Blog
MDMA voor relatietherapie?
2 min

MDMA voor relatietherapie?

2 min
Nieuw onderzoek suggereert dat MDMA het antwoord kan zijn voor stellen om hun verschillen op te lossen.

Ga in het weekend naar elke grote club en je ziet vast en zeker feestgangers, vol met pillen, op de dansvloer, die in een deuk liggen met vreemden (nieuwe vrienden) en het geweldig naar hun zin hebben. Misschien doe je dit zelf ook wel, want voor velen is dit een standaard weekendritueel. MDMA staat tenslotte bekend als liefdesdrug en het kan veel meer plezier toevoegen aan het weekend. Maar deze empathische drug heeft meer toepassingen dan uitsluitend je band versterken met je maatjes op de dansvloer. Wetenschappers geloven nu dat deze liefde en empathie gebruikt kunnen worden om stelletjes, met relatieproblemen en emotionele afstand, dichter bij elkaar te brengen.

JE RELATIE NAAR EEN NIEUW NIVEAU MET MDMA

Voor de ervaren pillenslikker klinkt dit misschien niet echt verrassend, maar de wetenschap is van plan met harde bewijzen te komen. Ze hopen het stigma, wat de drug omhult, te verdrijven, zodat we weer een stap dichterbij algemene, therapeutische toepassingen zijn. Het onderzoek in kwestie werd recent gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology en de resultaten zijn behoorlijk positief.

"Door MDMA krijg je meer sociale gevoelens en een grotere verbondenheid met anderen," zei Matthew Kirkpatrick, een van de auteurs van het onderzoek. "Als je onder invloed bent van MDMA, heb je de neiging te focussen op positieve sociaal-emotionele stimuli en je reageert minder op negatieve emotionele stimuli, zoals angstige of boze gezichten. Ik verwacht dat ook stellen zullen vinden dat er op emotioneel vlak meer gereageerd wordt; ze zullen zich nauwer verbonden voelen met elkaar en ze zullen langere gesprekken hebben over diepere onderwerpen," zei Kirkpatrick ook nog. "Ik denk dat het heel nuttig kan zijn bij relatietherapie."

HET ONDERZOEK

Diegenen, die interesse hebben het onderzoek te lezen, kunnen hier terecht. Heb je daar geen zin in, maar wil je wel weten wat ze deden: Ze verzamelden 35 ervaren MDMA vrijwilligers, waarmee ze tijdens 2 sessies babbelden over hechte relaties. In een sessie ontvingen de deelnemers MDMA en in de andere een placebo.

Ontdekt werd dat het gebruik van MDMA ervoor zorgde dat sociale en seksuele woorden vaker werden gebruikt, maar ook woorden die verband houden met zowel negatieve als positieve emoties. Deelnemers spraken ook meer vrij over hun toekomst, wat (volgens de wetenschappers) vermoedelijk een resultaat is van verhoogd introspectief denken.

HET GAAT VERDER DAN SPRAAKZAAM ZIJN EN EEN GOED GEVOEL HEBBEN

Over de resultaten had de hoofdauteur en wetenschapper Dr. Matthew Baggott het volgende te zeggen: "Op een psychologisch niveau, voelden onze vrijwilligers zich met MDMA meer helder en hadden meer vertrouwen in hun gevoelens. Dit lijkt op een ander, meer ongebruikelijk type drugseffect dan simpelweg spraakzaam zijn en je goed voelen."

Dit is belangrijk. Het toont aan dat de drug meer doet dan vrijwilligers ontspannen en het verandert de manier waarop zij denken. Dit inzicht kan helpen dingen te zien die eerder werden gemist en helpt bruggen te slaan in relaties, waar dit eerder niet lukte.

MDMA OP STRAAT

Disclaimer: We moedigen de aankoop en het gebruik van illegale straatdrugs niet aan. We zijn echter allemaal volwassen en nemen onze eigen beslissingen. Daarom is het belangrijk het volledige plaatje te hebben, zodat geïnformeerde beslissingen kunnen worden genomen.

MDMA, die je op straat koopt, is maar zelden MDMA. Indien dit wel het geval is, zal het vaak versneden zijn met steenstof, speed, heroïne en andere vulmiddelen om de kosten te drukken. In een verslag van de DEA staat dat van alle in beslag genomen MDMA, XTC en Molly, slechts 13% MDMA bevatte. Wees dus heel voorzichtig. Als je bezorgd bent over de integriteit van je stash, kan je goedkope, eenvoudig te gebruiken, testkits kopen, waarmee je de zuiverheid kan testen.

Meer lezen over MDMA, Molly, XTC en de verschillen, doe je hier.

Hoe dan ook ziet de toekomst voor MDMA geassisteerde therapie er veelbelovend uit. Verwacht niet dat je al snel in staat zult zijn bij je therapeut naar binnen te wandelen om te vragen om een MDMA behandeling, maar met onderzoeken als deze, is het wellicht in de nabije toekomst wel mogelijk.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken