Blog
Medicinale cannabis is nu legaal in Puerto Rico
2 min

Medicinale cannabis is nu legaal in Puerto Rico

2 min
Op het Amerikaanse grondgebied Puerto Rico is zojuist met onmiddellijke ingang het gebruik van medicinale cannabis gelegaliseerd.

Het is alweer een prachtige dag voor de wereldwijde cannabis beweging en voor die personen die hopen op een dag hun aandoeningen te kunnen behandelen zonder vervolging. Na een lang en verhit debat, heeft Gouverneur Alejandro Garcia Padilla een uitvoerend bevel ondertekend, waarin het gebruik van cannabis, en afgeleide producten, voor medisch gebruik is gelegaliseerd. Het is een zet die, eerlijk gezegd, wel als een schok komt en die alle betrokkenen verraste.

Dit nieuwe bevel vereist ook dat de Minister van Gezondheid binnen drie maanden met een rapport komt, waarin een plan is opgesteld voor de implementatie van een medisch marihuana programma. Het hele gebeuren wordt gezien als een enorme stap voorwaarts voor zowel de democratische vrijheid als de relatie tussen cannabis, wetenschap en politiek.

DE WENS VAN HET VOLK

De steun voor de legalisatie van medicinale marihuana in Puerto Rico is overweldigend en reeds voor het ondertekenen van het bevel, trokken anti-verbods betogers de straten op om hun mening bekend te maken. Dit speelde een cruciale rol in de beslissing om te legaliseren.

In een verklaring voor de pers, zei Gouverneur Garcia Padilla:

"Het bestuur is vastbesloten de gezondheid van alle inwoners van ons land te verzekeren. Vandaar dat de medische praktijk een innovatieve maatregel aanneemt om het welzijn en de kwaliteit van leven voor deze patiënten te verzekeren. We nemen een aanzienlijke stap voorwaarts op gezondheidsgebied, welke cruciaal is voor onze ontwikkeling en de kwaliteit van leven. Ik weet zeker dat veel patiënten de juiste behandeling zullen ontvangen, die hen nieuwe hoop biedt en hogere verwachtingen van het leven."

De uitvoerende beslissing om medische marihuana te legaliseren werd gesteund door Jaime Perello, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in Puerto Rico. Hij zei:

"Het is een stap in de goede richting. Het is aangetoond dat het gecontroleerd gebruik van deze stoffen de traditionele medische behandeling van chronische, medische aandoeningen, zoals kanker en multiple sclerose, kan ondersteunen. Een voordeel, die de meeste patiënten melden, is de verlichting van lichamelijke pijn, wat een verbetering betekent in de kwaliteit van hun leven."

Puerto Rico piekert al sinds 2013 over de legalisatie van medicinale marihuana, maar was tot nu toe niet in staat vooruitgang te creëren in de situatie. Volgens Ethan Nadelmann, Executive Director van de Drug Policy Alliance: "Het uitvoerend bevel van Gouverneur Garcia was precies wat nodig was. Het was de juiste wettelijke actie, gezien de afwezigheid van een stemming over het proces en het onvermogen van de wetgevende macht om de benodigde wetgeving door te voeren."

Als je het ons vraagt, kunnen we hier alleen maar mee instemmen. Het is duidelijk dat dit is wat het volk wil en de bureaucratie en het doolhof van de overheid zat in de weg. De acties van de Gouverneur waren duidelijk en doeltreffend, waarmee de wens van het volk is doorgevoerd en dit is precies wat ambtenaren behoren te doen.

NIET IEDEREEN STAAT TE SPRINGEN

Ondanks dat deze actie een overweldigende overwinning is voor patiënten en actievoerders, is niet iedereen binnen de Puerto Ricaanse overheid gelukkig. Jennifer Gonzalez, Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, klaagde dat dit bevel het grondgebied in een "gerechtelijke limbo" zal plaatsen, net zoals de VS, waar marihuana op staatsniveau is gelegaliseerd, maar niet op federaal niveau.

Een van de belangrijkste argumenten voor het tekenen van het uitvoerend bevel was echter dat op dit moment 23 staten in de VS het legale gebruik van medicinale marihuana toestaan. Daarnaast is recent het CARERS Wetsvoorstel ingediend bij de Amerikaanse Senaat, in een poging het federale verbod te beëindigen.

Los daarvan is het duidelijk een vooruitstrevende zet, waardoor de levens van duizenden mensen zullen worden verbeterd. Als juridische formaliteiten in de weg staan, moeten ze simpelweg worden afgeschaft. Het bewijs is overweldigend en medicinale cannabis gaat helemaal nergens heen.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken