Blog
MDMA is door de DEA goedgekeurd voor klinische onderzoeken
2 min

MDMA is door de DEA goedgekeurd voor klinische onderzoeken

2 min
Nieuws Onderzoek
DEA geeft groen licht voor het gebruik van MDMA in klinische onderzoeken naar de behandeling van angststoornissen

In wederom een enorme stap voorwaarts, heeft MAPS de goedkeuring van de DEA gekregen om MDMA te gebruiken in een klinisch onderzoek naar de behandeling van angsstoornissen, veroorzaakt door terminale ziekten.

Als het gaat om MDMA, zien de meeste mensen een party drug die op festivals over de hele wereld kan worden gevonden en die, dankzij hun illegale status, alleen verkrijgbaar is bij verdachte dealers. De gevoelens van euforie en empathie, die deze drug kan opwekken, kunnen echter op meer manieren worden toegepast en velen geloven dat MDMA succesvol kan worden gebruikt als onderdeel ven een therapie.

Op dit moment leidt de Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) de weg. Tot nu toe hebben zij zes experimenten naar de therapeutische toepassingen van MDMA uitgevoerd, waarbij diverse toepassingen zijn onderzocht, zoals de behandeling van PTSS, en er zijn therapeuten getraind om MDMA daadwerkelijk te gebruiken als onderdeel van hun therapie. Ze plannen nu klinische onderzoeken waarbij MDMA wordt gebruikt bij de behandeling van angst, veroorzaakt door terminale aandoeningen. Zojuist is bekend geworden dat ze toestemming van de DEA hebben gekregen om dit te doen. Als het onderzoek succesvol is, zullen ze een sterke zaak hebben bij de FDA voor de therapeutische legalisatie van MDMA, wat zou kunnen betekenen dat het al in 2017 kan worden ingezet als standaard behandeling.

Het is een enorme stap voorwaarts om een punt te bereiken waar MDMA nuttig kan worden gebruikt en schetst heldere doelen voor de mogelijke implementatie als erkend medicijn.

HET KLINISCHE ONDERZOEK

Het klinische onderzoek zelf zal worden uitgevoerd met 18 deelnemers, die allemaal gediagnosticeerd zijn met een terminale ziekte, waardoor hun levensverwachting op minder dan 9 maanden ligt, en die bijbehorende angststoornissen hebben ontwikkeld. Vijf willekeurige deelnemers zullen een placebo ontvangen, terwijl de rest een dosis van 125mg MDMA ontvangt, die wordt gebruikt in samenwerking met psychotherapie. En we hebben het hier over puur, in een laboratorium ontwikkeld spul, niet die rommel Molly of XTC die je op straat kan kopen en vaak niet eens MDMA bevat. Om het eerlijk te houden (en mogelijk ook uit medeleven), zullen de personen die een placebo krijgen, tijdens de tweede fase van het onderzoek ook MDMA ontvangen.

DE KRACHT VAN ANGST BENUTTEN

De belangrijkste kritiek op het gebruik van MDMA als behandeling voor angststoornissen is dat MDMA mogelijk ook angst opwekt. Met name sterke doseringen worden hiervan beschuldigd. Volgens Brad Burge, director of communications bij MAPS, draait het echter allemaal om intentie en omgeving. "MDMA produceert niet zozeer angst maar opwinding. Wanneer die opwinding naar voren komt in een onveilige situatie, zoals buiten een therapeutische omgeving of recreatieve context, kan dit worden ervaren als angst. Maar in de context van psychotherapie, kan deze opwinding als een vorm van angst worden ervaren, maar ook worden de opwinding en spanning van MDMA ervaren. Die angst kan dus productief worden gebruikt om te assisteren bij het therapeutische proces."

Natuurlijk is angst bij veel mensen niet aan de orde, tenminste niet wat ze als angst zouden ervaren. De gevoelens van verrukking en empathie kunnen een geweldige manier zijn om negatieve gedachtenpatronen (onder begeleiding) te doorbreken. Hierdoor kunnen mensen zichzelf beter begrijpen en hun situatie accepteren. Wij wensen MAPS veel succes bij hun inspanningen.


Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken