Mediteren Met Ayahuasca: Een Complete Gids


Laatst bewerkt :
Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogKruiden & Zaden

Ayahuasca


Ayahuasca biedt een levensveranderende ervaring. Lees verder om meer te ontdekken over deze krachtige substantie, hoe je het gebruikt als onderdeel van een ceremonie, en hoe je het combineert met meditatie om de helende eigenschappen werkelijk te ervaren.

Ayahuasca, geboren in het hart van de Amazonejungle, is een eeuwenoud medicijn gebruikt door inheemse volken uit Peru, Brazilië en andere delen van Zuid-Amerika gebruikten als onderdeel van unieke spirituele ceremonies en rituelen.

Voor sommigen is ayahuasca gewoon een andere psychoactief middel om “high” van te worden. Eeuwenoude culturen hebben het echter altijd beschouwd als een krachtige substantie om ziel en geest te helen.

In dit artikel nemen we een diepgaand kijkje naar Ayahuasca, wat het is, hoe het wordt gemaakt en hoe het wordt gebruikt in combinatie met meditatie.

WAT IS AYAHUSACA?

Ayahuasca is een psychoactief brouwsel dat gemaakt wordt van verschillende planten. Het komt oorspronkelijk uit de Amazone, waar het veel gebruikt wordt als spiritueel medicijn en een centrale rol speelt in spirituele en religieuze ceremonies.

De hoofdingrediënten van Ayahuasca zijn Banisteriopsis caapi en Psychotria viridis, twee planten die oorspronkelijk uit het Amazoneregenwoud en andere delen van Zuid-Amerika komen. Psychotria viridis bevat DMT, of dimethyltryptamine, het belangrijkste psychoactieve ingrediënt van het ayahuascabrouwsel. Banisteriopsis caapi bevat daarentegen verschillende bestanddelen die DMT helpen om op ons lichaam in te werken, zodat de befaamde psychoactieve effecten worden geproduceerd.

DMT Ayahuasca

De ingrediënten van ayahuasca kunnen variëren en er worden vaak ook andere DMT-rijke planten gebruikt. De gebruikte planten worden meestal geweekt, waarna men ze lange tijd laat trekken. Vervolgens worden ze geconsumeerd zoals thee of andere vergelijkbare brouwsels, waarop de effecten van de actieve bestanddelen van de plant zullen beginnen te werken.

De potentie van een portie ayahuasca kan sterk variëren en hangt af van de individuele chemische samenstelling van de planten die gebruikt worden, het bereidingsproces en de vaardigheden van de sjamaan of brouwer die het brouwsel bereidt.

Van ayahuasca is bekend dat het zeer intense hallucinaties en visies produceert, die veel mensen als buitengewoon openbarend beschrijven. Het is veel sterker dan andere populaire psychedelische substanties zoals paddo’s of peyote.

HOE HELPT AYAHUASCA BIJ MEDITATIE?

Onderzoek toont aan dat ayahuasca effecten in het brein produceert die zeer vergelijkbaar zijn met de effecten die te bereiken zijn door effectieve meditatie. En dat is ook geen verrassing, aangezien ayahuasca traditioneel gezien als geestesmedicijn gebruikt werd om mensen te helpen weer in contact te komen met henzelf.

Mediteren met Ayahuasca

Onderzoekers van de Beckley Foundation in het VK, een stichting die zich wijdt aan het onderzoeken van psychedelische substanties, ontdekte dat ayahuasca gevoelens opwekt van openheid, optimisme en de mogelijkheid om jezelf niet als centrum van het universum te beschouwen maar een gevoel van eenheid te ervaren. Deze gevoelens zijn zeer vergelijkbaar met de gevoelens die tijdens meditatie kunnen worden ervaren.

Het onderzoek van Beckley werd uitgevoerd door vrijwilligers ayahuasca te laten nemen en vervolgens een aantal testen af te nemen, zoals enquêtes, om te onderzoeken hoe het eeuwenoude medicijn hun percepties veranderde en hoe de vrijwilligers zich voelden over hun welzijn en geluk.

Bovendien richt onderzoek uit Spanje zich op het beoordelen van het effect van ayahuasca op patiënten die last hebben van depressies. Uit het onderzoek blijkt dat ayahuasca, net als paddo’s, zeer positieve effecten op deze patiënten kan hebben.

HOE MEDITEER JE MET AYAHUASCA?

Wanneer je experimenteert met ayahuasca, is het altijd belangrijk om te onthouden dat dit ook gebruikt is als helend middel en nooit als recreatieve drug om “high” van te worden. De meeste mensen die experimenteren met ayahuasca doen dit met spirituele doeleinden, net zoals iemand die mediteert of een religie praktiseert.

De manier waarop je mediteert met ayahuasca is uiteraard aan jou. Traditioneel gezien wordt het geconsumeerd tijdens een ceremonie. Ook deze ceremonies variëren weer, afhankelijk van de sjamaan die ze uitvoert. Het kernprincipe van deze ceremonies blijft echter hetzelfde: focussen op een eenheid tussen de sjamanen, de planten (die van nature op deze planeet groeien en daardoor de aarde/het universum als geheel op een bepaalde manier representeren) en de aanwezigen.

Sommige sjamanen laten deelnemers simpelweg in het donker zitten wanneer de ayahuasca begint te werken, terwijl ze hen in de gaten houden. Anderen gaan wellicht chanten, zingen of fluiten, terwijl weer anderen rook van krachtig amazonetabek (bekend als mapacho) in de ruimte blazen om de atmosfeer te zuiveren. Sommige sjamanen waaien met bladeren of gebruiken andere voorwerpen bij hun rituelen.

Als je van plan bent om ayahuasca te gebruiken als onderdeel van je spritiuele routine, dan wordt bijna altijd aangeraden om dat te doen met een ervaren gebruiker - iemand die voorbereid is op wat er zal komen en je kan leiden door de ervaring die, wanneer je alleen bent, als overweldigend kan voelen. We raden je aan om een sjamaan of heler te zoeken, aangezien zij meestal het beste in staat zijn om je te helpen met voorbereidingen op een ayahuasca-ervaring.

AYAHUASCA EN MEDITATIEMUZIEK

Ayahusca muziek

Ben je van plan om te mediteren met ayahuasca? Muziek is duidelijk een heel centraal onderdeel van elke spirituele reis en ceremonie en kan helpen om de ervaring van ayahuasca te faciliteren.

Het kiezen van de juiste muziek is cruciaal voor elke ceremonie of meditatie, aangezien het je kan helpen om je focus te centreren en in de juiste staat van zijn te komen. De meest gebruikte muzieksoort voor ayahuasca-ceremonies is icaro.

Icaros zijn spirituele liederen die sjamanen om verschillende doeleinden gebruiken. Ze kunnen gecomponeerd zijn door de sjamaan zelf, of overgeleverd zijn. Het woord “icaro” is Quechua en is spreektaal om magie, alchemie of andere vergelijkbare processen te beschrijven.

Er bestaan duizenden icaro’s, die allemaal ontworpen zijn met verschillende doelen en zorgvuldig geselecteerd worden op basis van de doelen van een ceremonie. Nogmaals, het vinden van de juiste muziek voor een ayahuasca-ceremonie hangt af van de kennis van de sjamaan.

 

         
  Steven Voser  

Geschreven door: Steven Voser
Steven Voser is een Emmy genomineerde freelance journalist die een hoop ervaring heeft opgedaan in de loop van de tijd. Mede door zijn passie voor alles wat met cannabis te maken heeft, spendeert hij nou veel tijd aan het ontdekken van de wereld van wiet.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Gerelateerde Producten