Blog
Marokko Overweegt Legalisatie Van Cannabis
2 min

Marokko Overweegt Legalisatie Van Cannabis

2 min
Nieuws Wetgeving

Nu de cannabis hervormingen over de aardbol razen, overweegt Marokko zich aan te sluiten bij die beweging. Als je overweegt dat 42% van de hasj daarvandaan komt, is dat waarschijnlijk een goed idee!

Nu de cannabis hervormingen over de aardbol razen, overweegt Marokko zich aan te sluiten bij die beweging. Als je overweegt dat 42% van de hasj daarvandaan komt, is dat waarschijnlijk een goed idee!

Marihuana is een enorm groot onderdeel van de Marokkaanse cultuur en de levensader van velen die er wonen. Het is logisch dat de overheid naar manieren kijkt om dit te benutten in het voordeel van het land. De kweek en export van cannabis is een groeiende onderneming in Marokko, tot het punt waar de Party for Authenticity and Modernity (PAM), een van de grootste politieke partijen in Marokko, een debat leidde of het kon worden gelegaliseerd.

Opgemerkt moet worden dat Mulouda Hazib, het hoofd van de parlementaire delegatie van PAM, wilde benadrukken dat dit geen motie was om de productie van drugs te legaliseren, maar een onderzoek naar hoe de wet veranderd kon worden om voordeel te bieden aan zowel de economie alsook het creëren van banen, gecentreerd rondom het medische en industriële gebruik van cannabis.

Campagne om illegale handel te stoppen

De laatste tien jaar hebben Marokkaanse autoriteiten hard gewerkt om de hoeveelheid land te verminderen die wordt gebruikt voor de kweek van cannabis. Gemeld is dat zij dit met 60% hebben verminderd. Er is echter nog een gigantische hoeveelheid illegale handel gaande en het huidige beleid lijkt niet effectief te zijn.

Campagnevoerders twisten dat door legalisatie, veel illegale activiteit zou worden gestopt, waardoor boeren legaal kunnen verkopen aan gereguleerde organen. Het meeste geld uit de Marokkaanse cannabis handel blijft in de zakken van georganiseerde misdaad, waarbij boeren zelf heel weinig betaald krijgen. Onderzoek suggereert ook dat, als cannabis kweek wordt gelegaliseerd, de boeren die via legale wegen verkopen, minder betaald zouden krijgen dan wanneer zij dit illegaal verkopen. Om het rendabel te maken voor de boeren, zal de overheid waarschijnlijk de prijs moeten subsidiëren, zoals aangegeven door Ahmed Benomar, de planning directeur van Marokkaanse agentschap voor de bevordering en ontwikkeling van het noorden. Als dit wordt doorgevoerd, haalt het effectief de macht weg uit de handen van de georganiseerde misdaad.

Hoe hebben de mensen hier baat bij?

Meer dan 1 miljoen van de 23 miljoen inwoners van Marokko vertrouwen op de cannabis handel om rond te komen. Het is een winstgevend gewas voor boeren in een land waar de aarde arm is en niet veel anders groeien wil. Cannabisplanten lijken extreem veerkrachtig te zijn, waardoor boeren een betrouwbaar gewas hebben dat brood op de plank brengt. Onder de huidige wetgeving, heeft Marokko echter zijn cannabis kweek gebieden zien verminderen van 137.000 hectares in 2003, tot slechts 47.000 in 2010, waardoor het extreem lastig wordt voor boeren die erop vertrouwen.

Ook levert cannabis teelt, volgens het non-profit Marokkaanse Netwerk voor industrieel en medicinaal gebruik van marihuana, een omzet van 10 miljard dollar per jaar, zo'n 10% van Marokko's economie. Als ze de zaken moeilijker maken, brengen ze alleen zichzelf schade toe. Terwijl het legaliseren van de kweek tot een meer uitgebreide economie kan leiden en een sterker land in zijn geheel; handelstekorten, waarover Bloomberg Businessweek een recordhoogte van 23% per GPD rapporteerde, kunnen worden verminderd.

Dit lijkt dus een inkopper en laten we hopen dat de Marokkaanse overheid hier net zo over denkt en het voortouw neemt binnen de legalisatie beweging.


Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken