Blog
Medicinale cannabis vermindert sterfgevallen door voorgeschreven geneesmiddelen
2 min

Medicinale cannabis vermindert sterfgevallen door voorgeschreven geneesmiddelen

2 min

Staten in de VS die legale, medicinale cannabis aanbieden, hebben een afname gezien van 25% in het aantal sterfgevallen, veroorzaakt door voorgeschreven medicatie.

Zoals je wellicht hebt gelezen in ons recente artikel, zijn voorgeschreven medicijnen, voornamelijk diegenen met een oorsprong van opiaten, de belangrijkste oorzaak van medicijn gerelateerde sterfgevallen. Dit overstijgt het aantal sterfgevallen door illegale drugs. Sinds de jaren '90, is het aantal mensen die overlijden aan een overdosis pijnstillers gestaag toegenomen, maar het lijkt er op dat deze trend zich aan het omkeren is en dat gebeurt in plaatsen die het gebruik van medicinale cannabis hebben gelegaliseerd.

Het bewijs in cijfers

In onderzoek, recent gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, werd geconcludeerd dat de 13 staten in de VS, die medicinale cannabis tussen 1999 en 2010 hebben gelegaliseerd, een aanzienlijke afname hebben gezien in het aantal sterfgevallen, veroorzaakt door voorgeschreven pijnstillers; tot wel 25%! Dit is een absoluut verbazingwekkend aantal en zal, als dit door verdere ontwikkelingen wordt bevestigd, alle argumenten tegen de legalisatie van medicinale marihuana van tafel vegen.

Volgens de co-auteur van het onderzoek, kan een aanzienlijke daling in sterfgevallen in elke staat worden waargenomen, slechts na een jaar na legalisatie. Voor de meesten van ons komt dit niet als een verrassing, omdat we allemaal de pijnstillende kracht van cannabis kennen. Maar het is wederom een voorbeeld van de positieve, sociale impact van marihuana.

Kritiekpunten van het onderzoek

Hoewel het onderzoek nog niet lang gepubliceerd is, ligt het al wel onder vuur. De drie belangrijkste punten van kritiek zijn dat marihuana niet vaak wordt voorgeschreven als pijnstiller, dat de afname in sterfgevallen waarschijnlijk het gevolg is van de afname in het voorschrijven van opiaten en dat staten die marihuana legaliseren waarschijnlijk meer progressieve rehabilitatie programma's hebben.

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met kritiek en tegenargumenten bij het maken van een wetenschappelijk punt, omdat dit soms geldige argumenten zijn. In dit geval slaan de critici de plank mis en wel hierom:

Allereerst, hoewel het waar kan zijn dat marihuana niet vaak wordt voorgeschreven om primaire chronische pijn te behandelen, wordt het wel voorgeschreven om aandoeningen te behandelen waarbij chronische pijn een van de vele symptomen is. Denk aan kanker, migraine, ontstekingsziekten en glaucoom. Daarnaast kiezen veel cannabis patiënten ervoor om aan zelfzorg te doen, zonder begeleiding van een arts, waardoor zij niet worden opgenomen in de statistieken. Om te beweren dat het niet wordt gebruikt om pijn te behandelen is een halve waarheid.

Dan volgt het idee dat de afname van 25% het gevolg is van een afname in het gebruik van opiaten. Om dit argument te ondersteunen, zou dat moeten inhouden dat deze afname plaatsvond op exact hetzelfde moment als de legalisatie van medicinale marihuana, omdat er een verband is tussen het moment waarop marihuana werd gelegaliseerd en het moment waarop de afname in overdoseringen begon.

Deze redenering is ook van toepassing op het derde argument: De progressieve rehabilitatie programma's moeten dan vallen in hetzelfde tijdsbestek, in elke staat. Het feit dat het hebben van goede en progressieve rehabilitatie programma's worden gebruikt als een argument tegen cannabis is op zichzelf al verkeerd. Als kan worden aangetoond dat het werk van een progressieve staat het aantal sterfgevallen met 25% kan verminderen, dan zouden andere staten al snel in de voetstappen volgen.

Denk ervan wat je wil, maar het feit is dat het aantal sterfgevallen, veroorzaakt door voorgeschreven pijnstillers, afneemt in staten waar medicinale marihuana is gelegaliseerd en dat kan alleen maar een goede zaak zijn.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken