Blog
Medische Cannabis In Het VK: Toegang Via Een Maas In De Wet
4 min

Medische Cannabis In Het VK: Toegang Via Een Maas In De Wet

4 min
Nieuws Onderzoek

Het Verenigd Koninkrijk opereert onder een nul-tolerantie beleid als het gaat om cannabis. Het is illegaal op elk niveau, maar dit zou snel kunnen veranderen.

Het Verenigd Koninkrijk opereert onder een nul-tolerantie beleid als het gaat om cannabis. Het is illegaal op elk niveau, maar dit zou snel kunnen veranderen.

De wereldwijde houding ten opzichte van cannabis is langzaam aan het veranderen en ook in het Verenigd Koninkrijk valt dit op. Recente ontwikkelingen in de VS en Uruguay signaleren het begin van het einde van het verbod.

"Clear"-lid brengt medicinale cannabis naar het Verenigd Koninkrijk

Recentelijk importeerde een inwoner van het VK legaal en succesvol medicinale cannabis in het Verenigd Koninkrijk. Deze inwoner is Jamie Watling, een 33-jarige man, die lijdt aan een degeneratieve spinale aandoening die chronische pijn, Bechterew, spinale stenose en ischias veroorzaakt.

Onlangs is Watling gediagnosticeerd met de ziekte van Dercum, een zeldzame aandoening die ervoor zorgt dat pijnlijke tumoren van de ruggengraat zich verspreiden door het lichaam. Omdat de conventionele behandeling niet meer effectief was, ging Watling op zoek naar een alternatief. Omdat Watling in het verleden af en toe cannabis gebruikte, besloot hij het opnieuw te proberen om de effecten te beoordelen… en hij werd aangenaam verrast. Hij ontdekte dat het hem veel verlichting gaf met zeer weinig bijwerkingen.

Watling bezocht zijn dokter en werd nog meer verrast door het feit dat zijn arts open stond voor het idee, tot het punt waarop de dokter het heft in eigen handen nam en zijn eigen onderzoek startte, waarna hij Bedrobinol, een medische cannabis soort die wordt aangeboden door het Nederlandse bedrijf Bedrocan, adviseerde en voorschreef.

Met dit in handen deed Clear, een organisatie die campagne voert voor hervormingen in cannabis wetgevingen, een aanvraag bij de Home Office zodat Watling een persoonlijke cannabis importvergunning kreeg toegewezen. Ze stelden Watling ook in staat naar Nederland te reizen, waar bij een apotheek geregeld was dat hij zijn recept kon ophalen.

Begrijpelijkerwijs, was de terugreis een zenuwslopende en de moed, die nodig was om naar de douaniers toe te lopen en hen te vertellen dat hij iets aan te geven had, moet enorm geweest zijn. Gelukkig waren de papieren in orde en de douane van het Verenigd Koninkrijk veroorzaakte geen problemen. Ze merkten wel op dat er veel problemen waren geweest als de cannabis niet was aangegeven en zij zouden advies inwinnen bij de Home Office over hoe te handelen met soortgelijke situaties in de toekomst.

Dit is niet de enige doorbraak voor cannabis in het Verenigd Koninkrijk. Er is toenemende druk op de overheid om het beleid te herzien.

Sanjay Gupta richt zijn blik op het Verenigd Koninkrijk

Dr. Sanjay Gupta is een beroemde Amerikaanse neurochirurg en medisch verslaggever voor CNN, die het laatste jaar zijn kijk op cannabis drastisch heeft veranderd. Voorheen was hij zwaar anti-cannabis en overtuigd dat het meer kwaad deed dan goed. Deze mening is echter veranderd. Toenemend onderzoek heeft hem van gedachten laten veranderen tot het punt waar hij de wereld vertelde dat wij de laatste eeuw over de aard van cannabis zijn misleid en dat hij zijn excuses aanbood voor zijn rol hierin.

Gupta heeft sindsdien een CNN documentaire gemaakt waarin hij de waarheid over cannabis belicht en heeft dit zodanig gedaan dat elke gemiddelde Amerikaan zich hiermee kan identificeren. Hij helpt hiermee het stigma te verwijderen:

Nu heeft Gupta zijn blik gericht op de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk, waarbij hij het verhaal van Watling heeft verspreid door middel van een interview en het maken van een documentaire over de valkuilen van de huidige wetgeving in het VK (verwacht in maart 2014). Onder de huidige wetten in het Verenigd Koninkrijk, is cannabis een verboden stof, geclassificeerd als "zonder medisch nut". Dit spreekt duidelijk al het wetenschappelijk bewijs tegen en ook de beslissing van de Home Office om Watling toe te staan cannabis in te voeren, net als het toestaan om marihuana te kweken voor de productie van Sativex, een op cannabis gebaseerde medicatie, door GW Pharmaceuticals.

Minister van Binnenlandse zaken vraagt om herziening van drugsbeleid

Onlangs heeft de Minister van Binnenlandse zaken, Theresa May, een onderzoek gevraagd naar het beleid in andere landen die cannabis hebben gedecriminaliseerd of meer gematigde wetten hebben ingevoerd om cannabis onder controle te houden. Waarschijnlijk wordt gekeken naar landen die medicinale cannabis hebben gelegaliseerd, maar ook plaatsen zoals de staten Washington en Colorado, waar er plannen zijn het te legaliseren voor recreatief gebruik. Het zal ook het gebruik van cannabis vergelijken met andere schadelijke stoffen en moeilijk te reguleren "legale highs", als toenemend bewijs suggereert dat overheidscontrole superieur is aan een verbod.

Dit gezegd hebbende, May heeft ook een aanvraag naar een speciaal rapport over drugsbeleid, wat zou worden uitgevoerd in 2015, afgewezen, waardoor je je zou kunnen afvragen hoe lang ze over dit alles willen doen. Dit betekent dat het Verenigd Koninkrijk in de nabije toekomst geen radicale veranderingen hoeft te verwachten, maar de radertjes zijn in werking gezet binnen het Verenigd Koninkrijk. Dit hoeft niet te betekenen dat er niets kan worden gedaan voor de medicinale gebruiker, want de zaak van Watling heeft een maas in de wet geopend, waardoor Clear hoopt dat medicinale gebruikers alle wiet kunnen krijgen die ze nodig hebben, zolang ze bereid zijn de benodigde stappen te zetten.

Toegang krijgen

Voordat we doorgaan, is het erg belangrijk te begrijpen dat dit een maas in de wet is. De kweek, het gebruik en bezit van cannabis blijft, op elk niveau, illegaal binnen het Verenigd Koninkrijk. Bewezen medische noodzaak fungeert alleen als een verzachtende omstandigheid, mocht de zaak voor de rechter komen onder de 2009 Coroners and Justice Act. We kunnen geen enkele illegale activiteit steunen.

De sleutel voor een medicinale patiënt, die medicinale cannabis in het Verenigd Koninkrijk wil gebruiken, is volledige transparantie. De arts van de patiënt moet duidelijk het verzoek om een recept opnemen, wijzend op de beweringen dat het een positief effect heeft op hun toestand, veilig en discreet zal worden gebruikt, niet wordt misbruikt en dat er geen negatieve bijwerkingen zijn. Ook moet worden opgenomen dat de patiënt heeft gevraagd naar een prive-recept, ook al zijn deze zowat niet-bestaand. Een aanvraag moet worden ingediend bij de Home Office, waarin om toestemming wordt gevraagd Bedrocan cannabis te mogen importeren, net zoals Watling deed. Opgemerkt moet worden dat alle andere pogingen na Watling zijn afgewezen. Het belangrijkste is, dat bewijs wordt gegenereerd. Mocht de patiënt ooit moeten voorkomen, kunnen ze aantonen dat ze de cannabis uitsluitend voor medicinale doeleinden willen gebruiken en alle mogelijke manieren om het te verkrijgen hebben uitgeput.

Door het hebben van dit bewijs, en een hoeveelheid marihuana dat kan doorgaan als een persoonlijke, medicinale voorraad, kunnen gerechtelijke vonnissen variëren van het verwerpen van de zaak tot een taakstaf van gemiddeld niveau. Nogmaals, we moedigen het breken van de wet niet aan en het volgen van de procedures ontslaan de patiënt er ook niet van; het is slechts het demonstreren van de verzachtende omstandigheden.

Nu meer landen en staten hebben gekozen cannabis te legaliseren, in het bijzonder de VS en Zuid-Amerika, wordt de druk, om de gefaalde verbodswetten om te gooien, verhoogd. De cannabis economie zal immers miljoenen aan belastingen in het laatje brengen. De kansen op verandering zijn nog nooit zo goed geweest, ook in het Verenigd Koninkrijk.


Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken