Blog
Meditatie en psychedelica: Twee kanten van hetzelfde spectrum
6 min

Meditatie en psychedelica: Twee kanten van hetzelfde spectrum

6 min
News Research
In eerste instantie lijkt het erop dat de stereotiepe concepten van psychedelica en meditatie aan verschillende kanten van hetzelfde spectrum zitten. Wat deze ervaringen verenigt, is het spectrum zelf, een die een aangepaste toestand van bewustzijn representeert.

Door de jaren heen hebben mensen diverse mechanismen ontdekt om onze basis van bewustzijn aan te passen om een specifiek doel te bereiken, of dat nu het genezen van trauma en psychologische/spirituele kwalen is, het ervaren van het goddelijke of verlichting via ceremonies en gedisciplineerde beoefening van diverse technieken, het verbeteren en ontwikkelen van het bewustzijn van het zelf en het bestaan via beproevingen en initiaties, naast andere ambitieuze acties.

Omdat onze cultuur verder wegkwijnt onder de invloed van nihilistisch materialisme, is de noodzaak en het verlangen naar een onmiddellijke of langdurige verschuiving van het bewustzijn verdwenen en vervangen door een verhoogde verzadiging voor hedonistische, solide, materiële en fysieke dingen. Sommige van deze mechanismen zijn echter zo effectief en zo krachtig dat het onmogelijk is de culturele dorst en transformaties van de mensheid te doorbreken in deze praktijken die terug gaan tot in de oudheid.

Twee domeinen die in een explosieve toename meemaken in populariteit en enthousiasme, in een periode waarin ze belangrijker zijn dan ooit, zijn meditatie en psychedelica. Deze platforms zijn extreem divers en verschillend, maar bestaan op hetzelfde spectrum van bewustzijn veranderende technieken die een persoon in staat stelt de wereld en zichzelf te zien op een manier die verschilt van hun normale, ietwat beperkte en bevooroordeelde, basiswaarneming.

De draconische wetten, die ook nu nog bestaan, hebben geprobeerd om technieken en stoffen, die in deze categorie vallen, uit te roeien, samen met de nieuwsgierigen die ze beoefenden, maar op een veel subtielere manier, die evengoed de reputatie en het leven beschadigt. Meditatie is algemeen geaccepteerd in de westerse wereld als een bijna essentiële manier om de manie van het moderne leven in toom te houden. Het gebruik van psychedelica blijft echter een controversiële zaak, gehuld in propaganda, waar de mening van diegenen met machtsposities vaak zwaarder weegt dan de onverholen wetenschappelijke bewijzen en feiten.

De langzame maar zekere samenvoeging van deze oude mediums met moderne wetenschappelijke analyse zorgt voor kennis die absoluut de gebieden van de geestelijke gezondheid en geneeskunde zal transformeren. Zowel meditatie als het pantheon van psychedelische stoffen zijn bestudeerd en de resultaten zijn niets minder dan baanbrekend.

Meditatie: De storm kalmeren

"Meditatie kan ons helpen onze zorgen, onze angst en onze woede te omarmen en dat werkt helend. We laten onze eigen, natuurlijke vermogens om te helen het werk doen." - Thich Nhat Hanh

Industrialisatie heeft de mensheid gelanceerd in een levensstijl waar we hoogstwaarschijnlijk niet genoeg aan aangepast zijn. De studie van de epigenetica onthult dat onze omgeving een ongelooflijke impact heeft op onze mentale en lichamelijke gezondheid. De westerse omgeving van de bedrijfscultuur draait om strikt tijdsmanagement, het balanceren van financiën, slechte slaap, onjuiste voeding en minder wenselijke sociale interactie. Dit chaotische brouwsel kan katastrofische hoeveelheden stress veroorzaken op een menselijk organisme die gewoon niet ontworpen is om hiermee om te gaan. Onze vecht of vlucht reactie van ons zenuwstelsel is ontworpen om onze lichamen te voorzien van adrenaline en cortisol wanneer we, zo af en toe, moesten sprinten om weg te komen bij een wild beest of ermee moesten strijden. Wanneer dit systeem echter meerdere malen per dag wordt getriggerd, elke dag opnieuw, kunnen problemen ontstaan. Het systeem wordt in een onnatuurlijke versnelling gedwongen, waarmee mogelijke een lus van negatieve feedback ontstaat.

Overmatige of chronische stress kan desastreuze gevolgen hebben op ons immuunsysteem, die van het grootste belang is in een steeds meer vervuilde wereld en het wordt gedacht dat het een fundamentele rol speelt bij depressie en angst, afschuwelijke aandoeningen waar miljoenen mensen op de wereld mee te maken hebben.

Er is echter hoop voor diegenen die focus en toegewijde discipline bezitten. Want deze factoren zijn vereisten voor het beoefenen van meditatie: Een tijdelijke maar regelmatige aanpassing van het bewustzijn die langdurige voordelen kweekt die doorwerken in de normale toestand en het leven verrijken.

Deze beweringen komen niet zomaar uit de lucht vallen. In het onderzoek van Johns Hopkins wordt gesuggereerd dat meditatie de symptomen van de hierboven genoemde aandoeningen kan verlichten. Onderzoekers analyseerden 47 klinische proeven en concludeerden dat meditatie de symptomen van depressie, angst en zelfs pijn kan verlichten.

Aanvullend onderzoek heeft bevestigd dat de voordelen van meditatie verder reiken dan psychologie, tot in het rijk van de fysiologie. Onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Perspectives on Psychological Science toont andere mogelijke voordelen van meditatie, waaronder verbeterde immuunfuncties, versterkte cognitieve vaardigheden en een lagere bloeddruk.

In onderzoek van Harvard werden belangrijke elementen onthuld over hoe meditatie letterlijk onze hersenen beïnvloedt en wat de psychologische voordelen zijn. Tijdens het onderzoek werden magnetische resonantie (MR) beelden gemaakt van de hersenstructuur van deelnemers, voor en na het deelnemen aan een programma van acht weken, waar meditatie bij inbegrepen was. De beelden lieten een verhoogde dichtheid van grijze materie zien in de hippocampus, een gebied van de hersenen dat geassocieerd wordt met leren en geheugen. Verhoogde dichtheid was ook zichtbaar in gebieden geassocieerd met zelfbewustzijn, compassie en introspectie. Aan de andere kant, was een verminderde grijze materie dichtheid zichtbaar in de amygdala, een regio sleutel in angst, stress en de vecht- of vlucht reactie.

Het is duidelijk dat meditatie een sterke en stabiele mentale structuur kan bieden om de realiteit mee te ervaren; een die mentale en fysieke aanvallen buffert op het lichaam-geest complex. Het lijkt erop dat zulke transformaties een individu ook in staat stellen het extreme en fenomenale terrein van een psychedelische ervaring op een veel kalmere en daarom meer productieve manier te behappen.

Psychedelica: Een innerlijk pad naar vrijheid?

Psychedelische stoffen hebben een uitgesproken rol gespeeld in ontelbare culturen in de menselijke geschiedenis, uit veel verschillende delen van de wereld. Van de psychedelische paddestoel van Europa en Zuid-Amerika tot de Ayahuasca van de Amazone tot de Iboga plant van Afrika; veel oude culturen hebben heilige relaties behouden met visionaire planten die fungeerden als medicijn en sacrament. Antropologen, schrijvers en journalisten van de laatste tijd, zoals Graham Hancock en Terence McKenna, durfden te zeggen dat het bewijs suggereert dat deze stoffen eigenlijk de katalysator waren die ons hebben gekatapulteerd in dit stadium van onze evolutie. De boeken Food of the Gods (Mckenna) and Supernatural (Hancock) vertellen ons dat dit zeer waarschijnlijk is. Als ons gedrag en aanpassingen het gevolg zijn van de directe ervaring met de externe omgeving, wat zou er anders hebben geleid tot de abstracties van kunst, taal en gedachten die in staat zijn ons te laten twijfelen aan ons bestaan dan de visionaire planten die alle regio's van de aarde te vinden zijn?

Ongeacht hoe deze mysterieuze en krachtige planten vorm hebben gegeven aan ons verleden, ze herwinnen absoluut hun integriteit na eeuwen van de inquisitie en demonisering. In een wereld waar de wetenschap bewijst dat magische paddestoelen depressie kunnen behandelen en ayahuasca nut heeft bij verslaving, hebben onschuldigen nog steeds te maken met gevangenisstraffen voor hun deelname. Omdat de wetenschap het potentieel blijft benadrukken van deze medicinale krachtpatsers, zullen de sluizen van de waarheid zich blijven openen.

In een onderzoek, gepubliceerd in The Lancet Psychiatry, kregen 12 patiënten met matige tot zware depressie capsules met de psychoactieve psilocybine paddestoel. Tijdens de follow-up, 1 week na de behandeling, werd ontdekt dat 8 van de 12 patiënten een tijdelijke remissie hadden bereikt. Na 3 maanden waren de symptomen bij 7 patiënten verbeterd. Geen slecht resultaat als je overweegt dat antidepressiva en psychotherapie niets deden voor hun aandoening.

Naast het feit dat ze in staat zijn mensen te helpen hun schaduwkanten te bestrijden en ze te helpen hun problemen van het leven te overkomen, kunnen de paddestoelen wellicht ook bijdragen aan de groei van nieuwe hersencellen.

"Mensen met een depressie hebben overactieve standaard netwerken, dus ze herkauwen zichzelf, op hun tekortkomingen, op hun slechtheid, dat ze waardeloos zijn, dat ze hebben gefaald - in een mate die soms misleidend is. Psilocybine lijkt deze activiteit te blokkeren en stopt dit obsessieve herkauwen." Dit zijn de woorden van Professor David Nutt van Imperial College London.

In een ander onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Psychopharamcology, werd erkend dat psilocybine paddestoelen mogelijk langdurige en blijvende positieve veranderingen in de persoonlijkheid veroorzaakten, waarbij een deelnemer aan het onderzoek zijn ervaring uitlegde als het hebben van een ontstekingsremmend effect op het ego, waardoor hij kon ervaren wat eronder zat.

Een andere visionaire krachtpatser, die ervoor zorgt dat westerlingen zich naar de Amazone jungle wagen op zoek naar genezing, avontuur of persoonlijke evolutie, is het DMT-bevattende brouwsel dat bekend staat als Ayahuasca. Ontelbare anekdotes verschijnen van mensen uit alle lagen van de bevolking, waarin wordt beweerd dat Ayahuasca hen genezen heeft van PTSS, depressie, verslaving en een heel scala grote en kleine psychologische en fysiologische aandoeningen.

De beschikbare wetenschap ondersteunt een aantal van deze ervaringen en toont aan dat Ayahuasca inderdaad kan ondersteunen bij de behandeling van depressie, ietwat sneller en effectiever dan conventionele medicijnen.

Ayahuasca is ook gelinkt aan veranderingen in zowel persoonlijkheid als hersenstructuur.

Een ander voorbeeld van visionaire medicijnen met enorm potentieel is de West-Afrikaanse struik Iboga, die de hallucinogene alkaloïde ibogaïne bevat en, naar verluidt, de deelnemer lanceert in een heldere en onthullende ervaring. De Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies beweert:

"Ibogaïne is een mild stimulerend middel in kleine doses; in grotere doses wekt het een uitgesproken psychedelische toestand op. Historisch werd het gebruikt in helende ceremonies en initiaties door leden van de Bwiti religie in verschillende delen van West-Afrika. Mensen met problematisch gebruik van stoffen hebben ervaren dat grotere doses ibogaïne de ontwenningsverschijnselen van opiaten aanzienlijk kunnen verminderen en stoffen-gerelateerde verlangens tijdelijk kunnen stoppen.

Er kan dus worden geconcludeerd dat deze visionaire planten wegen bieden in veranderende toestanden van bewustzijn die meestal worden gekenmerkt door gevoelens van grotere verbinding, gelukzaligheid, een dieper begrip van de werkelijkheid en een groter bewustzijn van het zelf. Bij het beoordelen van de kennis die de moderne wetenschap in deze vergelijking brengt, is het duidelijk te zien dat de voordelen van deze stoffen ruim, relatief onbenut en nuttig zijn voor veel personen in verschillende situaties."

Psychedelica en meditatie: Effectiever wanneer vermeerderd?

Hoewel de toestand van bewustzijn, verkregen via meditatie en psychedelica, extreem verschillen, bezitten ze potentieel om in synergie met elkaar te werken om ons te assisteren onszelf beter te leren kennen, in het genezen van trauma's uit het verleden en om de balans te vinden in deze snelle en turbulente wereld. Meditatie kan ons voorzien van dagelijkse, korte momenten waar we onszelf kunnen aarden, ons in het heden bevinden en ons bezighouden met een periode van herstel. Het stelt onze hersenen letterlijk in staat te ontspannen en een ruimte te openen voor het ontwikkelen van compassie en kalmte. We kunnen onze dagelijkse levens op een meer reflectieve manier doorbrengen, maar deze toestand kan ook dienen als een perfecte springplank voor het ontdekken van de innerlijke gebieden van de geest tijdens de genezende en onthullende aard van psychedelische ervaringen vanuit een sterke en stabiele plaats.

 

         
  Lucas  

Geschreven door: Lucas
Lucas is parttime schrijver en fulltime visionair. Als anonieme psychonaut, die in stropdas en kostuum deelneemt aan de samenleving, probeert hij op bewijs gebaseerde rationaliteit aan het volk over te brengen.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
News Research
Zoeken in categorieën
of
Zoeken