol opnieuw werd geclassificeerd als Schedule III drug in de Verenigde Staten, presteerde het echter slecht en hier waren meerdere redenen voor. De eerste was dat het medicijn, hoewel op de markt gebracht in 20 landen, nooit is goedgekeurd door de FDA, waardoor het enorm duur was (want het werd niet gedekt door de zorgverzekering), met name in vergelijking met Dronabinol. Het andere probleem was, natuurlijk en vooral in de VS, dat het begon te wedijveren met "het echte spul" omdat de wind van legalisatie door het land raasde.

Epidolex, het op cannabinoïde gebaseerde medicijn voor epilepsie, bevindt zich trouwens in de laatste fase van testen en zal vermoedelijk volgend jaar al goedkeuring ontvangen van de Food and Drug Administration. Het medicijn presteerde ook goed in Canadese proeven als het gaat om de behandeling van kinderen met Dravet syndroom, een ernstige vorm van epilepsie bij kinderen. Het nieuws van deze succesvolle testen verdubbelde in Canada de waarde van GW. Sommigen schatten in dat de verkoop van Epidolex wel $800 miljoen per jaar in het laatje kan brengen.

CANNA FRANKENSTEIN?

Het succes van GW Pharmaceuticals komt op een interessant moment. Iedereen, van Israëlische biotech start-ups, tot Canadese kwekers en andere, kleine bio-ontwikkelingen die elders plaatsvinden, wordt wakker als het om op cannabinoïden gebaseerde medicatie gaat en probeert er een graantje van mee te pikken. Op zo'n beetje elk continent waar legalisatie op het moment overwogen wordt, zeker op het medicinale vlak, gaat geld van hand tot hand. De vraag blijft echter of farmaceutische oplossingen ooit de voorkeur zullen hebben (of net zo effectief zijn) van de meerderheid medische gebruikers. En hoewel niemand in een officiële positie het zal toegeven, blijft het feit bestaan dat de rauwe plant goedkoper is als het om toedienen en produceren gaat. Private gezondheidsverzekeringen zullen wellicht farmaceutische oplossingen vergoeden. Het is echter niet duidelijk of de premies voor de standaard zorgverzekeringen zullen worden verhoogd om de duurdere, gefabriceerde cannabinoïden te vergoeden die nu op de markt verschijnen of dat minder rijke patiënten uiteindelijk, als standaard, het rauwe plantenmateriaal ontvangen (en ironisch genoeg dus ook een beter product).

 

Epidiolex

Daarbovenop komt het uiteindelijk ook neer op de voorkeur van de gebruiker. En patiënten lijken het erover eens te zijn: Geïnhaleerde of verdampte cannabis of olie is de gemakkelijkste manier om een dosering toe te dienen en te beheersen voor volwassenen. En het zijn de biotechnologische en zorgvuldig gekweekte planten, en niet het geneesmiddel dat ervan wordt geproduceerd, die de oorzaak zijn van de medicinale impact. Epidolex, ongeacht hoe dit wordt ingecalculeerd bij GW, wedijvert reeds met een vorm van natuurlijke cannabis die in de VS werd gekweekt, namelijk Charlotte's Web (een THC-arme variant), die eenvoudig tot een olie kan worden verwerkt en toegediend aan kinderen met Dravets syndroom. Wat maakt GW's Epidolex zoveel aantrekkelijker?

HET DRAAIT OM DE CIJFERS

Het punt is dat het momenteel een race naar de eindstreep is, voor zowel medicijnfabrikanten als kwekers. Als een medicijn als Epidolex op federaal niveau in de VS, en in de EU, wordt goedgekeurd, betekent dit dat diegenen die gespecialiseerde soorten kweken, maar geen geregistreerde farmaceutische ondernemingen zijn, te maken krijgen met een nadeel op de markt, omdat de regelgeving op de hele wereld zal veranderen om medicinaal gebruik mogelijk te maken.

Het is niet waarschijnlijk dat GW, of elk ander farmaceutisch bedrijf, de markt klem kan zetten met een of ander medicijn met cannabinoïden, zelfs niet voor de behandeling van een bepaalde ziekte of symptoom. Wat Big Pharma echter duidelijk probeert, is nu zo snel mogelijk een zo groot mogelijk marktaandeel te behalen, in sommige gevallen slechts maanden voor de medische legalisatie per land. Of ze duiken, in het geval van Kroatië, tegelijkertijd met de legalisatie op de markt (wat Tilray deze zomer voor elkaar kreeg).

De markt voor nieuwkomers en beginnende ondernemers, en niet te vergeten de speciaal gekweekte soorten, is in andere woorden nog steeds een prachtige, blauwe oceaan, maar de grote witte haaien zwemmen in hoog tempo richting de buit die voor het grijpen ligt.

 

 

Fast Eddy

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken